Lazer Epilasyonu Mutlaka Uzmanına Yaptırın

Lazer Epilasyonu Mutlaka Uzmanına Yaptırın
Etiler Memorial Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, "Lazer epilasyonda yapılan yanlışlar"hakkında bilgi verdi.

Aktuel Psikoloji / Haber Merkezi


Lazer epilasyon istenmeyen kılların yok edilmesinde kullanılan en son teknolojik gelişmedir. Kılları yok eden en etkili sistemdir. Yüzyıllardır istenmeyen kıllardan kurtulmak için birçok yöntem geliştirilmiş olup

Hiçbirinin kökten yok etmediği görülmüştür. Halk arasında uygulanan bu yöntemler sadece kısa süre için başarı sağlamaktadır. Fakat sonrasında kıl sayısında azalma olmadan yok edilen kıllar tekrarlamaktadır.

Yıllardır uygulanan iğneli epilasyonda işlem esnasında çok acı çekilmesi, ehil ellerde yapılmadığı sürece iz kalması, yanıkların oluşması, özel hijyen gerektirmesi gibi handikaplar bu tedavinin uygulanabilirliğini zorlaştırmaktadır.

İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en etkili yolu lazer epilasyondur

Lazer epilasyon tedavisinin geliştirilmesi hem uygulayıcıları hem de hastaları sevindirmiştir. Çünkü istenmeyen tüylerden kalıcı kurtulmanın en etkili tedavisidir. Yıllar önce (12-15yıl) bu sistemle artık vücutta hiç kıl kalmayacağı sanılırdı. Sonra her hastada farklı sonuçlar alındığı görüldü ve belirlenen nedenlere bağlı olarak farklı cihazlar geliştirildi. Tüm bunlara rağmen hala yüzde yüz kılları yok eden bir tedavi yöntemi olmadığı görüldü. Kişinin kıl yapısı, yaşı, hormonal duyarlılığı, yaptırdığı lazer epilasyon cihazının özellikleri ve yapan klinikle ilişkili olarak başarının değiştiği artık kanıtlanmıştır. Bilinmesi gereken şudur ki; lazer epilasyon kılı azaltan ama tamamen sıfırlama garantisi veremeyen bir sistemdir. Bilinçsiz uygulama yapılan yerlerde bu suistimal edilmektedir.

Lazer epilasyon merkezinde mutlaka bir hekim bulunmalı

Lazer epilasyon yönteminin iyi bir ticari kapı olarak görülmesi bu sektöre yatırımı artırmıştır. Lazer epilasyon merkezlerinin büyük bir çoğunluğunda hekim bulunmamaktadır. Oysaki bir lazer epilasyon merkezinde hastayı karşılayacak, tedavi takiplerini yapacak, komplikasyon geliştiğinde tedavi edebilecek bir hekim mutlaka olmalıdır. Şu andaki yasalara göre bu hekim; ya dermatolog, ya plastik cerrah ya da sertifikalı hekimlerdir.

Kılın anatomisi, fizyolojisi, biyokimyası bilinmeden tedavi edilmeye çalışılıyor. Mümkün olabilir mi?

%100 başarısı kanıtlanmamış bu yöntem için" kıllar bitene kadar " garantili paket programaları ya da “5 seansta istenmeyen tüylere son” gibi sloganlarla tedavi yapılıyor. Her tip deriye aynı aletle tedavi programları ayarlanıyor. Oysaki kılın yapısı, rengi, uzama süresi kişiden kişiye değiştiği için bu tür paket programlar genel olarak başarısızlıka sonuçlanıyor.

Kısa süreli seans aralıklarının faydası yoktur

Hastaya kendisiyle ilgilenildiği imajı verilmesi için kısa aralıklarla seanslara çağrılıp (3-4 hafta da bir) uygulama yapılıyor. Oysa kılların bir rehavet evresi bulunmaktadır ki bu bazen dört ayı bulabiliyor. Kısa süreli seans aralıklarının yararı yoktur. Fazla seans sayısına ihtiyaç duyulur. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 6-12 hafta aralıklarla uygulama yapılmalıdır.

Ağda sonrası lazer epilasyon yapılmaz

Lazer epilasyonun ağda yapıldıktan sonra uygulandığı merkezler de bulunmaktadır. Bu yanlış bir yöntemdir. Lazer epilasyonda başarılı sonuç alınması için kıl, mutlaka kök içinde olmalıdır. Ağda gibi bir tedavi uygulanmışsa en az 4-5 hafta bekletilmelidir.

Yazın bronz tene epilasyon yapabilen özel aletler dışında epilasyondan kaçmak gerekmektedir. Ne yazık ki bu da göz ardı edilip yanıklar ve kalıcı lekelere yol açılmaktadır.

İnce tüylere, sarı ve beyaz kıllara lazer epilasyonunun hiçbir yararı yoktur ama bu konu da yine suistimal edilmektedir.

Hormonal bir rahatsılık varsa tedavi edilmelidir

Kıllanma hastalığı ile başvuran kişiler “hormonal bir problemi var mı?" sorusu yanıtlanmadan tedaviye alınmaktadır. Bu da sayısı fazla seanslara neden olmaktadır. Oysa patolojik kıllanması olan kişilerin hekim tarafından muayenesi ve tetkikleri yapılmalı, varsa problemine yönelik medikal tedavi eklenmelidir.

Kimyasal peeling ve lazer epialsyon bir arada uygulanmamalı

Lazer epilasyon seansı ile birlikte diğer kozmetik tedavilerin bir arada yapıldığı paketler satılmaktadır. Oysa bunların birçoğunun beraber uygulanmaması gerekmektedir. Örneğin “kimyasal peeling” ile beraber yüz bölgesi epilasyonu bir arada yapılmaktadır ki kesinlikle olmaması gerekir.

Düzenli ilaç kullanılıyorsa dikkat edilmeli

Bazı ilaç tedavileri altında olan hastalara lazer tedavisi yapılmaması gerekmekte olup, yine uygulama yapılmaktadır. Bu yüzden hastada yanıklar oluşmakta ve bazen geri dönüşümü olmayan lekeler kalmaktadır. Mutlaka ilaç kullanımı ile ilgili sorgulama yapılmalıdır.

Görülüyor ki lazer epilasyonda yanlış, bilinçsiz ve etik dışı uygulamaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu uygulamaların bedelini ödemek zorunda kalan hastalar için başvurulacak bir merci nerdeyse yoktur. Bu nedenle ehil ellerde olmadıkça bu işlemleri yaptırmanın yarardan çok zarara neden açabileceğini unutmamak gerekir.

Bu haber toplam 7872 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.