Online Sosyalleşmenin Geleceği
Bir zamandır, "internet özgürdür" taraftarları ile çoğunluğunu çeşitli devletlerin yetkililerinin ya da müzik ve film endüstrisi yandaşlarının oluşturduğu "internet sınırlandırılmalıdır" taraftarları arasındaki çekişmeyi izliyoruz. Tüm bunun ortasında ise, insanlar arası etkileşimi inanılmaz oranda arttıran sosyal networkler yer alıyor.
İnternet kullanımının sağladığı sosyal faydalar önümüzdeki on yıl içinde negatif yönlerini hayli geride bırakacak. Uzmanlara göre bunun sebebi email, sosyal ağlar ve diğer online araçların insan hayatında sosyal bağları tekrar fark etmelerine, sıkılaştırmalarına veya yenilerini oluşturmalarına yardımcı oluşu.
İnternet bir yandan geleneksel iletişim modellerinin sahip olduğu zaman, maliyet ve coğrafi kısıtları ortadan kaldırıyor diğer yandan da insanları bir araya getiren açık bilgi paylaşımı konseptine destek çıkıyor.
Her ne kadar bazı uzmanlar interneti bir iletişim aracı olarak kullanmanın hem pozitif hem de negatif etkileri olabileceğini söyleseler de, Future of the Internet (İnternetin Geleceği) adlı anket çalışmasına katılanların büyük bir çoğunluğu internetin sosyal ilişkileri arttırdığını ve 2020 yılına dek bu trendin süreceğini öngörmekte.
Future of the Internet anketine internet ile yakından alakalı 895 teknoloji uzmanı ve firma hissedarı katılmış. Anketin saha çalışmasını ve sonuçların yorumlanmasını ise Pew Research Center'ın Internet & American Life Project Grubu ile Elon Üniversite'sinin Imagining the Internet Center grubu yürütmüş.
Ankete katılanlara sorulan ve katılımcıların onaylıyorum veya onaylamıyorum şeklinde yanıtladıkları en kilit soru şuydu:
“2020 yılında ortaya çıkan büyük resme baktığımda kişisel dostluklarımı, evliliğimi ve diğer ilişkilerimi değerlendirirsem internetin sosyal hayatımda çoğunlukla pozitif bir etki yaptığını görüyorum. Bu etkinin ileride de artarak devam edeceğini düşünüyorum.”
Katılımcıların yüzde 85'i bu ifadeyi onaylarken yüzde 14'ü ise katılmadıklarını belirtmişler.
Ankete katılanların çoğu sosyal bağlantılarını son derece etkin bir bir biçimde kullandıklarını açıklarken insanoğlunun internet tarafından sağlanan iletişim yeterliliklerini hemen benimsediğine dikkat çekiyor. Katılımcıların bazıları sosyal ağlar sayesinde geliştirdikleri ilişkilerden bahsederken bazıları da şu anki eşleri ile internet aracılığı ile doğan bir etkileşim sonucu bir araya geldiklerini belirtmiş.
Katılımcıların bazıları ise internetin sosyalleşme bakımından artıları olduğu kadar problemlere de yol açabildiğini ifade ediyor. Bu grupta yer alanlar ankette belirtilen pozitif ve negatif senaryoların her ikisinin de doğru olabileceğini belirtirken özellikle email ve sosyal ağların kimi zaman zarar verme amaçlı kullanımına dikkat çekiyor.
İnternetin sosyalleşme açısından önemini savunanlar da savunmayanlar da şu ortak negatif yönlere dikkat çekiyorlar: internet başında geçirilen zaman kişilerin yüz yüze geçireceği zamandan çalabiliyor, internet kötü giden ilişkileri genellikle daha kötü hale getiriyor, sosyalleşme adına mahrem bilgiler internette paylaşılabiliyor, sosyal ağlar yeni ve eşsiz bireylerden ziyade insan grupları, kategoriler yaratıyor ve son olarak internet kişiler arasındaki hoşgörünün azalmasına yol açıyor.
İnternetin sosyalleşmede pozitif bir güç olduğunu söyleyen katılımcıların çoğu internetin iletişim için harcanan maliyeti ve zamanı azalttığına dikkat çekiyor. Kullanıcılar ayrıca coğrafi engellerin kalkışı nedeniyle de internetin sosyalleşme açısından çok önemli olduğu görüşünde.
Future of the Internet anket çalışmasına katılanların bazıları sosyal ağların dil ve anlatım değişikliğine de yol açtığı görüşünde. Bu gruba göre internet kullanıcıları “mahremiyet”, “arkadaşlık” gibi kavramların yeniden şekillenmesine yol açıyor.
Çalışmaya katılanlardan bazıları da sosyal ağlar ve internet kullanımı ile birlikte siyaset sanatının değişikliğe uğrayacağını, ayrıca anlamlı insan ilişkileri eksikliğinden kaynaklı depresyon çeşitlerinde yeni psikolojik ve tıbbi tanımlar oluşacağını söylüyor. Anket katılımcılarının pek çoğu kolay erişilebilen global iletişim ağları sayesinde kişilerin itibar kazanması ve kaybetmesi konusunda yeni yollar ve yaklaşımlar geliştirileceğini ifade ediyorlar.
Katılımcılar son olarak sosyal ilişkileri değiştiren teknolojilerin de farklılaşacağını bekliyorlar. Bahsi geçen yeni teknolojiler arasında holografik görüntü, son derece güvenilir kuantum/biyometrik güvenlik tedbirleri, güçlü görselleştirme cihazları, bulut üzerinde kalıcı, güvenilir ve limitsiz arşiv depoları ve hatta telepatik formda hızlı mesajlaşma teknolojileri yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.