1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Asperger Sendromu Tanısı DSM-5 Kaldırılıyor

Asperger Sendromu Tanısı DSM-5 Kaldırılıyor

APA'nın hazırladığı ve Mayıs 2013'te piyasaya çıkacak “DSM-V”'te yapılan değişikliklerin en çok ses getireni “Asperger Sendromu” rahatsızlığının kaldırılması oldu.

A+A-

Aktüel Psikoloji & Ajanslar


Milliyet'in haberine göre Amerikan Psikiyatri Örgütü'nün hazırladığı "DSM-V" olarak anılacak yeni rehberde yapılan değişikliklerin en çok ses getireni "Asperger Sendromu" rahatsızlığının kaldırılması oldu. 

Thedailybeast.com web sitesinde Asperger Sendromunun DSM - V'ten çıkartılacağı doğrulanırken ilgili sitede bu durumun milyonlarca otistik çocuğu, aileyi, eğitim öğretim içeriklerini ve ilgili diğer alanları etkileyeceğine vurgu yapılıyor. Sitede konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Lucy Berrington, kararı "Sinir bozucu" olarak niteledi.

Asperger Sendromu, otistik spektrum bozuklukları arasında, sosyal etkileşim zorluğu olarak tanımlanıyordu. Rehberdeki diğer önemli değişiklikse, kontrolsüz yemenin bir bozukluk olarak tanımlanması oldu. Öne çıkan düzenlemeler arasında, ruh hali dengesizliği bozukluğu da yer aldı. Buna göre, bir yıl boyunca haftada bir ila üç kez anormal ve sık öfke nöbeti geçiren çocuk ve yetişkinler, "DMDD" ismiyle sınıflandırılan ruhsal bozukluk hastası olarak kabul edilecek. Öte yandan, okuma güçlüğü zorluğu (disleksi) ve diğer öğrenme bozukluklarının tanımı değişmeyecek.

Rehberdeki değişiklikler yalnızca ABD değil, dünya çapında zihinsel hastalık sahibi milyonları etkileyecek. Zira, yeni tanımlardan hareketle, okulların, hastanelerin ve ebeveynlerin çocuk gelişim ve eğitiminde yeni hizmet ve yöntemler geliştirmesi gerekiyor.  Rehber, bazı çevrelerde birçok insana, ihtiyaç olmadığı halde ruh hastası teşhisi konulmasına yol açacağı gerekçesiyle eleştiri aldı.  
Bu haber toplam 13537 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.