Hayattan Mutluluk Çalmanız İçin 20 Öneri
Ruh sağlığınızı korumak demek, beden sağlığınızı da büyük ölçüde korumak demektir. Bu yüzden mutlu olmak için kendinize küçük anlar çalın. İşte kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak öneriler
1. Acılara ve mutsuzluğa odaklanmak kolaydır ve eğer aklınızı meşgul eden bir sorun varsa, elbette sürekli o sorunu düşünürsünüz. O yüzden yapmanız gereken sadece o ana odaklanmaktır. İçtiğiniz kahve, yağan yağmur, yüzünüze vuran güneş, o anda sizde gülümseme yaratacak herhangi bir detaya odaklanın.
2. Sıkıntılı zamanlarda kendinizi hapsetmeyin. Kalabalığa karışın, caddeye çıkın ve insanların arasında karışın. Bir yerin kapısından girdiğinizde gülümseyin. Gülümsemeniz karşılık bulduğunda, keyfiniz yerine gelir.
3. Gittiğiniz kafede size servis yapanla, yan masada oturanla, girdiğiniz dükkandaki bir satış elemanıyla veya bankta yanınıza oturan ihtiyarla, her kim olursa onunla sohbet edin. Bazen aradığınız cevaplar hiç tanımadığınız insanların sözlerinde gizlidir
4. Çaresizlik veya sıkıntı içinde olduğunuz zamanlarda kendinize yapılacaklar listesi hazırlayın. Bu liste enerjinizi olumlu yönde değiştirmeye yarayacak ve size umut verecektir. Ayrıca bu listeleri yaparken hiç umulmadık fikirlerle karşılaşabilirsiniz.
5. Çoğu zaman üzgün hissettiğinizi yüksek sesle söylemek, zihinsel ağırlığın hafiflemesini sağlar. Kendi kendinize veya güvendiğiniz birine söyleyin.
6. Eğer bir hedefiniz yoksa, kendinizi yorgun, bitkin ve depresif hissetmeniz normaldir. Bu hisler sağlığınıza zarar verir. Bir hedef belirleyin ve ona ulaşma planları yapın, üstüne hayal kurun.
7. Müzik ruhun gıdasıdır sözünü unutmayın, müzik mutluluk verir. Ancak zaten sıkıldığınız günlerde, bir de üstüne acılı şarkılar dinlemek hatasına düşmeyin. Sizi harekete geçirecek, neşelendirecek müzikleri tercih edin.
8. Sesiniz güzel olmayabilir, önemli değil. Dans edemiyor da olabilirsiniz, bu da önemli değil. Önemli olan kendinizi eğlendirmek için şarkı söylemeniz ve dans etmenizdir. Bu iki eylem de sizi rahatlatır ve keyif verir.
9. Sıkıldığınızda kendinizi dışarı atın ve bir yürüyüş yapın. Havanın sıcak veya soğuk olmasına aldırmayın. Temiz hava içinizde mucizeler yaratabilir.
10. Eğer sıradan bir yürüyüş aklınızdakileri ve ruhunuzdakileri temizlemeye yetmediyse, koşmaya gidin. En rahatlatıcı aktivitelerden biridir. Sağlıklı bir spor da yapmış olursunuz.
11. İçinizdeki sıkıntıyı atmaya yardımcı olan şey konuşmaktır. Bir arkadaşınızı arayın ve duygularınızı paylaşın. Ancak bu arkadaşınızın size moral veren ve mutlu biri olmasına dikkat edin.
12. En sevdiğiniz, güldüğünüz filmi veya eğlenceli olduğu söylenen bir filmi seyredin. Televizyonda bir iki saat geçirmek, kafanızı dağıtmaya yarayacaktır.
13. Ruhunuzu harekete geçiren etkili eylemelrden biri de güneştir. Güneş ışığı altında 15-20 dakika geçirin ve D vitamini alın.
14. Deniz, göl, nehir Su kenarında oturun ve suyu izleyin. Son derece rahatlatıcıdır. Suya bir taş atın ve dalgalanmayı izleyin veya bir sopayla çarşaf gibi duran suyun içinde bir süpürme hareketi başlatın. Kendi içinize döndüğünüzü fark edeceksiniz.
15. Bilmediğiniz bir konuda, yeni bir hobi belirleyin ve onun kurslarına yazılın. Yeni insanlarla tanışır, yeni bir dünya keşfedersiniz.
16. Hayvanlar bütün enerjinizi değiştirirler ve sizi neşelendirirler. Onlarla oynayın. Eğer hayvan beslemiyorsanız, komşunuzun beslediği hayvanla ilgilenebilir veya yakındaki bir hayvan barınağına gidebilirsiniz.
17. Evinizde düzenlenmesi gereken en az bir çekmece veya iş yerinizde dosyalanması gereken evraklar yok mu? Bunlar sizi rahatsız eder. Evdeki işlerinizi düzenleyin ve yaratıcılığınızı harekete geçirin.
18. Derin bir nefes alın ve sessizlik içinde oturun. Vücudunuza girip çıkan havadan başka bir şeyle ilgilenmeyin.
19. Çocukların masum dünyasına girmek ve onlarla zaman geçirmek, size hem diğer sıkıntıları unutturur, hem enerjinizi değiştirir.
20. Yardım etmek, bütün kötü enerjileri atar ve ruhunuza huzur getirir. İster komşunuzun torbaları taşımasına yardım edin, ister kimsesiz çocuklarla ilgilenin. Ama yardım edin
Kaynak:Aktüel Psikoloji
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.