Araştırmalara Göre Her İnsanın Kaç Farklı Yüzü Tanıyabildiğini Duyunca Çok Şaşıracaksınız!
Bilim insanlarının konu hakkındaki ilk kapsamlı çalışmalarından birine göre, kişinin tanıyabileceği insan yüzü sayısının ortalama bir rakamı var!
Bu rakam sizi şaşırtabilir, çünkü 1000 ile 10.000 arasında bir yerlerde...
Yaklaşık 200.000 yıl boyunca, insanlar oldukça az sayıda hatta 100 kişilik, birbirine sıkı bağlı gruplarda yaşadılar. Milattan önce 10.000'lerde gelişen tarımla köyler ve kasabalar kuruldu.
Daha sonra da şehirler ve mega şehirler inşa etmeye edilmeye başlandı.
Bu, insanlık tarihinde nispeten yeni bir gelişme olmasına rağmen, beynimizin şaşırtıcı derecede çok sayıda yüzle başa çıkmaya zorlandığı anlaşılıyor.
“Farklı bireyleri ayırt etme yeteneği oldukça önemlidir - bu, insanların davranışlarını zaman içinde takip etmenize ve kendi davranışlarınızı buna göre değiştirmenize izin verir," diye açıkladı York Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Rob Jenkins.
Geçtiğimiz günlerde, Royal Society B adlı dergide yayınlanan araştırmada, psikologlar kişinin kaç yüz tanıyabileceğini değil gerçekte kaç yüz tanıdığımızı ortaya koymak istedi.
Araştırma ekibi, gönüllülerden, kendi hayatlarından tanıdıkları olabildiğince çok sayıda yüzü 1 saat içinde yazmalarını istedi. Bu kişiler ailelerinden, okul arkadaşlarından, ünlülere, politikacılara ya da sporculara kadar gidebiliyordu.
Daha sonra kendilerine gösterilen 'ünlü' fotoğraflarından hangilerini tanıdıkları soruldu.
Bu iki deney insanların 1000 - 10.000 kişi arasında, fakat ortalama 5.000 yüzü rahatça tanıdıklarını gösterdi.
Bilim insanları üst limitlerin bazı insanlar için çok daha yüksek olabileceğini de çalışmaya ekledi.
Tüm bunlarla birlikte, bir kişinin 'yüz tanıma veritabanını' neyin yönettiği henüz pek açık değil. Kimi insanlar tıpkı farklı konularda olduğu gibi, diğerlerine göre bu konuda daha becerikli!
Bilim insanları konuyu spesifik olarak odak alan bir araştırma yapmış olmasa da, şehir hayatı yaşayan kişilerin daha çok insanla muhatap olmalarından ötürü bu yeteneği daha çok geliştirdiklerini öne sürüyor.
"Bu rakam aralığı insan yüzleri hatırlamada daha yetenekli oluşlarına göre değişebilir. İnsanların, gördüğü yüzlere dikkat etme seviyesi ve bu bilgiyi işleme kabiliyeti farklılık gösterir," diyor Dr. Jenkins ve ekliyor,
“Buna ek olarak, farklı sosyal çevrelerin göstergesi de olabilir, örneğin kimi insanlar nüfusun daha yoğun olduğu yerlerde yetişmiştir ve sosyal girdisi diğerlerine göre daha fazladır."
Kaynak:https://onedio.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.