Tüm Zamanların En Etkili 25 Psikoloğu

Tüm Zamanların En Etkili 25 Psikoloğu
Aşağıda, şimdiye kadar yaşamış en etkili psikologların bir listesi bulunmaktadır. Aşağıdaki isimlerin çoğu tanıdık gelecek, ancak aşağıda birkaç sürpriz bulabilirsiniz.

Psikoloji, insan zihnini ve insan davranışını ilgilendiren akademik disiplini, bilimsel alanı ve sağlık mesleğini ifade eder. Bu kritik çalışma alanı, düşünce, duygu ve eylem arasındaki ilişkileri daha iyi anlamaya, nörobilim ve bireysel davranış arasındaki bağlantıları aydınlatmaya, bilinçli ve bilinçsiz zihin arasındaki kesişimi keşfetmeye ve çok daha fazlasına adanmıştır.

Aşağıda, şimdiye kadar yaşamış en etkili psikologların bir listesi bulunmaktadır. Aşağıdaki isimlerin çoğu tanıdık gelecek, ancak aşağıda birkaç sürpriz bulabilirsiniz.

Aşağıda verilen diğer bilgiler, her psikolog için özetlenmiş bir Wikipedia biyografisinin yanı sıra önemli katkıları ve Seçilmiş Çalışmaları içerir. Bilişsel bilim, eğitim psikolojisi ve gelişim psikolojisi gibi belirli alt disiplinlerde nerede sıralandığını görmek için her psikoloğun profil bağlantısını da tıklayabilirsiniz.


Dünyada En Çok Tanınırlığı Olan Psikologlar

Sigmund Freud
Carl Jung
William James
İbrahim Maslow
Carl Rogers
Wilhelm Wundt
Jacques Lacan
Jean Piaget
John B. Watson
Lev Vygotsky
Erich Fromm
BF Skinner
Albert Bandura
John Dewey
melanie klein
Kurt Lewin
anna freud
Lawrence Kohlberg
Jerome Bruner
Daniel Kahneman
Rollo Mayıs
Albert Ellis
Wilhelm Reich
Leda Cosmides/John Tooby
G. Stanley Salonu


Bugün psikoloji, eğitimden felsefeye, örgüt kültüründen siyaset bilimine kadar hayatın sayısız alanına dokunan geniş bir eğitim disiplini olarak kabul edilmektedir. Benzer şekilde, psikoloji mesleği, en temel öz bakım ve zihinsel sağlık bakımı seviyesinden, daha proaktif bir danışmanlık katılımına ve ciddi zihinsel bozukluğu olanlar için toplam psikiyatrik bakıma kadar modern yaşamın sayısız yönüne değinir.

Akıl sağlığı konusundaki söylem görünürlükte arttıkça ve akademik topluluk bu son derece nüanslı ve karmaşık çalışma alanını daha iyi anladıkça, alanın biçimlendirici tarihine bir göz atarak kendi eğitiminize başlayabilirsiniz. Bu açıdan Dünyaca ünlü psikologların biyografilerini biliyor olmak psikoloji bilimini anlama sürecine eşsiz katkılar sunar.


1. Sigmund Freud (1856-1939)

Sigmund Freud, Avusturyalı bir nörolog ve bir hasta ile bir psikanalist arasındaki diyalog yoluyla psikopatolojiyi tedavi etmek için klinik bir yöntem olan psikanalizin kurucusuydu. Freud, Avusturya İmparatorluğu'ndaki Moravya kasabası Freiberg'de Galiçya Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1881'de Viyana Üniversitesi'nde tıp doktoru olarak kalifiye oldu. 1885'te habilitasyonunu tamamladıktan sonra, nöropatolojide bir doçent olarak atandı ve 1902'de bağlı profesör oldu. Freud, klinik uygulamasını 1886'da Viyana'da kurduktan sonra yaşadı ve çalıştı. 1938'de Freud, Nazi zulmünden kaçmak için Avusturya'yı terk etti. 1939'da Birleşik Krallık'ta sürgünde öldü.


2. Carl Jung (1875-1961)

Carl Gustav Jung, analitik psikolojiyi kuran İsviçreli bir psikiyatrist ve psikanalistti. Jung'un çalışmaları psikiyatri, antropoloji, arkeoloji, edebiyat, felsefe, psikoloji ve dini çalışmalar alanlarında etkili olmuştur. Jung, ünlü Burghölzli hastanesinde Eugen Bleuler yönetiminde araştırma bilimcisi olarak çalıştı Bu süre zarfında psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un dikkatini çekti. İki adam uzun bir yazışma yürüttüler ve bir süreliğine ortak bir insan psikolojisi vizyonu üzerinde işbirliği yaptılar.


