Sıcaklarda Oruç Tutarken...

Sıcaklarda Oruç Tutarken...
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu’ndan Diyetisyen Seda Bahtiyar Tatay; yemek yenilebilen saatlerde bol su, soda ve mineralli içeceklerin içilmesinin sıvı kaybını dengeleyeceğini ifade ediyor.

Ramazan ayının, bu yıl sıcak ve uzun günlere denk gelmesinin göz korkuttuğunu belirten uzmanlar, oruç tutacak kişilere çok önemli öneriler verdiler. Uzmanlar, lifli gıdalarla beslenmenin yanı sıra; su ve soda içilmesinin önemli olduğunu açıkladılar.
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu’ndan Diyetisyen Seda Bahtiyar Tatay; yemek yenilebilen saatlerde bol su, soda ve mineralli içeceklerin içilmesinin sıvı kaybını dengeleyeceğini, sindirimi yavaş, lif oranından zengin besinlerin de uzun süre açlığa dayanmaya yardımcı olacağını ifade ediyor.

Uzun Süre Tokluk Hissi İçin...

Diyetisyen Seda Bahtiyar Tatay; lifli gıdalar arasında; “Rafine işleminden geçmemiş tam buğday unundan yapılmış ekmek ürünleri ile mercimek, buğday, yulaf, bulgur gibi kompleks karbonhidratların ve yeşil yapraklı sebzeler, elma, armut, kayısı, erik gibi kabuğu yenebilen tüm kuru ve taze meyvelerin” uzun süre tokluk hissi verdiğini belirtiyor.

Bu Sorunlara Dikkat!

Ramazan ayında oluşabilecek beslenme ile bağlantılı sorunlar arasında kabızlık, hazımsızlık, gaz, düşük tansiyon, düşük kan şekeri ve baş ağrısının yer aldığını, doğru beslenme sayesinde ise bu rahatsızlıklarla karşı karşıya kalma riskinin azalabileceğini söyleyen Tatay; "Bu sorunları yaşamamak adına kabızlığa ve düşük tansiyona karşı  başta su olmak üzere, soda (mineralli sıvılar) gibi sıvılar bol tüketilmeli ve lifli gıdalardan zengin beslenilmeli; hazımsızlığı gidermek için besinler ağır ağır yenmeli ve çok çiğnenmeli, gazlı içeceklerden kaçınılmalı; baş ağrısına karşı kafein içeren kahve ve çayı dengeli içmeli ve sigara azaltılmalı, uyku düzenine özen gösterilmeli, düşük kan şekeri için ise fazla şekerli ve unlu gıdalar tüketilmemeli" diye konuşuyor.

Yolda Oruç Açacaksanız...

Diyetisyen Seda Bahtiyar Tatay; bu yıl iftar vaktinin trafik saatiyle çakışmasından dolayı, yolda oruç açanların kan şekerini dengelemek için, kuru ve taze meyve veya süt, yoğurt gibi gıdaları yemelerini, ayrıca sandviç türleri ile ön açılış yaparak masaya çok aç oturulmasının engellenmesini tavsiye ediyor. Bu besinlerin iftar menüsü olarak değil aperatif olarak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Seda Bahtiyar Tatay, uygun olunan zamanda ise mutlaka çorba, sebze ve salata gibi hafif yemeklerin yenmesi gerektiğinin  altını çiziyor.

Sağlıklı Bir Ramazan Geçirmek İçin...

Ramazan ayı boyunca beslenme alışkanlığının her zamankinden farklı olmamasına özen göstererek, ideal kilolar bu ayda da korunmalı diyen Diyetisyen Seda Bahtiyar Tatay; “Daha sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek adına, ara öğünlerde aşırıya kaçmadan potasyum, lif ve karbonhidrat kaynağı olan muz, badem ve hurma yenmelidir. Bol su ve soda içilmeli, kızarmış yağlı yiyecekler, şekerli gıdalar ve özellikle sigaradan uzak durulmalıdır” diyor.

Bu haber toplam 2827 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum