Ruh Sağlığı Kanunu TBBM'ye Sevk edildi

Ruh Sağlığı Kanunu TBBM'ye Sevk edildi
Özellikle Psikoloji uzmanlarının çalışam esasları açısından aciliyet teşkil eden yasal boşluğu doldurmak adına uzun yıllardır beklenen Ruh Sağlığı Kanunu Prof. Dr. Recep Akdağ imzası ile TBMM'ye sevk edildi.

Ülkemizde ruh sağlığı alanına özgü tanımlı bir ruh sağlığı yasası bulunmamaktadır. Bu eksiklik ruh sağlığı çalışanları ve bu alanda çalışan meslek STK'ları tarafından çok uzun süredir dile getirilmektedir.

Psikoloji STK'larının uzun yıllar mücadelesini verdiği Ruh Sağlığı Yasasının TBMM’de bir kanun teklifi verilmesi ile yeniden ülkemiz gündemine gelmesi önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ancak TBMM'ye sunulan teklifin içeriği Psikoloji Meslek mensuplarını memnun etmediği gibi özellikle Türkiye Psikologlar Derneği ile Türk PDR Derneğini karşı karşıya getirdi. Sosyal ağlar üzerinden yapılan açıklamalar mazisi geçmişe dayanan mesleki husumeti tekrar gün yüzüne çıkardı. Derneklerin bu konuda uzlaşmaz tutumu kimi çevreler tarafından yasanın Kadük kalabileceği yorumlarına yol açtı.

Tartışmalar devam ederken Mevcut kanun teklifi radikal değişiklikler getiriyor. Terapi Merkezlerinden ünvanlara geniş bir yelpazaede oldukça radikal değişiklikler göze çarpıyor. Örneğin PDR mezunlarına klinik Psikolog olma yolu kapanıyor. Bu duruma Tepki gösteren MHP Aydın 1. Sıra Milletvekili Adayı ve PDR kökenli Deniz Depboylu mevcut tasarıyı kabul etmediklerini ve MHP tarafından hazırlanmış Kanunun teklifini TBMM'ye sunacaklarını ifade etti.



Türk Psikologlar Derneği ise PDR mezunlarına Klinik Psikolog olmanın önünün kesilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken Psikoloji Lisans mezunlarının tümüyle yok sayılmış gibi görmezden gelinmesine tepki gösterdi.



Kanun teklifinde, Sağlık Bakanlığı tarafından, ruh sağlığı hizmeti sunan kişilerin kimliklerini elektronik ortamda sorgulamak için bir uygulama oluşturacak. Bu önlem, ruh sağlığı alanında çalışanların nitelikli ve güvenilir olmalarını sağlamayı ve hastaların haklarının ihlal edilmesini önlemeyi amaçlıyor.

PSİKOLOGLARA REKLAM YASAĞI UYGULANACAK

Ayrıca öne çıkan bir diğer önemii nokta verilecek hizmetlerle ilgili reklam yasağı. Malum olduğu üzere gerek sosyal ağlarda gerekse reklam platformlarında danışan çekmek amacıyla bir çok psikoloji uzmanı reklam araçlarını kullanıyor. Sağlık hizmetlerinde reklam yapılması yasak ve ağır müeyyidelere tabidir. Örneğin sosyal ağlar yada web sitesi üzerinden yapılacak reklamların idari para cezası olarak karşılığı 170 BİN TL civarındadır. Tekrarı durumunda Reklam Kurulu bu cezayı 10 katına çıkartabiliyor.

PSİKOTERAPİ EĞİTİMLERİ 1450 SAAT OLACAK

Bu teklif, psikoterapi uygulayabilecek meslek mensupları için gereken minimum eğitim şartlarını belirlemekte ve bunun için 1250 saatlik pratik uygulama ve 200 saatlik teorik ders olmak üzere toplamda 1450 saatlik eğitim gerektirmektedir.

PDR MEZUNLARINA KLİNİK PSİKOLOG OLMANIN YOLU KAPANIYOR

2014 yılında revize edilen yasada Psikoloji ve PDR Lisans programlarının üzerine Klinik Ortamda Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı yapanlar klinik psikolog kabul ediliyordu. Mevzut yasada "MADDE 27-(1) 11/4/1928 tarihli ve 1219 Tababet ve Suabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun ek 13. maddesinin (a) bendi, bu kanunla yürürlükten kaldırılmıştır." idadesine yer verilerek PDR mezunları için klinik psikolog olma yolu kapanıyor. Sadece Psikoloji Lisans mezunları klinik yüksek lisans yaptıktan sonra klinik psikolog sayılıyor.


TÜRK PDR DERNEĞİ TEPKİ GÖSTERDİ

Türk PDR Derneği Başkanı Twitterda yaptığı açıklamada duruma tepki göstererek şunları ifade etti:


 

PSİKOLOJİ LİSAN MEZUNİYETİ DEĞERSİZLEŞİYOR

Mevcut kanunda Psikoloji Lisans Mezunu olmak kamuya atanma ve klinik psikoloji yüksek lisansı başvurusu yapma için ön basamak olmak dışında herhangi bir işlevselliği kalmıyor. Bağımsız çalışma olanaklarının önü kapatılıyor.

TBMM'ye sevk edilen Ruh Sağlığı Kanun Teklifine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

RUH SAĞLIĞI KANUN TEKLİFİ

https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D27/Y6/T2/WebOnergeMetni/7a6a8b84-2bf8-4db9-a39e-ada3200dbdea.pdf


Haberin içeriği güncellenecek...

Bu haber toplam 9254 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.