Kleptomani Kadınlarda Daha Yaygın

Kleptomani Kadınlarda Daha Yaygın
Tıpta kleptomani adı verilen 'çalma hastalığı' kadınlarda daha çok görülüyor. Bu değişik nedenlere bağlı.

AA - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Çalıyurt, kleptomaninin kadınlarda 2-3 kat daha fazla görüldüğünü söyledi.

Doç. Dr. Çalıyurt, yaptığı açıklamada, kleptomanin, ''çalmaya karşı olan dürtülere karşı direnç gösterememe veya direnç göstermede zorluk yaşanan bir bozukluk'' olduğunu söyledi.

Kleptomaninin yaygınlığıyla ilgili kapsamlı çalışmaların bugüne kadar yapılamadığını belirten Çalıyurt, bu nedenle kleptomaninin toplumdaki yaygınlığının tam olarak bilinemediğini söyledi.

Kleptomaninin normalden sapan bir davranış olması, günlük işlevselliği olumsuz etkilemesi ve suç oluşturan durumlara meydan vermesi nedeniyle yaygınlığının saptanmasında güçlüğün oluştuğunu bildiren Çalıyurt, çoğu zaman kleptomanik bireylerin yaşadıkları suç ve utanç duygularının olayın gizli kalmasına ve kleptomani tanısının konulamamasına neden olduğunu anlattı.

Davranış ve cinsiyet ilişkisiyle ilgili yapılan çalışmalar ve olgu bildirimleri sonucunda kleptomanin kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünün ortaya çıktığını kaydeden Çalıyurt, ''kleptomani kadınlarda 2-3 kat daha fazla görülüyor'' dedi.

Kleptomaniklerin sosyal ve mesleki olarak önemli ölçüde yetersizlikler yaşadığını belirten Çalıyurt, bu bozukluğu yaşayan bireylerin evde veya iş yerlerinde sıklıkla çalma dürtülerinin zamansız ortaya çıkması nedeniyle işlerini ve konsantrasyonlarını engelleyen durumlarla karşılaştığını söyledi.

Zaman zaman kleptomanik çalma davranışı nedeniyle işten ayrılmalar veya erken çıkmalar görülebildiğini ifade eden Çalıyurt, bu zorlukların hastaların yaşam kalitelerini de etkilediği belirtti.

-''HIRSIZLIKTAN HAZ ALIYORLAR''-

Kleptomanide çalmaya karşı oluşan dürtülerin kişisel kullanım için gereksinilmeyen veya parasal maddi değeri olmayan nesnelere yönelik olduğunu ifade eden Çalıyurt, şunları kaydetti:

''Kleptomanisi olan bireyler hırsızlık davranışı öncesinde bir gerginlik yaşarlar ve bu gerginlik sürekli artış gösterir. Süreç ilerledikçe ve hırsızlık eylemi oluşunca kleptomanik bireyler eylemden haz alma, doyum sağlama duygusu yaşarlar ve rahatlama süreci başlar. Kleptomanik çalma davranışı gösteren bireyler, adi mağaza hırsızlarından, çalma davranışının kişisel bir kazanç amacıyla yapılmaması ve sadece kendi semptomlarında bir rahatlama hedefi olmasıyla farklılık gösterirler.''

-MAĞAZALAR TEHDİT ALTINDA-

Türkiye'de her geçen gün büyük, çok katlı ve çeşitlilik içeren alışveriş merkezlerinin açıldığını hatırlatan Çalıyurt, bu merkezler ve mağazaların alışveriş yapmak isteyen bireylerin işlerini kolaylaştırdığını, ancak aynı zamanda sahiplerini ve adli mercileri ilgilendiren önemli bir sorunu da barındırdığını söyledi.

Bu tip alışveriş alanlarında gittikçe artan oranlarda hırsızlıklara rastlandığını ifade eden Çalıyurt, ''çoğu yakalanmayan bu hırsızlar önemli ölçüde bir ekonomik kayba yol açmaktadırlar. Mağaza hırsızları içerisindeki bir grup, kleptomani nedeniyle hırsızlık yapmaktadırlar'' dedi.

Çalıyurt, sonuç olarak kleptomaninin tedavisi mümkün bir psikiyatrik bozukluk olduğunu belirterek, kleptomanisi olan bireylerin bu durumu gizlemek ve saklamak yerine bir psikiyatriste başvurarak çözüm aramalarının en doğru davranış olacağını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 4077 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.