Yaşam Süresini Azaltan Risk Faktörleri
Sağlığımızı etkileyen beş önemli risk faktörünün önlenmesi halinde ortalama yaşam süresinin beş yıl uzayabileceği belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan yeni raporda ayrıca, erken doğumlardaki bebek ölümlerinin de bu şekilde önlenebileceği belirtiliyor.
Raporda beş risk faktörü; çocuk yaşta kötü beslenme, korunmasız cinsel ilişki, aşırı alkol, kötü sağlık koşulları ve yüksek tansiyon olarak sıralanıyor. Dünyada ölümlerin dörtte birine bu faktörler neden oluyor. Rapor bu risk faktörlerinin dikkate alınması halinde ortalama yaşam süresinin yaklaşık 5 yıl artacağını ve milyonlarca erken doğum vakasının önlenebileceğini belirtiyor. Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Küresel Sağlık Politikaları Bölümü Başkanı Steven Morrison raporun gelişmekte olan ülkelerde bulaşıcı hastalık ve kronik rahatsızlık riskinin iki kat fazla olduğunu belirttiğine dikkati çekiyor. Morrison şöyle konuşuyor: Rapora göre sağlığa stratejik bir konu olarak yaklaşırsanız, kalkınmakta olan ülkelerde alkol, tütün kullanımı, aşırı şişmanlık ve egzersiz eksikliği gibi konulara daha fazla dikkat eder hale geliyorsunuz.
Kronik kalp rahatsızlıklarının yüzde 75i, 8 risk faktörüne bağlı olarak gelişiyor. Kalp rahatsızlığı önceleri zengin ülkelerde sık rastlanan bir durumdu ancak bu hastalıktan ölümler şimdi en çok kalkınmakta olan ülkelerde görülüyor. Uzmanlar kronik rahatsızlıklarla mücadele eden az gelişmiş ülkelerin gelişmiş ülkelerin deneyimlerinden yararlanabileceğini söylüyor. Steven Morrison, Gelişmiş ülkelerdeki araştırma imkanları, siyasi yaklaşımlar gözönüne alınmalı. Sağlık konusunda gelişmiş ülkeler yoksul ülkelerle işbirliği yapmalı, diyor.
Küresel Sağlık Riskleri adlı rapor sağlığı etkileyen 24 faktöre dikkati çekiyor. Bu faktörler çevresel, davranışsal ve psikolojik etkenlerin bir karışımı. Bunlara hava kirliliği ve tütün kullanımı da dahil. Dünya Sağlık Örgütüne göre, gelişmekte olan ülkelerde kötü beslenme de sağlığı etkileyen önemli bir etken. Aşırı şişmanlıksa zengin ülkelerde sık görülen bir sağlık risk faktörü.
voanews.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.