Zayıflatmayı Herkes Beceremez
SAGLİGİNSESİ.COM - Türkiye Diyetisyenler Derneği Genel Başkanı Sacide Gümüşel obezitenin tedavisinde, endokrin uzmanı veya iç hastalıkları uzmanı, diyetisyen, psikolog ve egzersiz uzmanından oluşan bir ekip çalışması gerektiğini belirterek " Bazı kişiler şok diyetler, ketojenik diyetler ya da tek tip diyetler uygulayarak, çok kısa sürede aşırı kilo verilmesini sağlıyorlar. Bu uygulama sonunda insanlarda anoreksiya nervoza, anoreksiya bulumia veya tıkınırcasına yemek yeme gibi psikolojik hastalıkların oluşmasına ya da kalp krizi ile ölüme neden olabiliyorlar. Sağlık Bakanlığı bu konuda harekete geçmelidir” dedi.
Gümüşel, diyetisyenlerin meslek yasası olmaması nedeniyle diyetisyen olmayanlara,bu ünvanı kullanmaları durumunda bir yaptırımın uygulanamadığına da dikkat çekerek şöyle devam etti:
“ Sağlık Bakanlığı’na sunduğumuz Meslek Yasamızın acilen çıkarılmasını bekliyoruz. Daha fazla yurttaşımız, sağlığını ve yaşamını kaybetmeden yasamız çıkarılmalıdır, böylece herkesin diyetisyenlik yapması önlenebilecek ve denetimler daha sağlıklı yapılabilecektir. Yasamızın çıkması geciktikçe toplum sağlığı olumsuz yönde etkilenmekte, meslekdaşlarımız zan altında kalmakta ve mağdur olmaktadır.
Obezitenin beslenme tedavisi son derece ciddi bir süreçtir. Obezitenin bir hastalık olarak kabul edildiği günümüzde, obezitenin neden olduğu sistemik ve endokrin hastalıklar nedeniyle, tek bir kişi tarafından tedavi edilmesi olanaksızdır.
Vücuttaki yağ miktarının sağlığı bozacak miktarda artması olarak tanımlanabilen obezitenin tedavisinde amaç, vücuttaki fazla yağın kaybedilmesi olmalıdır.
Bunun için de bireyin beslenme alışkanlıklarına ve yaşadığı çevrenin koşullarına göre kişiye özel olarak hazırlanan beslenme programları ile haftada en fazla 0.5 kg-1 kg vermesi uygundur.
Şok diyetlerde ise, vücutta büyük ölçüde su ve kas kaybı olduğu için, kısa sürede verilen bu kilolar geri dönmekte ve sağlık olumsuz yönde etkilenmektedir.
Sağlıklı ve kontrollü bir şekilde kilo verilmesi ise, obezitenin neden olduğu diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser, safra kesesi ve benzeri hastalıklardan korunmayı sağlar. Ayrıca, bu süreçte obezlerin hatalı beslenme alışkanlıklarını düzeltmeleri ve doğru beslenme davranışı geliştirmeleri için bir davranış tedavisine de ihtiyaçları vardır.
Medyada sıklıkla yer alan hızlı sonuç almaya yönelik hatalı diyetler; protein ve karbonhidratı ayıran diyetler, İsveç diyeti, lahana diyeti, çok düşük yağlı bol posa içeren vejetaryen diyetler, hazır toz ve sıvı formdaki formüla diyetler, kan grubu diyetleri ve çok düşük kalorili (günlük 500- 900 kalorilik) diyetlerdir .”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.