Ülser Hakkında Genel Bilgi ve En Basit Teşhisi

Ülser Hakkında Genel Bilgi ve En Basit Teşhisi
Mide ülseri ve onikiparmak bağırsağı ülserini anlamanın yolları

 Ülser Hakkında Genel Bilgi ve En Basit Teşhisi

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Kutluana, mide ülserinin tok, onikiparmak bağırsağı ülserinin açken ağrı yaptığını söyledi.


 Ülserin, sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve bağırsaklarda meydana gelen yara olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Kutluana, midenin iç yüzeyinin mide asidi gibi tahriş edici maddelerle aşınması sonucu meydana gelen sancılı yaranın da mide ülseri olduğunu söyledi.


 Onikiparmak bağırsak ülserinin, mide ülserine göre çok daha fazla görüldüğünü belirten Kutluana, “Oniki parmak bağırsağı ülseri 30-50 yaşları arasında daha sık olup erkeklerde kadınlara göre 2-4 kat daha fazladır. Mide ülseri 60 yaşından sonra daha sık gözlenir ve kadınlarda daha çok görülür. Ülserin en büyük nedeni Helicobacter pylori adlı bir mikroptur ve düzenli aspirin, antiromatizmal ilaçlar alımıdır. 


 Aspirin, romatizma ilaçları, sigara ülsere neden olur ya da ülserin iyileşmesini güçleştirir veya iyileşmiş olan ülserin tekrarlamasına sebep olur. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık, sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, alkol, kahve alışkanlığı veya asit yapıcı meşrubat içmek sayılabilir”


 ÜLSER AĞRISI DEĞİŞİK ÖZELLİK GÖSTERİR

 Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Kutluana, ülser hastalığının başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi oluştuğunu belirterek, en sık rastlanan belirtinin karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı olduğunu ifade etti.


 Ülserin belirtilerine değinen Kutluana, şöyle konuştu: 

 “Genellikle öğün aralarında karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı meydana gelir. Ülser ağrısı sırta doğru yayılma gösterebilir. Gece hastayı uykudan uyandırabilir. Ülser ağrısı, değişik özellik gösterir. Yani mide ülseri ağrısı yemekten yarım saat kadar sonra başlar, onikiparmak ülseri ağrısı ise mide boşalınca başlar. Yemek yemekle ve antiasit dediğimiz mide asidini nötürleyen çiğneme tableti ve pastillerle birkaç dakika ile birkaç saat arasında ağrı hafifler. Sonbahar ve ilkbaharda ağrıların sıklığı artar. Mide ülserleri, onikiparmak ülserlerine göre daha az ağrılı. Ülserli hastalarda daha az sıklıkla meydana gelen belirtiler ise bulantı, kusma, iştahsızlık ve kilo kaybıdır”


 TEDAVİ EDİLMELİ

 Ülserin zamanında tedavi edilmemesi durumunda mide delinmesi, sindirim kanalı darlığı gibi önemli rahatsızlıkların oluşabileceğini belirten Dr. Ufuk Kutluana, ülser teşhisinin endoskopi aracılığı ile kolayca yapıldığını belirtti.


 Ülseri teşhis ettikten sonra, hastaya mümkün olduğunca düzenli yemek yemesini önerdiklerini anlatan Kutluana, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Kızartma ve yağlı yiyeceklerin yasaklandığı diyetler uygulamıyoruz ama genel sağlığımızı korumak için zaten bunlardan uzak durmak gerekiyor. Üç öğün düzenli yemek yenmesi, arada ara kahvaltısı alınabilir, aspirin ve ağrı kesici ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durulması, sigara ve alkol kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun dışında asit salgılanmasını baskılayan ilaç kullanıyoruz ve helikobakter pylori adındaki bakteriyi ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bakteri ortadan kaldırıldığı zaman hem gastrit hem de ülser iyileştirilmiş olur. Daha sonra bir ay kadar asit seklesyonunu bastıran ilaçlara devam edilir. Toplam bir-bir buçuk aylık ilaç tedavisi ile mide ülserleri veya oniki parmak ülserlerini ortadan kaldırıyoruz.”



İHA

Bu haber toplam 4315 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.