Vajinismus Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vagen girişindeki kasların spazmı sonucu,cinsel birleşme gelişiminin olanaksız hale geldiği ya da son derece ağrılı olduğu durumdur.Kasılmalar cinsel birleşme girişimine koşut olarak artaya çıkmaktadır.

Vagen girişindeki kasların spazmı sonucu,cinsel birleşme gelişiminin olanaksız hale geldiği ya da son derece ağrılı olduğu durumdur. Kasılmalar cinsel birleşme girişimine koşut olarak artaya çıkmaktadır. 

•  Evlilik yaşamında cinsel birleşmenin gerçekleşmesine engel oluşturan durumlar arasında en sık görülendir.Tüm cinsel işlev bozuklukları arasında kadını en çaresiz bırakan bozukluktur. 
                                                          
•  Ülkemizdeki CİB tedavi birimlerine en sık başvuru vajinusmus sorunu ile olmaktadır. Evliliğin devamı açısından çözümü aciliyet gerektiren bir durumdur.

•  Hemen tamamı birincil tipte bir cinsel işlev bozukluğu olmakla birlikte nadiren bir travmaya, iyi yapılmamış bir epizyotomiye veya tekrarlayıcı vaginal infeksiyonlara ikincil olarak gelişebilir.

•  Bu hastaların çoğunda vaginal  penetrasyona ilişkin korkular da mevcuttur.Bu nedenle jinekolojik muayeneden kaçınırlar,  tampon kullanmazlar, doğum yapma ile ilgili yoğun korkular yaşarlar.

•  Yine bu hastaların çoğunda uyarılma ve orgazm sorunu gözlenmez. Bu nedenle cinsel birleşme sağlanamasa da göreceli olarak doyurucu bir cinsel yaşam sürdürebilirler .

•  Tabloya diğer cinsel işlev bozuklukları eklendiği zaman tedavi oldukça  güçleşir.  Eşlerinde de cinsel sorunların görülme sıklığı oldukça fazladır.

•  Ülkemizde vajinusmus sorunu ile ilgili bir gerçek de değişik disiplinlerde çalışan hekimlerin uygunsuz tedavi girişimleridir.  Bazı hekimlerce önerilen anestezik ve ağrı giderici pomadlar, hastanın ağrı duyacağına ilişkin beklentilerini daha da artırmaktadır.
                                        
•  Bu tür fiziksel girişimlerin ve öğüt verici olmaktan öteye gitmeyen psikolojik yaklaşımların hiçbir yararı olmamakta, tersine çaresizlik duygularını artırmaktadır.

•  Disparenü: Ağrılı cinsel birleşme anlamına gelir. Ağrı vagen girişinde hissediliyorsa etyolojide daha çok uyarılma eksikliği, vaginal infeksiyon ve bartolin kisti gibi nedenler araştırılmalıdır.

•  Ağrı derin penetrasyonla artıyorsa etyolojide vaginal veya pelvik infeksiyonlar, over patolojileri ve endometriozis gibi organik nedenler aranmalıdır.

•  Ağrı cinsel birleşmenin süresi uzadıkça azalıyor veya kayboluyorsa uyarılma eksikliği düşünülmelidir.Çünkü süre uzadıkça uyarılmanın artmasına bağlı vaginal lubrikasyon artar, vagen kasları gevşer ve ağrı kaybolur.  Süre uzadıkça ağrının şiddeti azalmıyor, tersine artıyorsa organik nedenlerin bulunma olasılığı artar.

Bu haber toplam 10731 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.