Türkiyede Bir ilk Ev Ortamında Uyku Testi
16 Mart Dünya Uyku Gününde yepyeni bir uygulama başlatılıyor!
Günümüzde birçok insanın hayatını olumsuz etkileyen uyku hastalıkları, yaşam kalitesini bozmanın yanı sıra tedavi edilmezse iş ve trafik kazalarına, iş verimliliğinde azalmaya, ekonomik kayıplara, obezite, mide-bağırsak, kalp ve tansiyon hastalıklarına neden olabiliyor.
Sağlıklı bir uykuya kavuşmak ve uygun tedavi yöntemini belirleyebilmek için uyku hastalıklarını tespit etmek gerekiyor. Uyku testinde tüm gece uykusu çeşitli parametrelere göre kaydediliyor, elde edilen veriler de bir uzman hekim tarafından değerlendiriliyor. Hasta, doğru ve etkin bir tedavi planlaması yapılabilmesi için bu test sonuçlarına göre yönlendiriliyor.
Türkiyede ilk kez Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri tarafından hizmete sunulan Evde Uyku Testinde ise hasta, uyumaya alışık olduğu, rahat hissettiği ev ortamında tetkik ediliyor. Herhangi bir hastaneye ya da uyku merkezine gitmeye gerek kalmıyor.
Evde uyku testinde, vücudun belli bölgelerine bağlanan elektrot ve sensörler aracılığı ile uyku evreleri, döngüsü ve uykudaki hareketlilik ve vücut fonksiyonları kaydediliyor. Veriler, uzman doktor tarafından değerlendirilerek teşhis konuyor. Tedavi için gerekli yönlendirmeler yapılıyor.
Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Evde Uyku Testi hizmeti kapsamında test sonuçlarının değerlendirmesini yürütmekte olan Proje Danışmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, konu ile ilgili açıklamasında; normal uykunun fiziksel dinlenme ile birlikte vücudun yenilenmesi için çok önemli olduğunu belirterek, sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı bir uyku gerektiğini söyledi. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda düzenli-kaliteli uyku öğrenmeyi ve hafızayı güçlendiriyor. Uluslararası uyku bozuklukları sınıflandırılmasında 75in üzerinde uyku hastalığı tanımlandığı bilgisini paylaşan Karadeniz, hastalığın tam tespiti için uyku testinin mutlaka yaptırılmasını, aksi halde tedavi edilmeyen uyku hastalıklarının ciddi sorunlara neden olabileceğini, vurguladı.
Uyku hastalıkları tedavi edilmediği takdirde, türüne göre konsantrasyon bozukluğundan dolayı iş ve trafik kazalarına sebep olurken, obezite, cinsel fonksiyonlarda bozulma, hipertansiyon, felç ve kalp hastalıkları gibi birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor.
Evde Uyku Testi hizmeti ile birlikte daha çok insanın test yaptıracağından umutlu olduğunu, dile getiren Prof. Dr. Derya Karadeniz, bu hizmet sayesinde uyku hastalıklarının farkındalığının da artacağını belirtti. Ayrıca, bu testin sağlığa hiçbir zararı olmadığını da söyleyen Karadeniz, sağlıklı yaşam için kaliteli uyku uyunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkiyede ilk defa gerçekleşen hizmet ile ilgili bilgi veren Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Anıl Sugetiren; Evde sağlık ve bakım hizmetlerimize bir yenisini daha eklemiş olmaktan dolayı çok mutluyuz, Evde Uyku Testi ile kişisel düzen değişmeden, alışık olunan ortamda, uyku öncesi aktiviteler kısıtlanmadan sonuca ulaşılıyor dedi.
Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri olarak her hastanın kendisine özel ihtiyaçları doğrultusunda planlanan evde bakım çözümleri sunduklarını belirten Anıl Sugetiren, hastanın bulunduğu ortamda günlük yaşam akışını bozmadan, en yüksek standartlarda hizmet vermeyi önemsediklerini vurguladı.
Anıl Sugetiren, Dünyada özellikle Amerika ve Avrupada evde bakım ve bakım merkezleri çok gelişmiş sektörler ancak ülkemizde bu hizmetlere gereksinim olduğu insanlar tarafından yeni yeni algılanıyor. Biz 2001 yılında bu sektöre girdiğimizde Evde Bakım Hizmetleri, toplumun tanımadığı ve bilmediği yeni bir kavramdı. Yalnız toplumu bilinçlendirmek için değil sağlık hizmetleri sektörünün de yani özel hastanelerin, yönetimlerinin, hekimlerimizin, hemşirelerimizin evde bakım hizmetlerini tanıması ve kendilerine rakip değil, bütünleyici bir hizmet alanı olduğunu anlamaları için çaba harcadık. Kuruluş olarak yasal düzenlemelerin yapılması ve evde bakım yönetmeliğinin çıkması için bakanlıkla görüşmeler yaptık ve evde bakım ruhsatını ilk alan kuruluş olduk dedi.
Evde Uyku Testi hakkında daha detaylı bilgi almak için: www.eczacibasisaglik.com.tr
Uyku hastalıklarının yaşlara göre görülme sıklığı:
30-50 yaş %5
50-60 yaş %30
>65 yaş %45
Sık görülen belirtileri:
Gündüzleri;
- Aşırı uyku hali
- Yorgunluk
- Konsantrasyon ve dikkat bozukluğu
- İsteksizlik ve mizaç bozukluğu
- Motivasyon ve enerji azlığı
- Unutkanlık, bellek kusurları
- Huzursuzluk, gerginlik ve depresyon belirtileri
- Sabah baş ağrıları
- Cinsel fonksiyonlarda azalma
- Kilo verememe
- Mide-bağırsak rahatsızlıkları
Geceleri;
- Huzursuz gece uykusu
- Horlama
- Yakınlarının fark ettiği solunum durmaları
- Gece sık idrara kalkma
- Baş, boyun ve göğüste terleme
- Ağız kuruluğu
- Reflü
- Diş gıcırdatma
- Uykuya dalarken ya da uyanırken karabasan veya halisünasyon görme
- Uykuda ağlama, bağırma, konuşma, şaşkın bakma, yürüme, yemek yeme, altını ıslatma, inleme
- Bacakları hareket ettirme, germe
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.