1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Travma yaşayan askerlere ecstasy!

Travma yaşayan askerlere ecstasy!

Bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma sonucunda yasa dışı ecstasy hapının, savaştan dönen ve travma sonrası stres bozukluğu yaşayan askerlerin tedavisinde güvenle kullanılabileceği öne sürüldü...

A+A-

MDMA olarak da bilinen ilacın terapilerde hastaları daha korkusuz kıldığı, hastaların böylece içlerini daha fazla dökmelerinin sağlandığı belirtiliyor.

Yapılan deneylerde sekiz saatlik psikoterapi seansları sırasında hastalara belli dozlarda yasa dışı ecstasy hapı verildi ve ilaç verilen 12 hastadan 10'unun travma sonrası stres bozukluğu belirtilerini artık göstermediği kaydedildi. Ecstasy yerine ilaçmış gibi verilen fonksiyonsuz madde alan sekiz hastadan ise sadece ikisi semptomlardan kurtuldu. Uzmanlar testlerde ilacın kullanılmasından dolayı zararlı etkiler görülmediğini, ancak yine de uzun vadeli etkilerini araştırmaya devam edeceklerini belirtiyorlar. Araştırma, California Santa Cruz'daki bir merkez bünyesinde gerçekleştirildi.

Araştırmaya öncülük eden psikiyatrist Dr. Michael Mithoefer, ecstasy'nin keyfi olarak kullanılmasından önce dünya çapındaki psikiyatristler tarafından tedavi amaçlı kullanıldığını söylüyor. Travma sonrası stres bozukluğu hastalarının duygusal anlamda uyuşmuş halde olduklarını bu nedenle de terapilerde başarı sağlanamayabildiğini belirten Mithoefer, "Ancak MDMA, insanları terapi için uygun alana getiriyor ve travmanın üstesinden gelmeye yardımcı oluyor gibi görünüyor" diye konuştu. Travma sonrası stres bozukluğu özellikle Irak ve Afganistan'da savaşmış Amerikan askerleri arasında yaygın olarak görülüyor.

(GAZETEPORT)

Bu haber toplam 4984 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.