1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Utancın Tekerrür Eden Resmi

Utancın Tekerrür Eden Resmi

Başörtülü öğrencilere yapılan saldırı ile ilgili tarihin tekerrürünü doğrulayan utanç resmi Taraf gazetesi tarafından okuyuculara hatırlatıldı.

A+A-

TARAF & ZAMAN  - Başörtülü öğrencilerin sözlü ve fiili saldırılarına uğradığı bir zamanda Taraf Gazetesi bugünkü sayısında, bundan 51 yıl önce yaşanmış benzer bir olayı hatırlattı. Haberde, ABD'de siyahi öğrencilerin, okula almak istemeyen beyaz öğrenciler tarafından uğradığı sözlü ve fiili saldırı ile benzerliğine dikkat çekti.

Haberde geçen benzer olaylar şöyle:

Üniversitelerde yasakçı rektörlerin uygulamalarıyla sorun yaşayan başörtülü öğrenciler kampus girişlerinde tacize uğruyor. Önceki gün İstanbul Aydın Üniversitesi'nde öğrenciler arasında sürtüşmeye neden oldu. Üniversitelerin Beşyol'da bulunan Halit Aydın Kampusu'nda 100 öğrenci 'türbanlı öğrenciler okula girmesin' eylemi yaptı. Okulun bahçesine girmeye çalışan başörtülü öğrenciler, başörtüsü karşıtı öğrencilerin sözlü ve fiili saldırısına uğradı. olaylar esnasında protestocu kız öğrencilerden biri, okula girmeye çalışan başörtülü bir öğrenciyi itti.

Olaylar sırasında Akşam Gazetesi'nden Ercan Öztürk'ün çektiği bir resim ise bundan 51 yıl önce ABD'de yaşanan bir olayı ve bu olayın 100 yılın fotoğrafları arasına giren fotoğrafını hatırlattı. Fotoğraf ABD Anayasa Mahkemesi siyahi öğrencilerin de beyazların gittiği okullara gidebilmesi önündeki yasakları kaldırınca Arkansas Eyaleti'ndeki Litte Rock kenti lisesine kaydolan 9 siyahi öğrenciden Elizabeth Eckford'un okula girmeye çalışırken beyaz öğrenciler tarafından sözlü ve fiili saldırıya uğradığı anı gösteren fotoğraftı.

Reuters muhabiri tarafından çekilen fotoğrafta Eckford'un arkasından öfkeyle bağıran öğrencilerden Hazel Massery 40 yıl sonra Eckford'dan özür dilemiş, o gün yaptıklarından dolayı ömür boyu pişmanlık duyduğunu söylemişti.

ÜNİVERSİTENİN SİCİLİ

Olayın geçtiği İstanbul Aydın Üniversitesi daha önce de okulun Radyo Televizyon Bölümü'nde ev ödevi olarak hazırlanan ve Hrant Dink cinayetini meşru gösteren bir klibin Youtube'a konulmasıyla gündeme gelmişti.

'Kurşun Kalem' klibinin seneryasunu yazan beş öğrenci, savcılık talimatı ile gözaltına alınmış, öğrenciler ise klibi ödevleri olduğu için yaptıklarını söylemişlerdi.


 

Bu haber toplam 1890 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.