Sigara En Çok İçene ve Çocuklara Zarar Veriyor
Sigaranın zararları
*Akciğer hastalıkları
*Solunum yolu rahatsızlıkları
*İnmeler, kalp krizleri
*Astım
*Rahim ağzı kanserleri,
* Mide ve sindirim sistemi hastalıkları
Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Sigaranın akciğer kanserine yol açtığı, akciğer dokusunun ve havayollarının harap olmasına sebep olduğu bilinen bilimsel bir gerçek. Ayrıca kalp hastalıkları ve inme gibi çok ciddi birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hücrelerine yüksek oranda karbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyor ve vücuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor. Öte yandan sigara, kandaki yararlı HDL kolesterolünü de düşürüyor. Araştırmalar, Türkiyede yılda 100 bine yakın kişinin sigaraya bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteriyor.
Sigarayı Bırakmada Önemli Noktalar
Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Esra Sönmez Duman, sigarayı bırakmak için hiçbir zaman çok geç olmadığını vurguluyor.
Doktor Sönmezin sigarayı bırakmak isteyenlere önerileri:
*Tüm sigara tiryakileri bırakma sürecinde farklı düzeylerde yoksunluk yaşar. Nikotin yoksunluğuna karşı hissedilen fiziksel belirtiler (gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, vb) yaklaşık 2 hafta sürer. Şiddetli yoksunluk durumlarında şikayetler 3 aya kadar devam edebilir. Bu konuda uzmanlara danışın, psikolojik destek alın.
*Diğer arkadaşlarınızın sigara içtiği sosyal ortamlar gibi sigara içme isteğinizi tetikleyen durumlardan uzak durun. Normalde sigara molası için aldığınız zamanlarda kısa bir yürüyüşe çıkın. Sporu mutlaka günlük programınıza dahil edin.
*Sigarayı bırakma programlarının ideali 4 hafta ile 8 hafta uzunluğunda olanlardır. İyi programlar konu hakkında uzmanlaşmış hekim ve psikologlarla birebir görüşmeler de içerir. Doktora danışmaktan ve yardım istemekten kaçınmayın.
*Sigara içenlerin üçte biri bıraktıklarında kilo alır. Bununla birlikte, bu kişilerin yüzde 90ı bu kiloyu 1-2 yıl içinde verir. Bu yüzden kiloyu sorun etmeyin. Spora ağırlık verin.
*Sigara bırakma tedavisinde etkinliği kanıtlanmış ilaçları kullanmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanından görüş ve yardım alın.
*Sakız veya bant şeklinde nikotin tedavisi bırakmanıza yardımcı olabilir.
*Aile ve arkadaşlarınızın sigarayı bırakmaya çalıştığınızı bilmelerini sağlayın. Sigara içme isteğinizi önlemek için desteklerini isteyin. Sigarayı bırakamayanların çoğu sosyal ortamlarda bir taneden birşey olmaz diyerek sigaraya uzanıyorlar. Bunu yapmayın. Doktor Esra Sönmez Duman şunları söylüyor; Ben hastalarıma, ellerini sigaraya uzattıkları zaman, beni aramalarını öneriyorum. Çünkü sigarayı yakmadan önce onları içmemeleri konusunda ikna edebilirim. Ama sigara içtikten sonra ararlarsa, yeniden sigaraya başlamışlar demektir ve tedaviye sıfırdan başmamamız gerekir.
*Sigarayı bırakmakta başarılı olanların birçoğu bu alışkanlıktan kurtulmak için uzun yıllar boyunca ortalama 4 kez sigarayı bırakmayı denediklerini itiraf ediyorlar. Bir önceki denemedeki başarısızlık bir sonraki denemede başaramayacağınız anlamına gelmez. Bırakma kararlılığından asla vazgeçmeyin.
*En büyük zararı kendinize, çocuklarınıza ve en yakınlarınıza verdiğinizi unutmayın. Çocuklarda birçok rahatsızlıklar anne-babanın sigara içmeyi yüzünden oluşuyor. Çocuğunuzun kulak hastalıkları, solunum yolu rahatsızlıkları, astım gibi hastalıklara yakalanmasını istemiyorsanız, sigara içmeyin.
*Kamuya açık yerlerde sigara içilmesini yasaklayan yasa çok yararlı oldu, tedavisiz sigarayı bırakma oranı yüzde 8e çıktı, tedaviyile sigarayı bırakanların oranıysa yüzde 40larda. Çevrenizde sigara içilmesini hoş görmeyin.
VOA NEWS
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.