Antidepresanların neden işe yaramadığı bulundu
Birkaç ay önce yayınlanan araştırmada, ABD’deki ilaç şirketlerinin antidepresanlar üzerinde yaptığı, ancak yayınlamadığı klinik deneylerin sonuçları elde edilmişti. Bu şekilde değerlendirilen 47 klinik deneyden çıkan veriler ışığında da antidepresanların, hiçbir etkisi olmayan placebo ya da şeker haplarından çok farklı olmadığı belirlenmişti.
Yapılan son araştırmalar ise, antidepresanların neden işe yaramadığını ortaya koydu.
Prozac, Zoloft gibi oldukça yaygın kullanılan bazı antidepresanlar dahil, bu amaçla kullanılan birçok ilacın, kullanıcıların yaklaşık yarısında etkili olmamasının nedeni anlaşıldı.
Antidepresanlar, beynin orta kesiminde diplerde bulunan bir bölgede raphe nöronları (beyin hücreleri) tarafından üretilen ve mutluluk veren, “seratonin” adlı kimyasalın üretimini çoğaltıyor.
Ancak, New York Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesinde, genetik yapıları değiştirilmiş farelerle yapılan deneylerde, beyindeki seratonin reseptörlerinin belirli bir çeşidinden çok fazla olması halinde, antidepresanlara olumlu tepki verilmediği görüldü.
Araştırmacı Rene Hen, “Bu reseptörler, seratonin üretici nöronların aktivitesini etkisizleştiriyor. Bunların sayısı arttıkça, etkisizleştirilen nöronlar da artıyor” dedi.
Çalışma, Neuron adlı tıp dergisinde yayımlandı. Araştırmanın, doktorlara, belirli bir hastanın, antidepresanlara tepki verip vermeyeceğini anlamalarını sağlayacağı kaydedildi.
ekolay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.