3. William James (1842-1910)

William James, Amerikalı bir filozof ve psikologdu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde psikoloji kursu sunan ilk eğitimciydi. James, on dokuzuncu yüzyılın önde gelen düşünürlerinden, Amerika Birleşik Devletleri'nin en etkili filozoflarından biri ve “Amerikan psikolojisinin babası” olarak kabul edilir. Charles Sanders Peirce ile birlikte James , pragmatizm olarak bilinen felsefi okulu kurdu ve aynı zamanda işlevsel psikolojinin kurucularından biri olarak anılıyor. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology analizi, James'i 20. yüzyılın en seçkin 14. psikoloğu olarak sıraladı. 1991'de American Psychology'de yayınlanan bir anket, James'in itibarını ikinci sıraya yerleştirdi.Deneysel psikolojinin kurucusu olarak kabul edilen Wilhelm Wundt . James ayrıca radikal ampirizm olarak bilinen felsefi perspektifi geliştirdi James'in çalışmaları Émile Durkheim , WEB Du Bois , Edmund Husserl , Bertrand Russell , Ludwig Wittgenstein , Hilary Putnam , Richard Rorty ve Marilynne Robinson gibi filozofları ve akademisyenleri etkiledi .

[PAGE]

4. Abraham Maslow (1908-1970)

Abraham Harold Maslow, en iyi Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini yaratmasıyla tanınan Amerikalı bir psikologdu, doğuştan gelen insan ihtiyaçlarının öncelikli olarak yerine getirilmesine dayanan ve kendini gerçekleştirme ile sonuçlanan bir psikolojik sağlık teorisi. Maslow, Brandeis Üniversitesi, Brooklyn Koleji, New School for Social Research ve Columbia Üniversitesi'nde psikoloji profesörüydü. İnsanlara bir “semptom torbası” olarak davranmak yerine, insanlarda olumlu niteliklere odaklanmanın önemini vurguladı. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology araştırması, Maslow'u 20. yüzyılın en çok alıntı yapılan onuncu psikoloğu olarak sıraladı.

[PAGE]

5. Carl Rogers (1902-1987)

Carl Ransom Rogers Amerikalı bir psikologdu ve psikolojide hümanist yaklaşımın kurucuları arasındaydı. Rogers, yaygın olarak psikoterapi araştırmalarının kurucu babalarından biri olarak kabul edilir ve öncü araştırması için 1956'da Amerikan Psikoloji Derneği tarafından Seçkin Bilimsel Katkı Ödülü ile onurlandırıldı. Kişi merkezli yaklaşım , kişiliği ve kişiliği anlamaya yönelik kendi benzersiz yaklaşımı. insan ilişkileri, psikoterapi ve danışmanlık ( danışan merkezli terapi ), eğitim ( öğrenci merkezli öğrenme ) gibi çeşitli alanlarda geniş uygulama alanı bulmuştur.), kuruluşlar ve diğer grup ayarları. Profesyonel çalışmaları için 1972'de APA tarafından Psikolojiye Seçkin Profesyonel Katkı Ödülü'ne layık görüldü . Steven J. Haggbloom ve meslektaşları tarafından alıntılar ve tanınma gibi altı kriteri kullanan bir çalışmada, Rogers altıncı en seçkin psikolog olarak bulundu. 20. yüzyıldan ve ikincisinden, klinisyenler arasında sadece Sigmund Freud'a.

[PAGE]

6. Wilhelm Wundt (1832-1920)

Wilhelm Maximilian Wundt, bugün modern psikolojinin kurucularından biri olarak bilinen bir Alman fizyolog, filozof ve profesördü. Psikolojiyi bir bilim olarak felsefe ve biyolojiden ayıran Wundt, kendine psikolog diyen ilk kişiydi. Yaygın olarak “deneysel psikolojinin babası” olarak kabul edilir. 1879'da, Leipzig Üniversitesi'nde Wundt, psikolojik araştırmalar için ilk resmi laboratuvarı kurdu. Bu, psikolojiyi bağımsız bir çalışma alanı olarak işaretledi. Bu laboratuvarı kurarak psikolojiyi diğer disiplinlerden ayrı bir bilim olarak kurmayı başardı. Ayrıca, psikolojik araştırmalar için ilk akademik dergi olan Philosophische Studien'i kurdu ve Enstitü'nün araştırmalarını yayınlamak üzere kuruldu.

