Özel Eğitim Kitap Seti Çıktı
TİMETURK - Temel Kavramlar 1 – 2, Dikkat Çalışması, Sayılar Dünyası, 5N 1 K ve Ötesi, Ölçüt Bağımlı Ölçü Araçları; Özel eğitime gereksinimi olan bireylerin gelişimsel alanları, normal akranlarından belirgin ve anlamlı farklılık gösterdiği için, eğitim süreçleri birbirlerinden ayrılmaktadır. Bundan dolayı normal gelişim gösteren bireyler için standart olarak geliştirilen program, yöntem ve araç-gereklerin özel eğitimde kullanılması birçok sıkıntı getirebilmektedir. Özel eğitime muhtaç bireyler için geliştirilen kaynak ve materyaller ise oldukça sınırlıdır. Özel gereksinimli çocukların eğitimi için geliştirilen kaynakların, gerekli yöntem ve tekniklere dayanması gerekmektedir. Bu uygulama seti söz konusu yöntemlere uygun olarak geliştirildi. Bu çalışma özel eğitim alanındaki ihtiyacı karşılayamaz; ancak bu yolda atılan önemli bir adımdır. Zamanla bu yöndeki çalışmaların artacağı ve ihtiyacın ciddi düzeyde azalacağı yönünde umutluyuz. Kitaplarda, konu ve kavramlarla ilgili nesnelerin seçimi ile sıralanışı yapılırken basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta doğru bir yol izlendi. Yönergeler, çocukların anlayabileceği sadelikte hazırlandı. Bu çalışmayı farklı kılan en önemli nitelik, her kitap için “Ölçüt Bağımlı Ölçüt Araçları”nın verilmesidir. Bütün Ölçüt Bağımlı Testler tek bir kitapta birleştirildi ve her bölüm ile ilgili test, hem eğitim öncesinde, hem eğitim sırasında hem de eğitim sonrasında değerlendirme yapılabilecek biçimde ve kolaylıkta hazırlandı.
Öz Bakım Becerileri ile Öz bakım becerileri sağlıklı gelişim gösteren bir çocuk için ne kadar gerekliyse, özel gereksinimli bir çocuk için de o düzeyde önemlidir. Çünkü çocuk söz konusu becerileri kazanmadığı sürece çevresine olan bağımlılığı devam eder. Öz bakım becerileri, çocuğun gelişimine ve önem sırasına göre sınıflandırılır. Temel öz bakım becerileri, tuvalet alışkanlığı, beslenme ve giyinme becerileri olarak sıralanabilir. Tırnak kesme, ütü yapma, alış veriş yapma gibi beceriler ise, daha ileri düzeyde beceriler olduğu için sonraki yıllarda öğretilir.
Diğer bütün beceriler gibi öz bakım becerilerinin öğretimi de zamanında yapılmalıdır. Bu anlamda ne kadar erken harekete geçilirse, çocuğun becerileri öğrenme düzeyi ona paralel olarak yükselir. Zihinsel engelden dolayı çocuk becerileri öğrenme motivasyonuna ve beceri edinimi için gerekli diğer ön koşullara sahip olmayabilir. Erken davranılmadığında çocuk beceri öğrenme yatkınlık ve potansiyelini ciddi oranda yitirebilir ve engel durumu daha da derinleşebilir.
Özellikle ilk beş yıllık süreç öğrenme yeteneğinin gelişmesini ciddi anlamda etkiler. Çocukların bu dönemde aldıkları eğitim daha kalıcı olmaktadır. Becerileri öğrenme yetersizlik erken müdahaleyle, engele dönüşmeden kaldırılabilir veya hafifletilebilir.
Öğrenci Gelişim Dosyası ise, özel eğitim gerektiren çocuklarla çalışan çocuk gelişimi ve eğitim uzmanları ile psikologların bireyi tanımaya yönelik olarak kullandıkları çe-şitli araçların sonuçlarından elde edilen bilgilerin bir sentezi olarak düşünülebilir. Bu tür dosyalara bilgilerin işlenmesi ve görüşlerin kaydedilmesi bazı eğitimciler-ce sıkıntı verici ve boş uğraş gibi değer-lendirilebilmektedir. Bu tür gelişim dos-yaları amacına uygun kullanılmadığında ve bu tür çalışmalardan etkin biçimde yararlanılmadığında gerçekten bu dosya-lara bilgi işleme uğraşı sıkıcı olabilir. Ancak öğrencinin bireysel olarak bütün yönleriyle tanınması özel eğitimin en temel dayanağıdır. Buna göre uzun soluklu eğitim yolculuğunda öğrenciyi tanımaksızın etkili bir eğitim programının gerçekleşmesinden söz edilemeyecektir.
Bu çalışma, uzun görüşler ışığında; eğitimciler için kullanımı kolay bir biçime getirilmeye çalışılmıştır. İçinde yer alacak bilgilerin işlenmesi eğitim sürecine yayıl-dığı için fazla mesai almayacak nitelik-tedir. Bu kitapçıktan nasıl yararlanaca-ğınızı fark ettiğinizde, eğitim süreciniz boyunca eğitim etkinliklerinizi planlama, uygulama ve değerlendirme boyutlarında sizlere önemli ölçüde katkı sağladığını göreceksiniz.
Çocuklar İçin Oyunlar; Oyun, belli kurallar içinde ve hoş vakit geçirmek amacıyla yapılan bir etkinliktir; aynı zamanda çocuğun birçok şeyi farkına varmadan öğrendiği eğlenceli bir uğraştır. Çocuktaki yaratıcı güç için en geniş özgürlüklerin ve fırsatların kapısı oyun aracılığıyla açılır ve hayal gücünün sınırları olabildiğince genişler. Yetenekleri gelişerek daha büyük amaçlar edinir.
Oyun, çocuğun temel gelişim alanlarını olumlu yönde etkiler. Özellikle ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimine olumlu katkılarda bulunur. Ayrıca, dil gelişimini destekler. Oyun, çocuğun sosyal yaşama uyum sağlamasına zemin hazırlar ve sosyal yeterliliğe ulaşmasını kolaylaştırır; çünkü oyunlarda belirlenmiş kurallar mevcuttur. Çocuğun oyundaki kurallara uygun hareket etmesi, ileriki yaşamında sosyal kurallara uyum sağlamasına bir alışma aşaması olarak değerlendirilir. Oyunda kendi haklarını koruması ve başkalarının haklarına saygı duyması da gelecekteki hayatına olumlu bir hazırlıktır.
Özel eğitim teknikleri doğrultusunda hazırlanmış bir çalışma olan set kitaplardaki bilgiler doğrultusunda, özel eğitim gereken her çocukla kolaylıkla çalışma yapılmaktadır.
Özellikle çocuklarını özel eğitim kurumlarına gönderemeyen ebeveynlerin kolaylıkla yararlanabileceği setteki kitaplar ihtiyaca göre tek olarak da satılmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.