Menopozdan Önceki Yıllar Depresyon İçin Kritik Dönem

Menopozdan Önceki Yıllar Depresyon İçin Kritik Dönem
HealthDay News'te yer alan bir haber Menopozdan Önceki Yılların Depresyon İçin Kritik Dönem olduğu ifade edildi. Haberde yer alan diğer ayrıntılar şöyle:

Yeni bir derleme, menopoza yaklaşan kadınların daha yüksek depresyon riski altında olduğunu gösteriyor.

Dünya çapında 9.100'den fazla kadını kapsayan yedi çalışmanın bir araya getirilmiş verilerine göre, menopoz öncesi geçiş dönemindeki kadınların depresyon yaşama olasılığı menopoz öncesi kadınlara kıyasla %40 daha fazladır.

University College London'da psikoloji alanında klinik araştırmacı olan kıdemli araştırmacı Dr. Roopal Desai, sonuçların menopoza girmekte olan kadınların “bu aşamadan önce ya da sonra depresyon yaşama olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu” gösterdiğini söyledi.

“Desai üniversiteden yapılan bir basın açıklamasında, ”Bulgularımız, bu yaşam evresindeki kadınların depresyon yaşamaya karşı daha savunmasız olduğunu kabul etmenin önemini vurgulamaktadır. “Ayrıca, kadınların ruh sağlığı ihtiyaçlarının etkili bir şekilde ele alınmasına yardımcı olmak için destek ve tarama sağlama ihtiyacının da altını çiziyor.” 

Araştırmacılar arka plan notlarında, perimenopoz adı verilen bu geçiş döneminin genellikle menopozun başlamasından üç ila beş yıl önce meydana geldiğini söyledi.

Araştırmacılar, bu geçiş sırasında yumurtalıkların daha az kadınlık hormonu üretmeye başladığını ve dalgalanan hormon seviyelerinin düzensiz adet döngüleri ve diğer semptomlarla birlikte ruh hali değişikliklerine neden olabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, menopozun bu aşamasının bir kadının son adet döneminden bir yıl sonrasına kadar devam ettiğini ve genellikle dört ila sekiz yıl arasında sürebileceğini söyledi.

Araştırmacılar, analizin Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Çin, Hollanda ve İsviçre'den kadınları içeren çalışmaları içerdiğini söyledi. Menopoz semptomları standartlaştırılmış anketler kullanılarak değerlendirilmiştir.

Araştırmacılar, 30 Nisan'da Journal of Affective Disorders'da yayınlanan bu verilerin dünyanın dört bir yanından elde edildiğini ve kadınların menopozla mücadelesinin evrensel olduğunu gösterdiğini söyledi.

University College London'da yüksek lisans öğrencisi olan baş araştırmacı Yasmeen Badawy, “Bu bulgular, kadınların perimenopoz döneminde yaşadığı depresif semptomları açıklamak için bazen kullanılan kültürel faktörlere veya yaşam tarzı değişikliklerine atfedilemez” olduğunu ifade etti.

Menopoz öncesi dönemde başlayan ve 5 yıl sürebilen ruhsal sorunlar, zamanında müdahale edilmediğinde klinik depresyona dönüşebilir. Bu döneme perimenopoz denir ve kadınların ruhsal sağlığını etkileyebilir. İşte menopoz öncesi depresyon hakkında bilmeniz gerekenler:

Perimenopoz Nedir?

Perimenopoz, menopozdan yaklaşık üç ila beş yıl önce başlayan bir dönemdir. Bu dönem, adet görmeden geçen 12 ayı işaret eder ve bir kadının üreme yaşamının sona erdiğinin sinyalini verir. Yumurtalıkların yavaş yavaş çalışmayı bırakmasıyla ortaya çıkar. Bu süre zarfında östrojen ve progesteron seviyeleri dalgalanabilir, bu da ruh hali değişimlerine, düzensiz adet döngülerine ve depresyon gibi diğer semptomlara yol açabilir.

Depresyon Riski

Yapılan bir araştırma, perimenopoz dönemindeki kadınların depresyon semptomları gösterme olasılığının yüzde 40 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bu dönemdeki kadınlar, duygusal değişimler de dahil olmak üzere çeşitli zihinsel sağlık sorunları yaşayabilir. Bu nedenle, bu dönemdeki kadınların ruh sağlığını korumak için farkındalık ve destek önemlidir.

Tedavi Seçenekleri

Menopozdaki kadınların ruhsal sorunlarının tedavisinde hormonlar ve antidepresanlar birlikte kullanılır. Klinisyenler, menopoza giren kadınların depresif belirtiler veya büyük dönemler yaşayabileceği konusunda dikkatli olmalı ve hastalara ruh halleri hakkında soru sormalıdır.

Haberin Kaynakları Healty Day

Aktüel Psikoloji

Deeple Traslate deseği ile çevrilmiştir.

Bu haber toplam 3203 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.