Öksürük ve Balgama Dikkat!
Sigara içen her 5 kişiden 1inde görülebilen KOAH, ancak erken teşhisle tedavi. edilmekte ve hızlı gidişatı durdurulabilmektedir. Memorial Hizmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Uz. Dr. Yelda Turgut Çelen, 20 Kasım Dünya KOAH Günü" öncesinde "KOAH hastalığı ve korunma yolları" hakkında bilgi verdi.
Dünya sıralamasında 4. ölüm sebebi
"Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı"nın baş harflerinden oluşan "KOAH" tam olarak geri dönüşümü olmayan ilerleyici havayolu kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü'ne verilerine göre, KOAH, kalp-damar hastalıkları, zatürre ve AIDS'ten sonra dünyada en yaygın görülen 4. ölüm nedenidir ve her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır.
Öksürük ve balgama dikkat!
KOAH, genellikle öksürük ve balgam yakınmaları ile başlayıp hareketle gelen nefes darlığı ile sürmektedir. Kısa süren öksürük şikayetleri ilk planda enfeksiyonu düşündürürken, 3 haftadan daha uzun süre devam eden öksürük, alt solunum yolları ile ilgili KOAH veya astım gibi kronik hastalıkları akla getirmektedir. Sigara kullanımının devamı ile giderek artan nefes darlığı, kişinin yaşam kalitesini bozan, iş gücü kaybına neden olan ve kendi bakımını bile gerçekleştiremeyecek hale getirebilen bir yakınmadır.
KOAH sıklığına (%20) karşın hastalık yeterince bilinmemekte, tanı almamakta ve tedavi edilmemektedir. KOAH hastalarının sadece %8i tanı alıp tedavi kullanmaktadırlar. Yani ülkemizde bulunan yaklaşık 3.5 milyon KOAH olgusunun sadece 300-500000i kendisinde KOAH olduğunu bilmektedir.
Sigarayı mutlaka bırakın
KOAHın en önemli nedeni sigara kullanımıdır. Bu hastalığın yüzde 80nin nedeni sigaradır. Değişik sigara çeşitlerinin (ince, düşük nikotinli) veya tütün kullanma şeklinin (nargile) bu riski azaltmadığı bilinmektedir. Sigara dışında bazı mesleki faktörler (madencilik, fırın ya da tahıl işçiliği, çiftçilik), genetik faktörler ve hava kirliliği de KOAH'a neden olmaktadır. Pasif olarak sigara dumanına maruz kalanlarda da hiç maruz kalmamış olanlara göre KOAH gelişme riski %50 artmıştır.
Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.