[PAGE]

7. Jacques Lacan (1901-1981)

Jacques Marie Émile Lacan, “Freud'dan beri en tartışmalı psikanalist” olarak anılan Fransız bir psikanalist ve psikiyatristti. 1953'ten 1981'e kadar Paris'te yıllık seminerler veren Lacan'ın çalışmaları, post-yapısalcılık, eleştirel teori, feminist teori ve film teorisi gibi alanlarda kıta felsefesi ve kültür teorisi üzerinde önemli bir etki yaratarak Fransız ve uluslararası entelektüel manzaraya damgasını vurdu. psikanalizin kendisinde olduğu gibi.

[PAGE]

8. Jean Piaget (1896-1980)

Jean Piaget, çocuk gelişimi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan İsviçreli bir psikologdu. Piaget'nin bilişsel gelişim teorisi ve epistemolojik görüşü birlikte “genetik epistemoloji” olarak adlandırılır. Piaget, çocukların eğitimine büyük önem verdi. Uluslararası Eğitim Bürosu Direktörü olarak, 1934'te “sadece eğitim, toplumlarımızı şiddetli veya kademeli olarak olası çöküşten kurtarabilir” dedi. Çocuk gelişimi teorisi hizmet öncesi eğitim programlarında incelenmektedir. Eğitimciler yapılandırmacı temelli stratejileri birleştirmeye devam ediyor.

[PAGE]

9. John B. Watson (1878-1958)

John Broadus Watson, bilimsel davranışçılık teorisini popülerleştiren ve onu psikolojik bir okul olarak kuran Amerikalı bir psikologdu. Watson, 1913'te Columbia Üniversitesi'ndeki “Davranışçının Görüşü Olarak Psikoloji” başlıklı konuşmasıyla psikoloji disiplinindeki bu değişimi ilerletti. Watson, davranışçı yaklaşımıyla hayvan davranışı, çocuk yetiştirme ve reklamcılık üzerine araştırmalar yürüttü ve tartışmalı “Küçük Albert” deneyi ve Kerplunk deneyini yürüttü. Ayrıca 1910'dan 1915'e kadar Psychological Review dergisinin editörüydü. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology araştırması, Watson'ı 20. yüzyılın en çok alıntı yapılan 17. psikoloğu olarak sıraladı.

[PAGE]

10. Lev Vygotsky (1896-1934)

Lev Semyonovich Vygotsky, çocuklarda psikolojik gelişim üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Sovyet psikoloğuydu. Çok çeşitli konularda ve yıllar içinde bakış açısı değiştikçe farklı görüşlerden yayınlar yaptı. Öğrencileri arasında Alexander Luria da vardı. Yakınsal gelişim bölgesi kavramıyla tanınır.(ZPD): Bir öğrencinin (çırak, yeni çalışan vb.) kendi başına yapabilecekleri ile etkinlik hakkında daha bilgili birinin desteğiyle başarabilecekleri arasındaki mesafe. Vygotsky, ZPD'yi, yalnızca öğrencinin bağımsız yeteneğine bakan gelişim ölçülerine ek olarak, olgunlaşma sürecinde olan becerilerin bir ölçüsü olarak gördü. Dil ve düşünce arasındaki ilişki, dilin gelişimi ve sosyo-kültürel bir ortamda eylemler ve ilişkiler yoluyla genel bir gelişme teorisi üzerine çalışmaları da etkilidir.

[PAGE]

11. Erich Fromm (1900-1980)

Erich Seligmann Fromm bir Alman sosyal psikolog, psikanalist, sosyolog, hümanist filozof ve demokratik sosyalistti. Nazi rejiminden kaçan ve ABD'ye yerleşen bir Alman Yahudisiydi. New York'ta William Alanson White Psikiyatri, Psikanaliz ve Psikoloji Enstitüsü'nün kurucularından biriydi ve Frankfurt Eleştirel Teori Okulu ile ilişkiliydi.


