Psiko-Sosyal Yönünü Kaybeden Psikiyatri Geriler
Yayınlanma:
Psikiyatride psikososyal yönün önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Doğan, psikososyal yönü dikkate alınmayan psikiyatrinin teknik bir disipline gerileyeceğini söyledi.
Psikiyatrik bozukluklar ciddi oranda yeti yitimine neden oluyor. Bağımlılık kadınları daha olumsuz etkiliyor. Madde bağımlılığı suç işleme oranını artırıyor. Psikiyatrinin sosyal yönü yok mu ediliyor? Psikiyatride damgalama tedavi sürecinde kişiyi olumsuz etkiliyor. Tüm bu konular Edirnede gerçekleştirilen 19uncu Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresinde konuşuldu, tartışıldı. Kongreye Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Orhan Doğan ve Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu da konuşmacı olarak katıldı.
Psikiyatri camiasının önemli isimleri Edirnede gerçekleştirilen19uncu Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresinde buluştu. İki yüze yakın sağlık çalışanının katıldığı kongrenin ana teması bu yıl Sağlıkta Dönüşüm: Sağlık Çalışanları ve Hekim Ruh Sağlığına Olası Yansımaları idi.
Önemli konuların ele alındığı kongrede Üsküdar Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Doğan Psikiyatrinin sosyal yönü , Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu da Psikiyatride Damgalama konularında birer konuşma yaptı.
PROF. DR. ORHAN DOĞAN:
PSİKİYATRİDE SOSYAL YÖN GÖZARDI EDİLMEMELİ!
Kongrede yaptığı konuşmada psikiyatride psikososyal yönlerin göz ardı edilmesinin psikiyatriyi yok etmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Orhan Doğan, psikiyatrinin biyopsikososyal modelini benimsediğini söyledi. Tek başına biyolojik psikiyatrinin yeterli olmayacağına dikkat çeken Doğan, psikiyatrik bozuklukların ortaya çıkması, tedavisive uyumlandırma (rehabilitasyon) çalışmalarında mutlaka psikososyal yönlerin ve kültürün dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Aksi halde Dr. Doğan, psikiyatrinin özünü kaybedeceğini ve teknik bir disipline gerileyeceğini söyledi.
PSİKİYATRİDE DAMGALAMAYLA ZARAR VERİYOR!
Kongrede psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kişilerin damgalanması da ele alındı. Konuya ilişkin konuşmayı ise Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu yaptı. Damgalamanın ve önyargıların özellikle şizofreni hastalarının tedavisini ve bu kişilerin toplumla kaynaşmasını engellediğini vurgulayan Karamustafalıoğlu, bu engelin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Damgalama ve önyargıların giderilmesi için tüm toplumun farkındalığının ve bilgisinin artırılmasının önemine dikkat çeken Karamustafalıoğlu, özellikle şizofreni hastaları ile karşılaşmalarının ve onları yaşamın içinde görülmesinin yararlı olacağını söyledi.
Haber: Şaban Özdemir / NPGRUP
Bu haber toplam 5817 defa okunmuştur
Psikiyatri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.