Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor
Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alan meme kanseri için düzenli olarak muayenelerin yapılması gerekiyor.

Çağlar Avcı / ZAMAN


Kadınların periyodik olarak kendi kendilerine yapacakları muayene de erken teşhis için büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, memenin yapısının x ışınlarıyla görüntülenmesine yardımcı olan mamografi de büyük önem taşıyor. İlk mamografinin 35 yaşında çekilmesini öneren uzmanlar, bunun 40-50 yaşları arasında iki yılda bir, 50 ve üzeri yaşlarda ise her yıl tekrarlanmasını istiyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, her 9 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin bulunduğunu ifade etti. Türkiye'de son dönemdeki farkındalık çalışmalarıyla kanserin önemine dikkat çekildiğini hatırlatan Özmen, buna rağmen özellikle kadınların kanseri iyi tanımadığına değindi.

Ailesinde birinci derecede meme kanseri olanların daha dikkatli olmasını isteyen İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nil Molinas Mendel ise "Anne ve kız kardeşi kansere yakalananlar, bu kişilerin yakalandığı yaştan 10 yaş daha erken bir sürede ilk tarama kontrollerini yaptırmalıdır. Bunun yanında kadınlarımız memeleri ağrırsa hastalık olur düşüncesiyle hareket ediyor. Fakat bu ağrılar genelde hastalığın son evresinde başlıyor.'' dedi.

Risk faktörleri neler?

Erken yaşta adet görmek ve genç yaşta menopoza girmek meme kanseri riskini artırmaktadır.

Hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 35 yaşının üzerinde yapmış olan kadınlarda daha sık olarak rastlanmaktadır.

Ailesinde birinci derecede ve özellikle genç yaşlarda meme kanseri görülenlerde risk artmaktadır.

Menopoz sonrası kilo artışı, sürekli alkol tüketimi, iri ve yoğun memelere sahip olmak risk faktörleri arasında kabul ediliyor. 

Bu haber toplam 2872 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.