Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
Yayınlanma:
2Nisan, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü (2nd April World Autism Awareness Day) olarak ilan edilmiştir.
2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü (2nd April World Autism Awareness Day) olarak ilan edilmiştir.
2 Nisanda başlayan Otizm Farkındalık Ayı çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü (2nd April World Autism Awareness Day) olarak ilan edilmiştir. 2 Nisanda başlayan Otizm Farkındalık Ayı çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle bir çok kişi, kurum ve kuruluş tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve kamuoyu açıklamaları yapılmaktadır. Bu bağlamda Özel Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu Kurucu Müdürü Psikolog Feridun Özdeş, '2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü' nedeniyle bir açıklama yaptı. Özel Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu Kurucu Müdürü Psikolog Feridun Özdeş, '2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü' nedeniyle bir açıklama yaptı.
Otizmin tüm dünyada ilgi ile takip edilen ve henüz nedenleri tam olarak bilinmeyen bir sendrom olduğunu belirten Özdeş, otizmli bireylerde temel sorunun iletişim ve sosyal beceri eksikliği olduğunu söyledi. Özdeş, "İletişim ancak otizmli birey istediğinde, istediği zaman ve istediği ölçüde gerçekleşebilmektedir. Otizm genellikle 2 yaş civarında tam olarak teşhis edilmektedir. Otizmli bireylerin her birinde farklı zihinsel seviyeler görülmektedir. Sadece % 5'i üstün zekaya sahipken % 75'i zihinsel olarak gerilik göstermektedir" dedi.
OTİZMDE EĞİTİMİN ÖNEMİ
Otizmin bilinen medikal bir tedavisi bulunmadığını ifade eden Özdeş, şöyle devam etti:
"Ancak alternatif bazı tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavilerin kesin olarak faydaları kanıtlanmamıştır. Otizmin tek bilinen tedavisi eğitimdir. Eğitimleri mutlaka uzmanlar tarafından verilmelidir. Şayet çocuğumuz 3 yaşına geçmesine rağmen hala sosyal ilişkilerde güçlük çekiyorsa, konuşması gecikmişse, arkadaşları ile oynamıyor, göz teması kurmuyor ve tepkileri normalden farklı ise, değişikliklere uyum sağlamada güçlük çekiyorsa, başkalarına karşı ilgisizse, en önemlisi yaşıtlarından farklı bir gelişim gösteriyorsa mutlaka bir uzmana başvurarak gelişimi hakkında bilgi sahibi olmalısınız."
Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır..
Dr Ayhan Akcan hastalıkla ilgili şunları anlattı:
" Otizm vakalarının sayısı 1980lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Bunun nedeni kısmen tanı koyma yöntemlerindeki değişikliklerdir;
Otizm beynin birçok kısmını etkiler ama bu etkinin nasıl geliştiği çok iyi anlaşılamamıştır. Ebeveynler genellikle çocuklarının yaşamının ilk iki yılında belirtileri fark eder. Erken davranışsal ya da kavrayışsal müdahaleler çocukların kendine bakabilme yetisi ile sosyal ve iletişimsel yetiler kazanmasına yardımcı olabilir. Otizmin çaresi yoktur. Otistik çocukların çok azı erişkin olduktan sonra bağımsız yaşamakta, bunlardan bir kısmı bunda başarılı olabilmektedir. Bazılarının otizme bir çare aradığı, diğerlerinin de otizmin bir bozukluktan çok bir durum olduğuna inandığı bir otistik kültür ortaya çıkmıştır.
Bir annenin doğum sonrası çocuğunun (tüm özür grupları dahil olmak üzere) özürlü olma oranı %2dir; Otistik olması oranı ise %0.5′tir (eskiden bu oran 4/10.000 olarak değerlendirilirdi). Bir otistik çocuktan sonra, ikinci çocukta otizmin ortaya çıkması riski %3 dür. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir Her çocuktaki otistik belirtiler ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir, bu nedenle otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür."
dedi.
dedi.
İnternet Medyası & Ajanslar
Bu haber toplam 8768 defa okunmuştur
Özel Eğitim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.