Stres ve uyku düzensizliği migreni tetikliyor
Migrenin halk arasında tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlık gibi görülmesinin son derece yanlış bir anlayış olduğunu dile getiren Dr. Peker, sebepleri, tetikleyicileri ve tedavisi merak konusu olan migreni anlattı. Konya Özel Selçuklu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Şenol Peker, toplumun büyük bir kesiminin problemi olan baş ağrılarının çekilmesi zor zaman dilimlerine sebep olduğunu söyledi. Çoğu insanın baş ağrılarıyla değişik dönemlerde karşılaştığını ve çareler aradığını dile getiren Peker, şu bilgileri verdi: "İnsanlar ağrının şiddetine göre farklı vehimlere kapılabilir, migren şiddetli baş ağrısının diğer ismidir. Migrenli kişiler günlük işlerini yapmakta zorlanabilir veya hiç yapamayabilirler. Migren tekrarı olan ancak kontrol edilebilen bir hastalıktır. Migren, hastalarda farklı şekillerde görülebilir. Özellikleri kişiye göre değişiklik gösterebilir. Başı zonklatan, giderek şiddetlenen, başın yarısını ve ya tamamını etkileyen bir şiddeti ve değişken bir süresi olabilir. Bazı hastalarda sık tekrar eden ağrılar, bazılarında daha seyrek görülebilir."
Migrenli kişinin ağrılarla beraber bulantı ve kusmalar yaşayabildiğini, ışık, ses, gürültü ve ısıdan rahatsız olabildiğini ifade eden Peker, "Bu yüzden bazı hastalar karanlık ve tamamen sessiz ortamlarda kalmak dinlenmek isteyebilirler. Migren, tehlikeli bir hastalık değildir. Sakat bırakıcı yada ölümcül sonuçları görülmemiştir. Tam olarak nedenleri belirlenmese de tıpta damarsal baş ağrısı olarak bilinmektedir. Öte yandan beyindeki bazı kimyasal maddelerin ağrılarda önemli rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu maddeler arasında özellikle serotonin etkilidir." diye konuştu.
"MİGREN 17-35 YAŞ ARASINDA BAŞLIYOR"
Migrenin başlamasına sebep olan başlıca faktörlerin stres, hormonal değişiklikler, diyet faktörleri, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler olduğunu bildiren Dr. Şenol Peker, şunları kaydetti, "Hormonal değişikler migrenli kadınların çoğunda etkilidir. Ağrılar menstrüasyon döneminde sıklaşabilir, daha şiddetli olabilir. Diğer yandan yiyecek-içeceklerde bulunan bazı maddeler de damarlar üzerine direkt etki edebilir. Alkol hemen etkilerken, kafein ve nikotin dolaylı etkide bulunur. Sigara kokusu gibi bazı ağır kokular migreni tetikleyebilir. Migren 17-35 yaş arasında başlayan, bu dönemde sıklıkla süren ancak 50'li yaşlarda azalan bir sıklığa sahiptir."
Migren problemi olan hastalara önemli uyarılarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Şenol Peker, "Migrenli hastalar problemlerini tanımalı, ağrıyı başlatacak sebeplerden uzak durmalı, doktor kontrolünde olmaya özen göstermelidir." dedi
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.