Sınav Stresini Azaltmak İçin Kaygılarınızı Yazın
Öğrencilerin sınavlar ve notları yüzünden strese girmesi çok sık görülen bir olay. Aşırı stress öğrencilerin sınavları kaçırmasına, testlerde başarısız olmasına ve notlarının düşmesine yolaçabiliyor. Bu konudaki haberimizi Evrim Bunn seslendiriyor.
Bazı öğrenciler sınavlardan önce tedirgin olur ve konuyu bilseler de iyi not alamaz. Chicago Üniversitesi psikoloji profesörü Sian Beilock tedirgin öğrenciler üzerinde bir çalışma yaptı. Profesör araştırmasına dayanarak şu açıklamayı yapıyor:
“Öğrenciler sınavın sonucundan endişeleniyor. Sınavın üniversiteye girmelerine engel olacağından korkuyor. Endişelendiğimiz zaman dikkatimiz ve belleğimiz endişelerimiz tarafından kullanılır. Endişe duymasak dikkat ve belleğimizi sınava odaklayabiliriz.”
Profesör Beilock ve diğer araştırmacı Gerardo Ramirez bu duruma olası bir çözüm üretti. Öğrenciler sınavdan önceki 10 dakikayı niye endişelendiklerini kaleme alarak geçirirse stresi azaltabilir. Profesör Beilock açıklıyor:
“Öğrenciler tedirginliklerini yazıya dökünce en kötü durumu gözden geçirmiş oluyor ve durumu yeniden değerlendiriyor. Sonuçta sonucun o kadar da kötü olmayacağını farkediyorlar. Böylece sınav sırasında akıllarından kötü düşünceler geçirmiyorlar.”
Araştırma 20 üniversite öğrencisi üzerinde yapıldı. Öğrencilere iki kısa matematik testi verildi. İlk testten önce öğrencilerden sessizce oturmaları, ikinci testten önceyse duygularını yazmaları istendi.
Araştırmacılar öğrencilere ikinci testten iyi sonuç alacak olanlara para verileceğini de söyleyerek öğrenciler üzerindeki baskıyı arttırdı. Öğrencilerin test sonuçlarının ekip başarısını etkileyeceği de belirtildi.
Profesör Beilock sessizce beklemeyi tercih eden öğrencilerin ikinci testte ortalama 12 puan daha kötü not aldıklarını söylüyor. Duygularını yazmayı tercih eden öğrencilerse 5 puan fazla başarı gösterdi.
Araştırmacılar biyoloji öğrencilerini de inceledi. Bu öğrencilere finallerden önce duygularını yazmaları ya da farklı konuları düşünmeleri söylendi.
Profesör Beilock duygularını yazmayı tercih eden aşırı tedirgin öğrencilerin ortalama B+ aldıklarını, yazmayanların ise B-‘de kaldıklarını söylüyor:
“Sınavdan önce tedirginlik duyan öğrenciler duygularını yazınca testte elde ettikleri sonuçla tedirginlikleri arasında bağlantı kalmadı. Endişelenmeye eğilimi olan öğrenciler tedirgin olmayan öğrenciler kadar iyi sonuç aldı.”
Peki öğrenciler, sınavdan önce duygularını yazacak zamanları olmazsa ne yapabilirler? Profesör Beilock aynı yöntemi sınava girmeden önce evde ya da kütüphanede denemelerini tavsiye ediyor.
Araştırmanın sonuçları Bilim dergisinde yayınlandı.
VOANEWS.COM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.