1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Tiryakiye 540 Liralık Hap Dağıtımı

Tiryakiye 540 Liralık Hap Dağıtımı

17 milyon tiryakisiyle dünyanın en çok sigara tüketilen ülkeleri arasında ikinci sırada yer alan Türkiye'de sağlık giderleri çok yük oluşturuyor.

A+A-

EN FAZLA SİGARA İÇEN ÜLKE OLMUŞUZ MEĞER

17 milyon tiryakisiyle dünyanın en çok sigara tüketilen ülkeleri arasında ikinci sırada yer alan Türkiye'de, sigaranın neden olduğu hastalıklar kamunun sağlık giderleri içinde önemli bir yük oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2000 yılında hastaneye yatırılarak tedavi altına alınan 5 milyon kişinin yüzde 20'si tütün ürünlerinin neden olduğu hastalıklardan tedavi görüyor.

DOKTOR GÖZETİMİNDE YAPILACAK

Bakanlık yetkilisi, 10 gün içinde tiryakiler için haplı tedaviye başlayacaklarını söyledi. Hürriyet. com.tr'nin haberine göre halen ilaç piyasasında sigara bıraktırma hapı olarak iki markanın bulunduğuna dikkat çeken yetkili, ilk etapta 300 bin kişinin sigarayı bırakma tedavisinde kullanılmak üzere firmalarla fiyat pazarlığı yaptıklarını belirtti. Bu ilaçlar piyasada 180- 64 liradan satılıyor. Bakanlığın, toplu alım yapacağı için bu fiyattan almayacağını açıklayan yetkili, hangi tiryakiye hangi ilacın kullanılacağına ise doktorun karar vereceğini söyledi.

Tiryakinin sigara bırakmak için başvurduğu sağlık kurumunda doktor gözetiminde bu ilacı kullanacağını ve danışmanlık verileceğini belirtti. Bireysel kullanımlarda bu tabletlerin yüzde 20 ila 25 başarı gösterdiğini açıklayan yetkili, "Ancak biz başarının daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü biz bırakmak isteyenlere danışmanlık da yapacağız. Neden sigarayı bırakması gerektiği, içmeye devam etmesi durumunda hangi sonuçlarla karşılaşılacağı anlatılacak. Dolayısıyla bu oranın üzerine çıkmayı umuyoruz" dedi.

Yetkili, "Kaldı ki başarı oranı yüzde 25 bile olsa, 300 bin kişide 75 bin kişi bile bıraksa bizim için önemlidir" dedi. Sigara bıraktırmaya yönelik piyasaya sürülen nikotin bantlarını üreten firmayla da görüştüklerini ifade eden yetkili, ancak firmadan böyle bir talebi karşılayacak üretim kapasitesi olmadığı cevabı aldıklarını aktardı.


Türkiye'de 2010 yılında 150 milyon paket daha az sigara içildi

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, 2010 yılında sigara paket satış oranının 100 milyar adetin altında gerçekleştiğini söyledi. Bilir, "Bu yıl geçmiş yıllara nazaran 150 milyon paket daha az sigara tüketildi." dedi.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Sağlık Bakanlığı işbirliği ile 4 farklı alanda yapılan araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Toplantıya katılan Bilir, dumansız hava sahası uygulaması ile birlikte sigara tüketiminin azaldığına dikkat çekti.

Uygulamanın başlamasının ardından vatandaşların yüzde 10'unun sigarayı bıraktığını, içenlerinde günde tükettikleri sigarda miktarını azalttığını kaydeden Bilir, "Son 15 yıldan bu yana ilk defa bu yıl, satılan paket sayısı 100 milyar adetin altında gerçekleşti. Yüzde 15'lik azalma oldu. Geçmiş yıllara göre 150 milyon paket daha az sigara tüketildi" dedi.

Yenişafak

Bu haber toplam 2742 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.