Nevralji'nin Belirtileri ve Tedavisi

Nevralji'nin Belirtileri ve Tedavisi
Özellikle yüzde ve başta hissedilen çok şiddetli ağrı spazmları erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülüyor.

Amerikan Hastanesi Nöroloji Bölümü Dr. Bülent Kahyaoğlu, nevraljilerde zaman zaman hassasiyetin çok arttığını, en ufak bir temasın bile çok şiddetli acı duyulmasına neden olabileceğini söyledi ve "Hatta öksürmek veya yemek yemek gibi hareketler bile spazm krizlerini teşvik edebilir” dedi.            

Nevraljinin sinir yollarının biri boyunca duyulan şiddetli ağrı spazmlarından oluştuğunu söyleyen Dr. Bülent Kahyaoğlu, hastalık hakkında şu bilgileri verdi:

"Sinir sisteminin herhangi bir yerindeki (beyin, omurilik, çevresel sinirler) bir hastalığa bağlıdır. Bu tür bozuklukların başlattığı ağrı tablosunun genel ismi nevraljidir. Ancak bir çok vakanın nedeni bilinmemektedir. Genellikle de 50-70 yaşlarında ortaya çıkar. Hastalığın temel nedenlerinin yanı sıra nöropatik ağrılı hastalarda uyku bozukluğu, sıkıntı, enerji azlığı, dikkat azalması, depresyon, iştahsızlık sıktır.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ, YANMA VE KARINCALANMA
Belirtiler genellikle yanma, karıncalanma, temas ya da ısıya duyarlılık ve elektirik çarpması tarzındaki ağrılardır. Saniyeler ya da dakikalar süren, kesik krizler halinde gelen ağrılar günler hatta haftalar boyunca devam edebilir. Nevraljiler çok sık rastlanan bir durumdur. En önemli örnekleri olan şeker hastalığı ve kronik bel ağrısıdır.

AĞRI YOLLARINDA AŞIRI DUYARLILAŞMA
Nevraljinin temelinde, çevresel ağrı yollarının aşırı duyarlılaşması ve beyindeki ağrı merkezlerinde duyarlılaşma ile denetim mekanizmalarının kaybı yatar. Nevralji ya da nöropatik ağrı, sinir sisteminin herhangi bir yerinde oluşan hasar nedeniyle olabilir. Sinir yaralanmaları, beyin omurilik travmaları, beyin damar hastalıkları, MS, zona, diyabet ve tümörler en belli başlı nedenlerdir. Özellikle uyku bozuklukları, sıkıntı ve depresyon ağrıyı belirgin şekilde artırır.

TEDAVİDE KULLANILAN YÖNTEMLER
Sinir ağrısı çok hızlı şimsek gibi hissedilir. Tedavide genel ağrı kesiciler pek fazla işe yaramaz, özel ağrı kesiciler kullanılır. Tedavi haftalar bazen aylar boyunca devam eder. İlaç tedavisi ile önemli oranda iyileşme olur, tedaviye dirençli olgularda ise algoloji uzmanlarınca girişimsel uygulamalar yapılır."

Kaynak: ntvmsnbc.com

Bu haber toplam 7616 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.