Öğretmenlerin en sık karşılaştıkları hastalıklar

Öğretmenlerin en sık karşılaştıkları hastalıklar
Sürekli olarak derslerde sesini kullanan öğretmenlerin, sesini doğru kullanmadığı takdirde zamanla "öğretmen hastalığı" da denilen faranjit, laranjit, ses tellerinde polip ve nodül oluşumlarıyla karşı karşıya kalabilecekleri bildirildi.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi'nde yayımlanan ve Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Nilgün Sazak tarafından hazırlanan "İlköğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin Ses Sağlığı ve Korunmasına İlişkin Görüşleri" adlı araştırmada ilginç sonuçlara yer verildi. Araştırmada, "Derslerinde sürekli sesini kullanan öğretmen, eğer sesini doğru kullanamıyorsa zamanla öğretmen hastalığı da denilen faranjit, laranjit, ses tellerinde polip ve nodül oluşumlarıyla karşı karşıya kalabilir. Sesin çabuk kısılmasına neden olan bu hastalıklar, sesiyle varolan, hayatını kazanan öğretmeni derinden etkiler. Seste meydana gelebilecek bozulmalar tabii ki sadece yanlış kullanım sonucu olmaz, üst solunum yolunda ve boğazda meydana gelen rahatsızlıklar da sese olumsuz yönde etki eder" denildi.

Yapılan tespitlerde öğretmenlerin ses sağlığı konusunda bilinçsiz olduğunun belirtildiği araştırmada şu bilgiler aktarıldı:

"16 yıldan fazla görev yapmış öğretmenlerin ses kullanımı ve korunması konusunda daha dikkatsiz olduğu, diğer kıdem gruplarına göre sigara kullandıkları, içecek ve yiyeceklerine dikkat etmedikleri, havası kirli ortamlardan uzak durmadıkları, seslerini yordukları ortaya çıkmıştır. 1-5 yıllık kıdemi olan bayan öğretmenlerin yüzde 50'sinin faranjit hastalığı geçirdiği; 6-10 yıllık kıdemi olan bayan öğretmenlerin yüzde 72.7'sinin, erkeklerin ise yüzde 54.5'inin; 11-15 yıl kıdemli olan bayan öğretmenlerin yüzde 61.5'inin, erkeklerin ise yüzde 50'sinin; 16 ve daha fazla kıdeme sahip olan bayanların yüzde 71'inin ve erkeklerin yüzde 53.7'sinin ses sağlığını bozan faranjit hastalığı geçirdiği belirlenmiştir. Bu durum öğretmenlerimizin ses sağlığı konusunda ne kadar bilinçsiz olduğunu göstermektedir."

Araştırmada, öğretmenlerin ses sağlığı için verilen öneriler şu şekilde sıralandı:

"Eğitim fakültelerinde, ders programına ses sağlığı ve korunmasını konu alan bir ders konulması önemli görülmektedir. Öğretmenlerden ses sağlığı bozulanların sağlıklarına kavuşması için ses eğitimi alan uzmanından yardım istenip, ses terapisi seansları düzenlenmelidir. 'Ses Sağlığı ve Korunması' konulu, en az 15 saatlik bir süreyi kapsayan hizmet içi eğitim çalışmaları yapılmalıdır. KBB uzmanlarından yardım alınarak, öğretmenlerin bilinçlendirilmesi için konferans, seminer ve paneller düzenlenmelidir.

Yurt içi ve yurt dışı kaynaklar taranarak, ses sağlığı ve korunmasıyla ilgili güncel bilgiler toplanmalı ve öğretmenlerin bu kaynaklardan faydalanması sağlanmalıdır. Öğretmenlerin ses sağlıklarını koruyabilmek için, ilköğretim okullarında bulunan dersliklerin mevcutları en az seviyeye indirilmeli ve mümkün olan ortamlarda öğretmene mikrofon sağlanmalıdır. Dersliklerin fiziki ortamları yeniden düzenlenmeli."
İHA

Bu haber toplam 3030 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.