Türkiye'nin Mutluluk Haritası
İnsanların mutlu olmasında kendilerine hedef koymalarının önemli bir yeri olduğu belirtildi. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Dr. Selda Koydemir, kişinin kendine hedef koyamadığı anda yaşamında anlam bulamadığını vurgulayarak, "Hedefler, mutlu olmamızda çok etkili, o hedefe giden yolda bir şeyler yapıyor olmak, yaşamımızı anlamlı hale getiriyor. Kişinin kendini yetkin hissetmesi de mutluluk seviyesini artıran önemli bir faktör" dedi.
Koydemir, Türkiye'nin Mutluluk Seviyesinin 10 Üzerinden 5.4 Olduğunu Vurguladı.
Kişinin çok seçeneğe sahip olması, içinde bulunduğu ana odaklanamayıp, zihninin dağılması ve kendini maddi anlamda başkalarıyla kıyaslamasının mutsuzluğa neden olduğuna da dikkat çeken Dr. Koydemir, yapılan araştırmaların, mutluluğun dikkati artırdığını, hafızayı güçlendirdiğini, bilgiye açık olmayı sağladığını dolayısıyla başarıyı artırdığını söyledi. Mutluluğun, sanılanın aksine sürekli gülümseme hali olmadığını belirten Dr. Koydemir, mutluluğun, içinde var olan olumsuz duygulara da yönetebilme durumu olduğunu, yaşamını sevebilen, yaşamını bir bütün halinde kabul edebilen kişilerin mutlu olduklarını dile getirdi.
Dünyada mutluluk seviyesinin en yüksek olduğu ülkelerin İskandinav ülkeleri olduğunu belirten Dr. Koydemir, 0-10 arasında yapılan puanlama sonucunda Danimarka'nın mutluluk seviyesinin 8.3, Norveç'in mutluluk seviyesinin 7.9 olduğunu belirtti. Dünyanın mutluluk ortalamasının 6.75 olduğuna değinen Dr. Koydemir, Türkiye'nin mutluluk seviyesinin ise 5.4 olduğunu vurguladı.
Mutluluğun yüzde 50'sinin doğuştan geldiğini belirten Dr. Koydemir, "Geriye kalan yüzde 50'yi sağlamak kişinin kendi elinde. Dışa dönük kişilerin içine kapanık kişilere oranla daha mutlu olduklarını biliyoruz. Kendini olduğu gibi kabul edebilen ve kendini sevebilen insanlar, duygusal açıdan dengeli kişiler daha mutlu. Kaygılı, setresi yüksek kişiler daha mutsuz oluyor. İlişkiler mutluluğu yüzde 20'lere çıkabilen oranlarda etkiliyor. Anlamlı, uzun süreli yakın ilişkileri olanlar çok daha mutlu. Sayıca çok değil, sürdürülebilir ve anlamlı ilişkileri olan kişiler daha mutlu oluyor." diye konuştu.
Paranın mutluluğu belli bir seviyeye kadar etkilediğini, temel ihtiyaçların karşılanamaması halinde kişilerin mutsuz olduğuna vurgu yapan Koydemir, ekstra sahip olunun her şeyden elde edilen mutluluğun ise kısa sürdüğüne işaret etti.
Dr. Koydemir, mutluluğun faydalarını ise şöyle sıraladı: "Mutsuz kişilere oranla 5 yıl daha fazla yaşıyorlar, mutluluk, hastalıklardan koruyor, mutlu kişiler daha sağlıklı bir yaşam sürüyorlar, uzun süreli sağlıklı ilişkilere sahip oluyorlar, daha başarılı oluyorlar, daha çok para kazanıyorlar, stres ve kaygıyla daha rahat başa çıkıyorlar."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.