12. BF Skinner (1904-1990)

Burrhus Frederic Skinner, Amerikalı bir psikolog, davranışçı, yazar, mucit ve sosyal filozoftu. 1958'den 1974'te emekli olana kadar Harvard Üniversitesi'nde psikoloji profesörüydü. Özgür iradeyi bir yanılsama olarak gören Skinner, insan eylemini önceki eylemlerin sonuçlarına bağlı olarak gördü, bu teoriyi pekiştirme ilkesi olarak dile getireceği bir teoriydi : bir eylemin sonuçları kötüdür, eylemin tekrarlanmama olasılığı yüksektir; sonuçlar iyiyse, eylemin tekrarlanma olasılığı güçlenir. Skinner davranış analizini , özellikle radikal davranışçılık felsefesini geliştirdi ve deneysel davranış analizini kurdu., deneysel araştırma psikolojisi okulu.

[PAGE]

13. Albert Bandura (1925-2021)

Albert Bandura, Stanford Üniversitesi'nde Psikoloji alanında David Starr Jordan Emekli Sosyal Bilimler Profesörü unvanını aldı. Sosyal psikolojide en iyi isim olan Bandura, Mundare, Alberta, Kanada'da doğdu ve lisans derecesini 1949'da British Columbia Üniversitesi'nde aldı. Kısa süre sonra ABD'ye taşındı ve 1951'de yüksek lisansını ve 1952'de doktorasını aldı. Iowa Üniversitesi. Bandura, 1953'te Stanford'da öğretmenliğe başladı. Bandura, alanın (nispeten) kısa tarihinde en çok alıntı yapılan psikologlardan biridir. Sosyal öğrenme teorisinin kurucusu ve insanın sosyal gelişimini anlamak için çığır açan modeli olarak kabul edilir. Bandura , ünlü " Bobo bebek deneyinden ", insanların başkalarında gözlemledikleri davranışları bir tür " sosyal öğrenme " olarak nasıl taklit ettiğine dair teorisini geliştirdi.”yani sosyal ortamlarda neler yapıp yapamayacaklarını öğrenmek. Özellikle Bandura, çocukların yetişkinlerde gözlemledikleri davranışlardan, özellikle saldırganlıktan nasıl öğrendikleriyle ilgilendi. Bu sonuçta sosyal öğrenmenin sadece davranışı değil bilişi nasıl etkilediğini inceleyen sosyal bilişsel teorinin gelişmesine yol açtı. Bunun alanın kendisinden eğitime, eğlenceye, rehabilitasyona ve eğitime kadar her şey üzerinde derin etkileri oldu.

[PAGE]

14. John Dewey (1859-1952)

John Dewey, fikirleri eğitim ve sosyal reformda etkili olan Amerikalı bir filozof, psikolog ve eğitim reformcusuydu. Yirminci yüzyılın ilk yarısında en önde gelen Amerikalı bilim adamlarından biri olarak kabul edilir. Dewey'in eserlerinin baskın teması, siyasette, eğitimde veya iletişim ve gazetecilikte olsun, demokrasiye olan derin inancıydı. Dewey'in 1888'de henüz Michigan Üniversitesi'ndeyken belirttiği gibi , “Demokrasi ve insanlığın tek, nihai, etik ideali bence eşanlamlıdır.”...Dewey, pragmatizm felsefesiyle ilişkilendirilen başlıca figürlerden biriydi. ve işlevsel psikolojinin babalarından biri olarak kabul edilir .

[PAGE]

15. Melanie Klein (1882-1960)

Melanie Klein, çocuk analizi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Avusturyalı-İngiliz bir yazar ve psikanalistti. Nesne ilişkileri teorisinin gelişiminde birincil figürdü. Klein, bebeklik dönemindeki söz öncesi varoluşsal kaygının bilinçdışının oluşumunu katalize ettiğini ve dünyanın bilinçsizce iyi ve kötü idealleştirmelere bölünmesine yol açtığını öne sürdü. Teorisinde, çocuğun bu bölünmeyi nasıl çözeceği, çocuğun bünyesine ve çocuğu beslemenin karakterine bağlıdır; Çözümün kalitesi, bir kişinin daha sonraki yaşamında yaşadığı sıkıntıların varlığı, yokluğu ve/veya türü hakkında bilgi verebilir.

