MRA Yöntemi İle Objektif Değerlendirme
İnsan Kaynakları uygulamalarıyla ilgili en büyük eleştiri, performans değerlendirmesi yaparken objektif hareket edemeyecekleridir. Bu düşünceden yola çıkan insan kaynakları ölçme ve değerlendirme danışmanlık şirketi Psikoloji Bilimleri Enstitüsü, bu alandaki en yeni gelişmeyi Türkiye'ye getirdi.
İngiltere merkezli ortağı, iş odaklı psikometrik ölçme ve değerlendirme araçları ve e-İK alanlarında çalışmalar yapan danışmanlık şirketi Cubiks tarafından geliştirilen ve dünyanın 30 ülkesinde Ocak 2010'dan itibaren kullanılmaya başlayan Multi–Rater Assesment (MRA)–Çok Yönlü Değerlendirme, performans değerlendirmeleri yapılırken kişisel değerlendirmenin tamamen ortadan kaldırılmasını amaçlıyor.
Sistem, insan kaynakları profesyonellerinin 360 derece değerlendirme uygulamalarında karşılaştıkları tüm sorunlar ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak geliştirilmiş. Türkiye'de tamamı online uygulanabilen ilk değerlendirme aracı olma özelliği de taşıyan sistemin en önemli özelliğinin değerlendirmede kullanılan soru formu olduğuna dikkat çeken Psikolojik Bilimler Enstitüsü (PBE) Yönetici Ortağı Psikolog Resul Tura, sistemin özel kurgusu sayesinde de değerlendiricilerin sistemi olumlu ya da olumsuz yönde manipüle edemeyeceğini vurguluyor.
Detaylı rapor sunuyor
Değerlendirmenin sonunda katılımcılar farklı değerlendirici grupları tarafından skorlanmış her bir yetkinlik grubunda nasıl bir skor elde ettiklerini de görebiliyor. İki format içeren sistemde MRA-S (ölçek) seçeneği kuruluşlara, bireyleri takımlar, bölümler ve organizasyonun tamamıyla karşılaştırarak değerlendirme imkanı sunuyor. Geniş alanda yetkinlikler hakkında bilgi sağlayan MRA-S değerlendirmeleri, bireylere başkaları tarafından nasıl algılandıklarının etraflıca bakışını, gelişim ve koçluk amaçları için kullanabilecekleri geniş bilgileri aktararak yöneticilere bireyleri karşılaştırma fırsatı veriyor. MRA-I (İpsatif) soru formatı ise kuruluşlara katılımcının başlıca güçlü yönlerini ve öncelikli gelişimsel ihtiyaçlarını sıralayan veya derecelendiren kısa, odaklanmış MRA değerlendirmeleri yapmalarına olanak veriyor.
Klasik uygulamalardan farklı
MRA, 53 yetkinlik kullanılarak sunulan çok yönlü bir araç olarak tanımlanıyor ve 300 soru içeriyor. Şirketlerin sistemi kendilerine göre düzenleyebileceği imkanı bulunduğunu söyleyen Resul Tura, uygulamanın online olması sebebiyle de sistemin uygulama ve analiz süresini kısalttığını belirtiyor. Sistem birçok dilde uygulanabiliyor ve raporlanabiliyor. Değerlendirme sonunda değerlendirilen kişiye ve çalıştığı kuruma, farklı organizasyonlara sahip gelişim raporları sunuluyor. Sonuç raporlarının grafik göstergelere ek olarak detaylı açıklamalar ve gelişim önerilerini de kapsayacak şekilde oluşturulduğunu söyleyen Tura, raporların klasik 360 derece değerlendirme raporlarından çok, detaylı "Değerlendirme Merkezi" rapor özellikleri taşıdığını vurguluyor. Bu raporlar başta "kariyer yönetimi", "eğitim" ve "koçluk" uygulamaları olmak üzere tüm geliştirme faaliyetlerinde etkin bir şekilde kullanılabiliyor.
Nasıl uygulanıyor?
►Sistemin kimin tarafından yönetileceğine karar veriliyor.
►Sistem yöneticisi değerlendirilecekleri katılım için davet ediliyor.
► Değerlendirilecek olan kişinin kısa bilgilendirmeden sonra kendi değerlendirmesini yapması ve sistemin kurulumuna göre değerlendiricilerini davet etmesi sağlanıyor.
► Değerlendiriciler kendilerine özel üretilen kodlarla sisteme girerek formu dolduruyor.
►Değerlendirmeler tamamlandıkça sistem yöneticisi raporları üretmeye başlıyor.
Eylem Aktay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.