ICF Türkiye, 15. kuruluş yılını kutladı
Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF Global’in ülkemizdeki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye, 15. kuruluş yılını, bugüne kadar görev yapmış tüm başkanlar ve ICF Global’in Başkanı Magdalena Mook’un katıldığı bir webinar ile kutladı.
ICF Türkiye, uluslararası ICF camiasında, özgün faaliyetleriyle tanınıyor
ICF olarak Türkiye gibi önemli bir ülkede 15. yıla ulaşmanın kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu belirten Magdalena Mook, “2005 yılı, ICF Türkiye’nin kuruluş yılı olduğu gibi, benim de koçluğa ilk başlama yılım. Bugün ayrıca bunun için de mutluyum. ICF Türkiye’nin çok önemli kutlamalarına, aktivitelerine katılmış birisi olarak, Türkiye’deki koçluğun inanılmaz büyümesine şahsen tanık oldum ve ICF Türkiye'nin çok verimli çalışmalarını ilk elden gözlemledim. Türkiye’deki koçluk mesleğine verdiğiniz destekle akreditasyon süreçleri hızlanıyor; bu çok önemli bir olgu. Başından itibaren ICF Türkiye, uluslararası ICF camiasında, özgün faaliyetleriyle tanınıyor. İlk uluslararası ödülünüzü kuruluşunuzun üçüncü yılında aldınız. 2016 yılında, "Chapter Recognition" ve "Gift of Coaching", 2019 yılında ise "Gift of Coaching Portfolyo" ödülleri Türkiye’ye verildi. 2019 yılında aldığınız portfolyo ödülünü, “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)”, “Türk Eğitim Derneği (TED)” ve “Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV)” gibi üç farklı sivil toplum kuruluşuyla yaptığınız işbirliği sonucu elde ettiniz. Eğitime ve Türk öğretmenlerinin hedeflerine, vizyonlarına destek oldunuz. ICF Türkiye'yi kutlamak için gerçekten çok sebep var. ICF Türkiye'den çok yetkin liderler çıktı. Bu liderlerin bir kısmı, ICF Global’e, global ve yerel seviyede halen destek vermeye devam ediyor. Ve eminim, ICF Türkiye verimli liderler yaratmaya devam edecek.” dedi.
Unvanlamaya dikkat!
Konuşmasında koçluk mesleğinin dünyadaki durumu ve geleceğinden de bahseden Mook, sözlerini şöyle tamamladı: “Price Waterhouse Coopers işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz “Global Koçluk Araştırması”nın sonuçlarına göre, dünyada koçluktan elde edilen gelir yılda 2.9 milyar dolar ve şu anda tüm dünyada 87 bin profesyonel koç ve koçluk becerilerine sahip olan lider var. Görünüşe göre koçluğun kullanımında, hem bireysel hem de kurumsal seviyede hiçbir şekilde azalma, yavaşlama olmayacak. Araştırmamızda, ‘Koçluğun geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?’ sorusuna, Türkiye en çok cevap veren ülkelerden biri oldu. En az 100 cevap geldi Türkiye'den ve bizim verilerimizi de çok destekleyen cevaplardı bunlar. 2020, gerçekten de koçluğun layık olduğu yere gelmesini hızlandıran, kıymetinin anlaşıldığı bir yıl oldu. Koçluk mesleği insanların yaşamlarını her zamankinden daha çok etkiledi ve zenginleştirdi. Özellikle pandemi süreci, liderlikte yeni becerilere artık daha çok gereksinim olduğunu gösterdi. Görünüşe göre koçluğa talep de, tanınırlığımız da artacak; koçların profesyonelliği de daha önemli hale gelecek. Araştırmadan Türkiye için çıkan bir diğer önemli sonuç ise, hem koçların hem de işverenlerin ICF unvanlı koç beklentisinin dünya genelinden yüksek olması. Bu konuda da tebriklerimi sunmak istiyorum. Sizler gibi bireyler sayesinde, koçluk gelişen toplumun ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Herkesin yeni yılını içtenlikle kutluyorum.”
1 yılda 52 webinar etkinliği
2020 yılı başında ICF Türkiye Başkanı seçilen Nuray Akmeriç ise, başkanlığa seçildiği ana kadar ICF Türkiye içinde Projeler Kurulu’nda çalıştığını vurgulayarak, “ÇYDD Kadınlarla El Ele projesi ve Liseli Gençlerle El Ele projelerini hayata geçirdim. Tüm bunları yaparken de, bir şeylere daha fazla emek verebilirim; daha iyi şeyler yapabilirim heyecanıyla taşın altına elimi soktum ve harika bir ekiple göreve başladık. Şu ana kadar 52 adet webinar düzenledik. 2020 yılında, uzaktan iletişimin de desteğiyle, üyelerimizle çok daha fazla yakınlaştık. Antalya ve Çukurova bölgesinde temsilciliklerimiz açıldı. Bu gelişmeleri, ICF’in daha çok yayılması açısından önemli adımlar olarak görüyorum. İlk kez bir manifesto hazırladık. Dayanıklılık, dayanışma, denge ve dönüşüm temalı 4D Manifestomuz, tam da koçluk mesleğinin ruhunu yansıtan bir mesaj içeriyordu. Ve bu doğrultuda yeni bir strateji üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
Etkinlikte görev tarihi sırasıyla söz alan başkanlar; Gülsün Zeytinoğlu, Dilek Yıldırım, Metin Karabağ, Esra Aksüyek, Gürkan Sarıoğlu, Nur Velidedeoğlu Kavuncu, Naci Demiral, Sami Bugay ve Eser Ömeroğlu, ICF Türkiye’nin 2005 yılından bu yana ülkemizde koçluğun gelişimine sunduğu katkıları anlattılar, koçluğu bugünden ileriye götürecek önerilerini paylaştılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.