Panik Ataklılar Tedaviyi Önemsemeli

Panik Ataklılar Tedaviyi Önemsemeli
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Şefi Prof. Dr. Atilla Erol, panik bozukluk hastalarının tedaviden kaçınmaması gerektiğini söyledi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nın Adapazarı Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Panik Bozukluk" konferansında konuşan Erol, panik bozukluğun en çok görülen psikiyatrik hastalıklardan olduğunu belirtti.

Panik bozukluğun tedavisinin olduğunu kaydeden Erol, sık görülmesi ve uygulanan tedavisine rağmen tekrarlama ihtimalinin olmasının hastalığı önemli kıldığını ifade etti. Tekrarlayan panik ataklarından oluşan hastalığın, çok şiddetli ve sarsıcı olabileceğini dile getiren Erol, "Sanki kalbiniz yerinden fırlayacakmış gibi şiddetli kalp atımları, buna eşlik eden beyinde uğultu ve basınç hissi, tansiyon yükselmesi gibi şiddetli belirtilerle kendini gösterebilir. Beraberinde ölüm korkusu veya kontrolünü yitirebileceği düşüncesiyle birlikte nöbet gittikçe şiddetlenir. Panik bozukluk hastaları bayılma hissiyle birlikte acil olarak yardım alma çabası içine girebilir. Fiziksel belirtilerin yorumu kalp krizi, tansiyon yükselmesi, beyin kanaması, felç geçiriyor olma ya da kontrolünü kaybetme olabilir. Ancak gerçekte bunların hiçbiri olmuyordur. Bu nöbetler ataklar halinde gelmeye devam ettikçe hastalarda tekrar nöbet olacağı kaygısı oluşmaya başlar. Buna bağlı olarak belirli ortam ve durumlardan kaçmalar olabilir." diye konuştu.

Hastalığa sahip insanlarda, kapalı ortamlarda bulunamamak, kalabalık ortamlara girememek, asansör ve toplu taşıma aracı gibi kapalı mekânlarda kalamama, uzun seyahatlere çıkamama gibi sorunlar oluştuğunu söyleyen Erol, hastanın, tehlike anında kendisine yardımcı olabilmesi için yanında birilerinin olmasını istediğini ve yalnız kalamamaya başladığını ifade etti.

Hastaların ilk olarak psikiyatristlere başvurmalarının çok nadir olduğunu anlatan Erol, tedaviden kaçınılmaması gerektiğini belirtti. Erol, şunları dedi; "Hastalar, uzun bir süre şikayetlerinden dolayı acil servislerde ya da kardiyoloji gibi dahili diğer branşlarda çözüm arar. Hekim arkadaşların yönlendirmesiyle psikiyatristlere başvururlar. Panik bozukluğu tanımak, kabullenmek ve tedaviye başlamak ilk ve en önemli adımlardır. Hastalığın psikiyatristler tarafından tedavi edilmesi gerekiyor. Hastalığın nüksedebileceği unutulmamalı ve mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı. Panik bozukluğu iyi tanımak, asla tedaviden kaçınmamak gerekir."

Bu haber toplam 7591 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.