Uzun Süreli Emzirme Çocukları Bağımlı Yapar
Didem SEYMEN/Gamze PAKER
SABAH GAZETESİ
Manken Sema Şimşek'in "Doktorun ısrarı üzerine 15 ayda emzirmeyi kesebildim. Bana kalsa Rüzgar'ı askere kadar emzirirdim. Meğer bir emzirme bağımlısıymışım" sözleri; 'gizli kalmış bir gerçeğin' ortaya çıkmasını sağladı. Akşam Gazetesi yazarı Sevim Gözay, Şimşek'in bu açıklamasını köşesine taşıdı ve 50 yaşına kadar gizli gizli annesinin memesini emen erkeklerin varlığından söz etti... Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız psikiyatri uzmanları; Türkiye'de çok sayıda 'emzirme bağımlısı' olduğunu belirterek, şunları anlattı:
PASİF BAĞIMLILIK OLUŞUR
PROF. DR. MANSUR BEYAZYÜREK: "Bu tür davranışları daha çok erkek çocuklarında görüyoruz. Bana gelen bir hastam 40 yaşın üzerindeydi ve annesiyle birlikte uyuyordu. Bazı annelerde çocuğunu yanından ayıramama, 3-4 yaşına kadar emzirme görülür. Çocuk ile anne arasındaki 'ayrışma' sağlıklı olmalıdır. 'Ayrışma' gerçekleşemezse, bu çocuklar evlenmez! Evlenseler bile her akşam annesine uğramadan yapamaz. Eşcinsel eğilimler gösterebilirler.
ESKİDEN SAPIKLIK DENİRDİ
PROF. DR ARMAĞAN SAMANCI: "Burada 'bağlanma' dediğimiz kavram söz konusu. Sapkınlık değil ama problemli bir davranış. Genellikle kız çocukları zaten anneye daha bağlı oldukları için emzirme sorunu erkeklerde ortaya çıkar. Çocuktan dolayı anne emzirmeyi kesmekte zorlanabilir ama bir uzmandan yardım alarak bu davranışı düzeltebilir."
PROF. DR. ARİF VERİMLİ: "Çocuk bir yaşından fazla emzirilirse bu döneme takılı kalır, pasif bağımlı hale gelir. Emzirme bağımlılığı, annenin endişeli tutumundan kaynaklanır. Anne 'Çocuğum bana bağımlı olsun' diye askere kadar emzirmek isteyebilir ama bir yıldan fazla olmamalıdır."
DR. AKİF POROY: "Biz annelere en az altı ay, en çok iki sene emzirmelerini öneriyoruz. Eğer bir kişi çocuğunu askerliğe kadar emzirmeyi düşünüyorsa, bu patolojik bir sorundur. Çocuğun seksüel kimliğini olumsuz etkiler. Bu kişilerin psikiyatrik tedavi görmesi gerekir. Eskiden bu tip durumlara sapıklık denilirdi, şimdi adı kibarca sapkınlık oldu."
YARARLI MI, ZARARLI MI?
İki yaşından sonra bırakmak gerekiyor
Prof. Dr. Hilal Mocan
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)
"Bebek, ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. 1-2 yaş arasında da bağışıklık sistemini güçlendirdiği için öneriyoruz. Genelde geç yaşta doğuran anneler daha uzun süre emzirmek istiyor. Bu bağımlılık, bana göre psikolojik bir rahatsızlık. İki yaşından sonra, annenin bebeğini emzirmesine gerek yok. Çünkü çocuk zaten normal beslenmesine geçmiştir."
Emzirme uzadıkça kanser riski azalıyor
Dr. Can Gürbüz (Meme Vakfı Başkanı)
"Doğum yapmış kadınlarda meme kanseri riski, hiç doğurmamış kadınlara göre daha azdır. Bunu öğrenmek için geçtiğimiz yıllarda 50 bin kadın üzerinde bir çalışma yapıldı. Sonuçta; ne kadar uzun süre emzirilirse, meme kanseri riskinin o kadar azaldığı saptandı. Emzirme süresinin bir yıl daha uzamasının, meme kanseri riskini yüzde 4.3 oranında düşürdüğü belirlendi."
ÜNLÜ ANNELER NE DİYOR?
PINAR AYLİN
Fazla abartılmasın
"Emzirmek istemeyen anneler hala var. Ben 6 ay emzirdim. Doktorum bu sürenin çocuğun sağlığı açısından yeterli olduğunu söyledi. Bir yaşına kadar sütüm gelseydi, yine emzirirdim. Buna rağmen Maya çok sağlıklı bir bebek oldu. Bir yaşından sonra emzirmeyi doğru bulmuyorum. Abartılmasına karşıyım."
DEMET KUTLUAY
Sadece 5 ay sürdü
"Ben Ömer'i 5 ay emzirebildim. Doktorlar 8-12 ay arasının sağlıklı olduğunu söylüyor. Ben de 8 aya kadar emzirmeyi planlıyordum ama sütüm kesildi. Çok üzüldüm çünkü emzirmek, anneliğin en keyifli yanlarından biri. Sema (Şimşek) ile de görüştüm. Onun gibi düşünen, emzirmeyi çok seven birçok arkadaşım var. Ben de uzun süre emzirmek isterdim ama zaten çocuklar belli bir dönemden sonra gıdayla beslenmeye başlıyor."
ARZU BALKAN
Bağımlı olmadım
"Bağımlılık derecesinde olmadım ama ben de çok emzirmek istedim. Zeyno'nun bağışıklığı ve gelişimi açısından doktorum 6 ay emzirmemi istedi. Bense sağlık sorunlarım nedeniyle sadece 3 ay emzirebildim. Bir yıldan sonra emzirmek zaten çok gerekli değil. Emzirme, çocukla anne arasındaki bağı sağlamakta çok etkili ama bu etkinin çocuk büyüdükten sonra da devam edeceğini sanmıyorum."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.