1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Sağlıksız Beslenmenin götürdükleri

Sağlıksız Beslenmenin götürdükleri

46 yaşındayım. Ailemde tansiyon ve kalp hastalığı var. Benim bir şikayetim yok. Ancak kanımdaki ürik asit yüksek çıktı. Bende hastalık var mı?

A+A-

46 yaşındayım. Ailemde tansiyon ve kalp hastalığı var. Benim bir şikayetim yok. Ancak kanımdaki ürik asit yüksek çıktı. Bende hastalık var mı? A.T./İstanbul
Ürik asit, bir protein artığıdır. Kandaki düzeyi 10 mg'ı geçtiğinde gut hastalığına neden olur.

PARMAKTA KIZARIKLIK

Gut genellikle ayak baş parmağında kızarma, şişme, dayanılmaz ve şiddetli ağrılarla baş gösteren bir tablodur. Bunun dışında son yıllarda yapılan çalışmalar, ürik asidin damarların üst zarında hasar oluşturduğu bildirilmiştir. Ayrıca ürik asit düzeyi yüksekliği, damar pıhtılaşmasının da ön habercisi olabilir. Bu nedenle kan ürik asidi yüksek 40 yaş ve üzeri kişilerde, şikayetleri olsun olmasın kalp-damar hastalığı oluşma riski çok yüksektir. Bu nedenle bu kişilerin diyetlerine dikkat etmeleri, sigara alkol gibi alışkanlıklardan vazgeçmeleri ve hekim kontrollerini yaptırmaları gerekir.

FOLİK ASİDİN KALBE ETKİSİ


36 yaşındayım. Ailemde kalp hastalığı var. Folik asidin kalp hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Sizce koruyucu olarak folik asit almalı mıyım? H.Ş./Yozgat

Folik asit ıspanak ve marul gibi yeşil yapraklı besinlerin yanı sıra elma, armut, kayısı ve üzüm olmak üzere birçok meyvede bulunan bir vitamindir.

BESİNLERİN KATKISI

Karaciğer ve böbrek gibi hayvansal ürünlerin yanı sıra bira mayası, balık, süt, yoğurt ve beyaz peynirde de bol bol bulunmaktadır. Açıkta bırakıldığında havanın da etkisiyle kısa sürede bozulur. Bayatlamış ya da dondurulmuş besinlerde folik asit miktarının da etkisi azalır. Kötü beslenen kişilerde, bol bol alkol alan ve epilepsi ilacı kullanan kişilerde, sık ve bilinçsiz antibiyotik alanlarda folik asit eksikliği oluşur. Folik asit eksikliğine bağlı olarak kansızlık tablosu çok sık görülür. Halsizlik, çabuk yorulma, bitkinlik, saç dökülmeleri, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtiler tabloya eklenir. Ayrıca son 10-15 seneden beri yapılan çalışmalar, folik asidin kanda bulunan ve bir tür aminoasit olan homosisteini baskılayarak damar sertliğinde gerileme yapabileceği görüşünü ortaya koymuştur. Ancak günümüzde yapılan son çalışmalarda mevcut kalp ve damar hastalığını geriletmediği anlaşılmıştır. Risk faktörü olan, kolesterol ve diyabetle mücadele etmeden tek başına folik asit kullanmakla kalp damar hastalıklarından korunmak mümkün değildir.

GRİP İLACI ÇARPINTI YAPABİLİR


Grip olduktan sonra aldığım grip ilacı çarpıntı yaptı. Korkup ilacı yarıda kestim. Çarpıntının nedeni sizce ne olabilir? D.S./İstanbul

Grip ilaçlarının çoğunda boğaz, burun, sinüsler ve kulakta meydana gelebilen ödeme giderici maddeler bulunmaktadır.

BİLİNÇSİZCE ALMAYIN!


Grip ilaçlarının içindeki bu maddeler, kalp kasını uyararak çarpıntı, tansiyonda yükselme, baş ağrısı, terleme, baş dönmesi, uykusuzluk, bulantı, kusma ve hatta kalp krizi ve inmeye kadar giden istenmeyen yan etkiler yapabilmektedir. Bu nedenle bilinçsizce kullanılmaması gerekmektedir. Bu tip ilaçların hipertansiyonu, diyabeti ve koroner kalp hastalığı olan kişilerde, 80 yaşın üzerindeki yaşlılarda kullanılması istenmeyen tabloların daha hızlı ve ani olarak gelişmesine neden olabilmektedir.

Sabah

 

Bu haber toplam 2356 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.