1. YAZARLAR

  2. Maruf BEÇENE

  3. 2009 ÖSS Ek Tercihlerini Nasıl Yapabilirim?
Maruf BEÇENE

Maruf BEÇENE

Yazarın Tüm Yazıları >

2009 ÖSS Ek Tercihlerini Nasıl Yapabilirim?

A+A-

5 Ekim’de 2009 ÖSS ek tercih işlemleri başlıyor. 9 Ekim 2009 da tercihler işlemleri sona erecek.

ÖSS türü sınavlarda puan almak kadar sağlıklı tercih yapmakta önemlidir. 2009 ÖSS Ek tercih işlemlerinde adayların dikkat etmesi gereken önemli noktalar şunlardır.

ÖSS Tercih işlemleri nasıl yapılacak?

5 Ekimde tercihler başladığında ÖSYM’nin sitesinde kılavuz yayımlanacak. Dileyen adaylar tercih kılavuzunu ÖSYM’nin sitesinden indirebilir dileyen adaylar ÖSYM başvuru merkezlerinden temin edebilirler. Tercih kılavuzunu direk indirebileceğiniz bağlantılar ÖSYM ile eşzamanlı olarak Web sitemizde (Aktüel Psikolojide) yayımlanacaktır. 

Tercih kılavuzu yayımlandığında ÖSYM’nin sitesinde tercih robotu yayımlanacaktır. Tercih robotunu kullanarak puanınıza göre girebileceğiniz bölümler ve bu bölümlerde boş kalan kontenjanlara ve ilgili açıklamalara bakabilmeniz mümkündür.

Tercih listeleri oluştuktan sonra ÖSYM’nin aday işlemleri sistemi sayfasından (http://ais.osym.gov.tr)  tercihlerinizi ÖSYM’ye gönderebilirsiniz.

2009 ÖSS Ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

2009 ÖSS ek tercih sonuçları muhtemelen tercihler bittikten (9 Ekimde tercihler bitiyor)  4–5 gün içinde (13-14 Ekim gibi) açıklanır. Ancak bu konuda ÖSYM tarafından kamuoyuna açıklanmış bir bilgi yok. Bu tahmini geçen seneki süreci esas alarak yapıyoruz.

Adaylar 2009 ÖSS ek yerleştirmelerinde nelere dikkat etmeli?

ÖSS ek yerleştirmeleri 1. tercihlere göre avantajlı bir şans dönemi değil. Ek yerleştirme uygulaması yeni açılan bölümlere ve 1. tercihlerde boş kalan programlara öğrenci almak için yeniden tercih olanağı sunma sürecidir. Acaba ek yerleştirmelerde puan düşer mi gibi beklentilerin genelde karşılığı yok.

Bu süreçte en çok dikkat edilmesi gereken durumların başında ölü tercih yapmamaktır. Ek yerleştirmelerde geçen sene ki tercih kılavuzunda yer alan başvuru koşullarında adayları en çok ilgilendiren şu koşul önemlidir.

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını ve Tablo-3B’deki önlisans programlarını yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tarafından tercih edilebilecektir. Tablo-3A’daki önlisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır.”

Bunu biraz açacak olursak ifade edilmek istenen şudur: 4 yıllık lisans programlarına girmek isteyen adaylar sadece 1. yerleştirmelerde boş kalan bölümleri seçebilirler. Bir Yüksek Öğretim programında kaydını yaptırmadığı için kontenjan boşluğu varsa o bölümü seçmek için mutlaka puanınızın o bölümün en düşük taban puanından daha yüksek olması gerekir. Bunu daha iyi anlamak için şunu yapabilirsiniz.

https://www.aktuelpsikoloji.com/haber.php?haber_id=5237 bu sayfada yer alan tablo 4 ve tablo 3B dosyalarını açın. Eğer başvuran aday sayısı ve yerleşen aday sayısı bir birine eşitse bu bölümleri seçmek için puanınızın mutlaka o bölümden yüksek olması gerekir. Ama bölüm kontenjanı örneğin 70, yerleşen 62 ise bu durumda tercih yapabilirsiniz. Biraz karışık gibi görünse de kılavuz biraz incelendiğinde gayet basit bir uygulama olduğu anlaşılır.

İmkânınız varsa bir uzman desteği alın.

Mutlaka bu yıl yerleşmeliyim diyerek istemediğiniz bir bölümü tercih etmeyin.

Puanlar düşer beklentisiyle tüm tercihlerinizde çok yüksek puanları yazmayın. İlk 2 tercih biraz yüksek olabilir. Ama son tercihlerinizde istediğiniz bölümlerden düşük puanlı ya da düşük diploma notlu bölümlere de yer vermelisiniz.

Kimler 2009 ÖSS ek yerleştirmelerine başvurabilir?

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (Açıköğretim Fakültesinin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2009-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş (veya Açıköğretimin Fakültesinin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş) olmak gerekir.

Adaylar için 2009 ÖSS ek tercih süresinde gerekli olan doküman ve bağlantılar

2009 ÖSS EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR

2009 ÖSS Ek Tercih Kılavuzu

2009 ÖSS Ek Tercihlerine Kimler Başvurabilir?

2009 ÖSS Ek Tercihleri Nasıl Yapılacak

2009 ÖSS Ek Yerleştirme Kılavuzu

2009 ÖSS Ek Yerleştirme Tarihi

2009 ÖSS Ek Kontenjan Kılavuzu

2009 ÖSS Ek yerleştirme Aday Tercih Formu

2009 ÖSS Ek yerleştirme Başvuru Merkezleri

Aşırı yoğunluktan dolayı yorum bölümünde bize ulaşan tüm sorulara yanıt veremediğimiz için siz değerli ziyaretçilerden özür dileriz.

Bu yazı toplam 15542 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
50 Yorum