Maruf BEÇENE

Maruf BEÇENE

Aile Danışma Merkezi İçin Ruhsatlandırma ve Başvuru Süreci...

Aile Danışma Merkezi İçin Ruhsatlandırma ve Başvuru Süreci...

Bugün APAMER adına Aile sosyal politikalar bakanlığına ruhsat için başvuru yaptık. Bakanlık ruhsatsız kurumları kapatma konusunda kararlı. Özel aile danışma merkezi için en az 5 odalı iskan ve deprem raporunun olduğu bir binada faaliyet gösterme şartı var. Ayrıca Aile danışmanlığı hizmeti verecek olan uzmanlardan Aile Danışmanlığı Yüksek lisansı veya Aile danışmanlığı belgesi talep ediyorlar.

Açılacak olan bu merkezlerde Bireysel psikoterapi yapılması yasak. İçinde terapi kelimesi olduğu için oyun terapisi odası da yasak. Onun yerine oyun odası olarak isimlendirmek gerekiyor. Bireysel görüşmeler Aile danışmanlığı çerçevesinde yapılabilir. Çocukla oyun odasında çalışmak yasak değil. Ancak oyun terapisi adı altında çalışmak yasak. İçinde terapi kelimesi geçen her türlü faaliyet için Aile Bakanlığı adres olarak Sağlık Bakanlığını gösteriyor.

Görünen o ki; koruyucu, önleyici veya klinik ruh sağlığı hizmetleri için ruhsatsız işletmelerin faaliyetlerine gerekçe ne olursa olsun izin verilmeyecek. Eğer danışmanlık hizmeti verilecekse Aile Sosyal Politikalar Bakanlığından, psikoterapi hizmetleri verilecekse de Sağlık Bakanlığından faaliyet izin belgesi almak gerekir. Bu noktada bir sorun var o da şu:

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının ruhsatlandırma ile ilgili bir prosedürü var. Ancak Sağlık Bakanlığının mevzuatı, psikiyatri hekimlerinin olmadığı merkezlerin açılışı için mevcut koşullarda ruhsat vermeye uygun değil. Sağlık Bakanlığı yakın zamanda merkezlerle ilgili ilçe sağlık müdürlükleri aracılığıyla hizmet veren kurumları kayıt altına almaya başladı. Bu kayıt altına alma süreci ruhsat alma veya faaliyet izin belgesi anlamına gelmez. Bakanlıktan görüştüğümüz bazı yetkililer Sağlık Bakanlığının Psikoloji merkezleri ile ilgili yönetmelik çalışması yaptığını belirttiler. Muhtemelen kısa sürede çıkar. Bu sürecin kısa olacağını öngörülmektedir. Çünkü Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı faaliyetleri arasında psikoterapi hizmeti verdiğini ifade eden (Web sitelerinde, tabelalarında veya broşür katalog …vb) kurumları Sağlık Bakanlığına bildiriyor. Bunun dışında faaliyetleri arasında Aile Danışmanlığı, Çift Danışmanlığı verdiğini ifade eden  (Web sitelerinde, tabelalarında veya broşür katalog …vb) kurumları da ruhsat almaları yönünden uyarıyor. Nitekim İstanbul bölgesi için 22 Mart’ta yaklaşık 70 kuruma yazı gönderildi. Yazı gitmeyen kurumlara da muhtemelen İstanbul Ticaret Odası ve Sağlık Bakanlığı aracılığıyla yazılar bir ay içinde ulaşır.

Aile Sosyal Politikanlar Bakanlığı Özel Aile Danışma Merkezi ruhsat işlemleri için nereden başlamalıyız diyenler için basit ifadelerle yapılması gerekenler şunlar:

  • Binanızın depreme dayanaklı olduğunu, iskan sorununun olmadığını öğrenin
  • En az 5 odalı bir işyerinde faaliyet göstermelisiniz.
  • Aile Sosyal Politikanlar Bakanlığı il müdürlüğüne giderek başvuru dilekçesi verin
  • Yeriniz uygun değilse yeni yer için dilekçe ile süre talebinde bulunun

Bunlar ilk yapmanız gerekenler. Süreci başlattıktan sonra ne yapmanız gerektiği, hangi evrakların, hangi standartların gerektiği kendiliğinden ortaya çıkar.

Bu arada Aile Sosyal Politikanlar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü yetkilileri süreç konusunda samimi işbirliği içinde ve iyi bir rehberlik hizmeti sunarak yönetmeliğe uygun bir kurum olmanız için her türlü katkıyı sağlıyor.

Başvuru sırasında oradaki yetkililerle haklılık haksızlık mevzusuna girmek bir şey değiştirmeyeceği gibi gereksiz. Çünkü süreç bizzat Bakanın talimatlarıyla yürütülüyor.

Bu süreçte en zor olan durum merkezi yerlerde (Bakırköy, Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Beşiktaş vb.) 5 odalı bir yer bulma sorunu. KOSGEB, Sigortalar, SGK ve devletin diğer kurumlarının maddi destek sunmadığı sektörde 8 bin TL bandında ki kiralar bu sektörün kaldırabileceği kiralar değil. Buna stopaj ve diğer vergiler eklendiğinde ürkütücü rakamlar ortaya çıkıyor. Korkulan olacak. Bu iş bu haliyle birçok kurumun kapanmasına kadar gidebilir.

Yeni bilgilere ulaşırsam yazarım. Beni takip edin instagram adresim: @marufbecene

e-posta [email protected]

 

Bu yazı toplam 29900 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Maruf BEÇENE Arşivi