[PAGE]

16. Kurt Lewin (1890-1947)

Kurt Lewin, Amerika Birleşik Devletleri'nde sosyal, örgütsel ve uygulamalı psikolojinin modern öncülerinden biri olarak bilinen bir Alman-Amerikalı psikologdu. Doğduğu ülkeden sürgün edilen Lewin, kendisini ve katkılarını üç analiz merceğinde tanımladığı yeni bir hayat kurdu: uygulamalı araştırma, eylem araştırması ve grup iletişimi, iletişim alanına sunduğu başlıca tekliflerdi. Lewin genellikle “sosyal psikolojinin kurucusu” olarak tanınır ve grup dinamiklerini ve örgütsel gelişimi inceleyen ilk kişilerden biridir 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology araştırması, Lewin'i 20. yüzyılın en çok alıntı yapılan 18. psikoloğu olarak sıraladı.

[PAGE]

17. Anna Freud (1895-1982)

Anna Freud, Avusturya-Yahudi asıllı İngiliz bir psikanalistti. Sigmund Freud ve Martha Bernays'ın altıncı ve en küçük çocuğu olarak Viyana'da doğdu. Babasının yolunu izleyerek psikanaliz alanına katkıda bulundu. Hermine Hug-Hellmuth ve Melanie Klein ile birlikte psikanalitik çocuk psikolojisinin kurucusu olarak kabul edilebilir. Babasıyla karşılaştırıldığında, çalışmaları, bir dizi analitik ve gözlemsel bağlamda işbirlikçi çalışmaya belirgin bir vurgu dahil etmenin yanı sıra , egonun ve normal “gelişimsel çizgilerinin” önemini vurguladı. Freud ailesi , Nazi rejiminin gelişiyle 1938'de Viyana'yı terk etmek zorunda kaldıktan sonraAvusturya'da psikanalitik pratiğine ve çocuk psikolojisindeki öncü çalışmasına Londra'da devam etti ve 1952'de Hampstead Çocuk Terapisi Kursu ve Kliniği'ni (şimdi Anna Freud Ulusal Çocuklar ve Aileler Merkezi ) bir terapi, eğitim ve araştırma merkezi olarak kurdu.

[PAGE]

18. Lawrence Kohlberg (1927-1987)

Lawrence Kohlberg, ahlaki gelişim aşamaları teorisi ile tanınan Amerikalı bir psikologdu. Chicago Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde ve Harvard Üniversitesi Eğitim Enstitüsü'nde profesör olarak görev yaptı. Kendi döneminde olağandışı olarak görülse de, Jean Piaget'in yirmi beş yıl öncesinden itibaren çocukların ahlaki gelişimine ilişkin açıklamasını genişleterek ahlaki yargı konusunu incelemeye karar verdi. Aslında Kohlberg'in görüşlerine dayalı bir makale yayınlayabilmesi beş yıl sürdü. Kohlberg'in çalışması yalnızca Piaget'nin bulgularını değil, aynı zamanda filozoflar George Herbert Mead ve James Mark Baldwin'in teorilerini de yansıttı ve genişletti. Aynı zamanda psikoloji içinde yeni bir alan yaratıyordu: “ahlaki gelişim”.

[PAGE]

19. Jerome Bruner (1915-2016)

Jerome Seymour Bruner, eğitim psikolojisinde insan bilişsel psikolojisine ve bilişsel öğrenme teorisine önemli katkılarda bulunan Amerikalı bir psikologdu. Bruner, New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde kıdemli bir araştırma görevlisiydi. 1937'de Duke Üniversitesi'nden lisans ve doktora derecesini aldı. 1941'de Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu. Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nde ders verdi ve araştırmalar yaptı. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology araştırması, Bruner'ı 20. yüzyılın en çok alıntı yapılan 28. psikoloğu olarak sıraladı.

[PAGE][PAGE]

20. Daniel Kahneman (1934-Yaşıyor)

Daniel Kahneman, şu anda Princeton Üniversitesi'ndeki Woodrow Wilson Okulu'nda Eugene Higgins Fahri Psikoloji Profesörü ve Psikoloji ve Halkla İlişkiler Fahri Profesörü olan İsrailli-Amerikalı bir psikolog ve ekonomisttir. İbrani Üniversitesi'nden psikoloji alanında lisans derecesi ve Berkeley'deki California Üniversitesi'nden yüksek lisans ve doktora derecesi aldı. Kahneman, yargılama ve karar verme psikolojisi üzerine çığır açan çalışmalarıyla dünyaca ünlüdür. Çalışmaları, Amos Tversky ile birlikte, davranışsal ekonomi ve finansı ve insanların risk ve belirsizliği nasıl ele aldığını inceleyen beklenti teorisine dönüştü. 2002 yılında iktisat teorisinde insan rasyonalitesi üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandı.

