1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Bulmaca Çözmek Hafızayı Geliştirir Mi?

Bulmaca Çözmek Hafızayı Geliştirir Mi?

Yaşlıların bulmaca çözme alışkanlığı sadece zamanlarını eğlenerek geçirmeleri için değil, sağlıkları için de büyük önem taşıyor.

A+A-

Yaşlıların bulmaca çözme alışkanlığı sadece zamanlarını eğlenerek geçirmeleri için değil, sağlıkları için de büyük önem taşıyor. Yeni bir araştırma, bulmaca ve kâğıt oyunlarının beyin gücünü destekleyerek hafıza kaybını engellediğini gösteriyor.

Amerikan New York Albert Einstein Tıp Okulu’ndan araştırmacılar, yaşları 75 ile 85 arasında değişen 488 kişi üzerinde yaptıkları incelemelerin sonuçlarını Nöroloji isimli tıp dergisinde dergisinde yayınladı.

5 yıl boyunca incelenen bu hastalardan 101’i bunama sorunuyla karşılaştı. Katılımcılara; yazma, okuma, kağıt oyunları oynama, enstrüman çalma ve arkadaşlarıyla sohbet etme tercihleri göz önünde bulundurularak bir dizi soru soruldu. Akıllarını sürekli meşgul ederek her aktiviteye katılmaları sağlandı ve her bir aktivitenin sonunda hastalara belli bir puan verildi.

Araştırma, 5 yılın sonunda bunama sorunuyla karşılaşan bu hastaların bazılarının, bir hafta sonundaki puan toplamının 7 olduğunu gösterdi. Bazıları hiçbir aktiviteye katılmazken vermezken, diğerleri ise haftada sadece 1 puan aldı.

Bilim adamları, kazanılan her puanın hafıza kaybını 0.18 yıl ertelediğini keşfettiler. Araştırmacılardan Charles Hall, “ Haftada toplam 11 aktiviteye katılan kişilerde hafıza problemlerinin 1.29 yıl gerilediği görüldü. Bu aktiviteler zihnin canlılığını korumak için çok önemli. Yaşam tarzlarına uygun olarak edindikleri hobiler, yaşlı bireylerin karşılaşabilecekleri hafıza problemlerini daha ileriki yaşlara ertelemelerinde etkili olabilir,” diyerek araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Beyninizin yorulmasını engellemek ve canlılığını korumak için tercih edilebilecek birkaç yöntem daha var. Dikkati toplamak için kısa sürelerle kestirmek, aile ve arkadaş çevresiyle sürekli iletişim halinde olmak, düzenli egzersiz yapmak ve haftada bir kez balık tüketmek hafıza sorunlarını %60 oranında azaltıyor.www.realage.com.tr tarafından hazırlanmıştır.

Hafıza sorunlarına çözüm getirmek amacıyla yapılan araştırmalar henüz yeni olsa da, boş zamanlarda beyni çalıştıracak ve tembelliğe alışmasını engelleyecek aktivitelerde bulunmak hiçbir zarar vermeyecektir. Oyun oynamak, okumak, yazmak ve müzikle uğraşmak zihnin canlılığını korumada ve hafıza sorunlarıyla karşılaşılmasını engelleme de önemli bir adım olacaktır.

Çeviren : Gizem Aydoğan / RalAge.com

Bu haber toplam 9178 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.