Multiple Skleroz'un Sırrı Çözülemiyor

Multiple Skleroz'un Sırrı Çözülemiyor
Tek çare erken teşhis! Yaşam boyu sürebiliyor. Kadınlarda ve gençlerde daha yoğun görülüyor. Bulaşıcı ve ölümcül değil...

Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, Multiple Skleroz'un (MS) bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olmadığını ifade ederek, 'Sırrı çözülemeyen, gizemli hastalık MS'te tek çare erken teşhistir' dedi.

AA muhabirine bilgi veren Dr. Özdemir, 26 Mayıs'ın Dünya MS Günü olduğunu hatırlattı. Türkiye'de yaklaşık 40 bin, dünyada ise yaklaşık 1 milyonun üzerinde MS hastası bulunduğunu belirten Özdemir, 'MS, kadınlarda ve gençlerde daha yoğun görülebilen, yaşam boyu süren bir hastalık' diye konuştu.

MS hastalarına karşı toplumda, bilgi eksikliği nedeniyle birtakım ön yargıların bulunduğuna dikkati çeken Özdemir, hastalığın, vücudun mikroplara karşı göstermesi gereken reaksiyonun bir şekilde yolunu şaşırarak sinir hücrelerini içeren yağlı kılıfa saldırması ve bu saldırıyla sinir hücrelerinin ritminin bozulmasıyla ortaya çıktığını söyledi.

Özdemir, 'Bu hastalık kişiye münhasır bir hastalıktır. Hastalığın seyri de kişiye münhasırdır. Yani hastalığın nasıl seyredeceği kişiden kişiye değişir. Yani başkasına bakarak bu hastalığın seyrine dair net bir şey söylenemez. Baş dönmesi, ellerde titreme, aşırı yorgunluk, bulanık görme, bir gözde görememe, çift görme, dengesizlik, konuşma bozukluğu, güçsüzlük ve yürüme güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösteren ve sırrı çözülemeyen, gizemli hastalık MS'te tek çare erken teşhistir' şeklinde konuştu.

HASTALIK KADINLARDA DAHA YAYGIN

Bir genç hastalığı olan MS'in en sık görüldüğü yaş aralığının 22-40 yaşları olduğunu belirten Özdemir, MS hastalığının kadınlarda görülme oranının erkeklerde görülme oranından daha fazla olduğunu bildirdi.

Hastalığın, toplumda farkındalık açısından az bilinmesinin büyük bir handikap olduğunu vurgulayan Özdemir, 'Erken teşhis bu hastalıkta son derece önemlidir. Çünkü erken teşhis, hastalığın seyrini değiştirilebilir ve hastalık yavaşlatılabilir. MS hastalığının ilerlemesi demek, hastaların sakat kalması anlamına gelir' dedi.

Özdemir, MS hastalığı ile ilgili vatandaşların, özellikle de genç nüfusun bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, Erken teşhis hayatınızı planlarken önemlidir. Bir düşünün, 22 yaşındasınız, üniversiteye gidiyorsunuz ve size MS gibi çok ciddi bir hastalığın tanısı söyleniyor. Bu durumda hayatınızı buna göre planlamanız gerekiyor. Örneğin, askere gidebilecek misiniz, çocuk yapabilecek misiniz, mesleğinizde neyi seçeceksiniz?' diye konuştu.

Hastalara atak ve kortizon tedavisi yöntemlerinin uygulandığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

'Bu tedavilerin yanı sıra kişinin bağışıklık sisteminin yönünü çeviren 'İnterteron' tedavisi de koruyucu bir tedavidir. MS şeker hastalığı gibi ömür boyu süren bir hastalıktır, başlangıcı ve bitişi yoktur. Yeni çalışmalar olmasına rağmen MS hastalığını tamamen yok edebilecek bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır. MS hastalarına yeterli fizik tedavi olanakları sağlanmıyor. Nöroloji alanında konu ile ilgili eksiklikler mevcut. Hastalığa karşı farkındalık yaratmak için faaliyet gösteren Türkiye MS Derneği yeterli desteği alamıyor.'

Bu haber toplam 3170 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.