Teknolojik Ağrılara Davetiye Çıkarmayın!
Ekran karşısında farkında olmadan kamburlaşmak ve o pozisyonda saatlerce hiç kalkmadan ekrana bakmak teknolojik ağrılara davetiye çıkarıyor. Bilgisayar başında çalışanlarda en sık rastlanan şikayetlerin başında boyun ağrısı, sırt ağrısı ve el bileğindeki ağrıların geldiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Türkmen, uzun süre hareketsiz durmanın özellikle bacaklarda kan dolaşımı problemlerine de neden olduğunu, boyun ve sırt ağrılarının tedavi edilmediği takdirde eklemlerde kireçlenmeden, kronik ağrılara hatta fıtığa kadar birçok soruna yol açabildiğini vurguladı. Prof. Türkmen, teknolojinin yol açtığı ağrılardan korunmanın 8 yolunu anlattı:
OMURGANIZ İÇİN DİK OTURUN
Sırtınız dik, kalçanız geriye dayanmış şekilde oturmanız çok önemli. Oturuş şekli kadar oturulan koltuk da büyük önem taşıyor. Özellikle ‘müdür koltuğu’ denilen koltukta, koltuk bütün gösterişine rağmen ortopedik özellikte olmadığı için, oturulduğunda ister istemez önde oturmak gerekiyor ve bel desteksiz kalıyor ki bu son derece sağlıksız bir oturuş şekli. Eğer bu tip bir koltukta oturmak zorunda kalırsanız, mutlaka bel boşluğunu doldurun, ayaklarınız yere temas edecek şekilde dik oturun.
SANDALYENİZ BACAK BOYUNUZA UYGUN OLSUN
Oturduğunuz ortopedik sandalyeyi kullanmayı bilmeniz gerekiyor. Yüksekliğini bacak boyuna göre ayarlamalısınız. Ayağınız yere değmeli. Doğal oturuş şekli, ayağınız yere değdiğinde dizinizin 90 derece kıvrıldığı şekildir.
MASAYA FAZLA EĞİLMEYİN
Çalışanların farkında olmadan çok sık yaptıkları hatalardan biri, işlerinin yoğunluğuna kapılıp masaya doğru fazla eğilmeleri adeta klavyenin tuşlarına kapanmaları. Siz siz olun masayla aranızda mesafeyi koruyun. Öne doğru eğilmekten kaçının ve bunu hep aklınızda tutun.
LAPTOPU DİZİNİZİN ÜSTÜNE KOYMAYIN
Laptop kullananlar hep önlerine doğru bakıyorlar. Çoğu kişi dizlerinin üzerine koyup öyle çalışıyor. Oysa bu doğru bir duruş değil ve son derece riskli. Ekran karşımızda, göz seviyemizde durmalı. Bu, kafamızı dik tutup boynumuzun yorulmasını önlemek için gerekli. Sürekli önünüze bakarak çalışmayı adet haline getirirseniz boyun ve sırt ağrılarınız kaçınılmaz olur.
AYAKKABINIZI DOĞRU SEÇİN
Sürekli masa başında çalışanların ayakkabı seçimine de çok dikkat etmeleri gerekli. Bu kişiler kısa dolaştıkları sürelerde bile farkında olmadan diz ve bel eklemlerini zorlamaktalar. Ayakkabı nedeni ile topuk kalkıyor, onu tolere etmek için de bel ve diz mecburen kırılıyor ve zorlanıyor. Ayakkabının üstten de yandan da parmakları sıkmaması şart. Ayak topuk içine oturacak, rahat olacak, üstte boşluk olacak ki parmaklar sıkışmasın, rahat hareket etsin. Yanda boşluklar da ayağın sıkışmasını engelliyor.
DOLAŞIN, MERDİVEN İNİP ÇIKIN
Masada ekran karşısında uzun süre oturmak, sadece boyun, bel ve sırt ağrılarına değil kan dolaşımı problemlerine de neden oluyor. Kanın, alt bölgelerden kalbe rahat dönebilmesi için bacak kaslarının çalışması gerekli. Aksi halde bacakta, bilekte ödem, varisler başlıyor hatta hemoroide yol açıyor. Bu nedenle su içmek, tuvalete gitmek bahanesiyle sık sık yerinizden kalkın, dolaşın, oturduğunuz yerde bacak bilek hareketleri ve kas germeleri şeklinde egzersizler yapın. En iyisi sık sık kalkıp dolaşmak.
EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN
Omurgayı düzgün pozisyonda tutmak için dik durulması, dik durmak için de boyun, sırt, göğüs ve bel kaslarının kuvvetli olması gerekir. Gelişen teknoloji insanları ofislere mahkum etti. Oturarak kas gücümüzü korumamız mümkün değildir. Bunun için günlük egzersizleri hayatımıza sokmak, en az üç gün spor yapmak zorundayız.
YÜZMEK AĞRILARA BİREBİR
Bel, boyun ve sırt ağrılarıyla baş etmede yüzme en uygun spor. Haftada iki gün kendinize zaman ayırıp, yüzmelisiniz. Suyun psikolojik olarak rahatlatıcı etkisi yanında, yarattığı homojen direnç ortamı kaslarınıza da çok faydalıdır. Suyun içerisinde vücudunuzdaki tüm kaslarınız aynı basınçla karşılaşır ve su dışındaki sporlar ile aynı enerjiyi harcarken buna karşın daha az yorulmuş olursunuz.
Kaynak:ntv.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.