[PAGE]

21. Rollo Mayıs (1909-1994)

Rollo Reece May, Amerikalı bir varoluşçu psikolog ve etkili Aşk ve İrade kitabının yazarıydı . Genellikle hümanist psikoloji ve varoluşçu felsefe ile ilişkilendirilir ve Viktor Frankl ile birlikte varoluşçu psikoterapinin önemli bir savunucusuydu. Filozof ve ilahiyatçı Paul Tillich , çalışmaları üzerinde önemli etkisi olan yakın bir arkadaştı.


22. Albert Ellis (1913-2007)

Albert Ellis, Rational Emotive Behavior Therapy'nin kurucusu Amerikalı psikolog ve psikoterapisttir. Columbia Üniversitesi'nden klinik psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı ve Amerikan Profesyonel Psikoloji Kurulu tarafından onaylandı. Ayrıca New York City merkezli Albert Ellis Enstitüsü'nü kurdu ve başkanıydı. Genellikle psikoterapide bilişsel devrimci paradigma değişiminin yaratıcılarından biri ve bilişsel-davranışçı terapilerin erken savunucusu ve geliştiricisi olarak kabul edilir.

[PAGE]

23. Wilhelm Reich (1897-1957)

Wilhelm Reich, Sigmund Freud'dan sonra ikinci kuşak analistlerin bir üyesi olan Avusturyalı bir tıp doktoru ve psikanalistti. Karakter Analizi , Faşizmin Kitle Psikolojisi ve Cinsel Devrim başta olmak üzere birçok etkili kitabın yazarı olan Reich, psikiyatri tarihindeki en radikal figürlerden biri olarak tanındı. Reich'in karakter üzerine çalışması, Anna Freud'un The Ego and the Mechanisms of Defense (1936) adlı kitabının gelişimine ve onun kas zırhı fikrine -vücudun hareket etme biçiminde kişiliğin ifadesi- vücut psikoterapisi , Gestalt terapisi gibi yenilikleri şekillendiren katkıda bulunmuştur. , biyoenerjetik analiz veilkel terapi . Yazıları, nesiller boyunca entelektüelleri etkiledi; "Cinsel devrim" tabirini icat etti ve bir tarihçiye göre onun ebesi oldu. Paris ve Berlin'deki 1968 öğrenci ayaklanmaları sırasında , öğrenciler adını duvarlara karaladılar ve Faşizmin Kitle Psikolojisi'nin kopyalarını polise attılar.

[PAGE]

 

24. Leda Cosmides (1957 Yaşıyor)/ John Tooby (1952 Yaşıyor)

Leda Cosmides şu anda California Santa Barbara Üniversitesi'nde Seçkin Profesör unvanına sahiptir. Ayrıca UCSB Evrimsel Psikoloji Merkezi'nin kurucularından ve ortaklarındandır. Cosmides hem biyoloji alanında lisans eğitimini hem de doktora derecesini tamamladı. 1985'te Harvard Üniversitesi'nde bilişsel psikoloji alanında doktora yaptı. En çok evrimsel psikolojinin gelişmesinde bütünleyici bir rol oynamasıyla tanınan Cosmides , 1989'da Harvard Üniversitesi'nden Biyolojik Antropoloji alanında doktorasını almış olan kocası Amerikalı antropolog John Tooby ile sık sık işbirliği içinde çalıştı. ve şu anda California Üniversitesi, Santa Barbara'da Antropoloji Profesörü. The Adapted Mind: Evolutionary Psychology and the Generation of Culture adlı kitaplarındaJerome H. Barkow , evrimsel biyoloji, bilişsel psikoloji ve paleoantropoloji alanları, evrimsel tarihi daha fazla araştırmak amacıyla birleştirilmiştir.

 

25. G. Stanley Salonu (1846-1924)

Granville Stanley Hall, öncü bir Amerikalı psikolog ve eğitimciydi. İlgi alanları çocukluk gelişimi ve evrim teorisine odaklandı. Hall, Amerikan Psikoloji Derneği'nin ilk başkanı ve Clark Üniversitesi'nin ilk başkanıydı. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology anketi, Hall'ı Lewis Terman'la birlikte, 20. yüzyılın 72. en çok alıntı yapılan psikoloğu olarak sıraladı.

[PAGE]

 

İlgili Haberler
Bu haber toplam 12173 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.