Kıskançlık Deneyinde İlginç Sonuçlar

Kıskançlık Deneyinde İlginç Sonuçlar
Kıskançlığa hedef olma korkusu insanları başkalarına iyi davranmaya itiyor. İşte şaşırtan araştırma...

Başarılı olmak hoş bir şey olsa da, kıskanç insanların sizi sindirmeye çalışacaklarını düşünmek ayrı bir endişe kaynağıdır. Yapılan araştırmaya göre, insanlar yıkıcı kıskançlığa hedef olma korkusuyla kıskanıldıklarını düşündükleri kişilere yönelik daha yardımsever davranışlar sergiliyorlar.

Antropolojik bulgulara göre, şayet kıskanılıyorsanız, daha fazla sosyal olmaya çabalarsınız, çünkü bu kıskanç insanları bir şekilde yatıştırmaya çalışırsınız. Mesela tuttuğunuz büyük balığı tek başınıza yemez, kabiledekilerle paylaşırsınız. Araştırmacılar bu antropolojik gözlemlerin psikoloji laboratuarında geçerli olup olmadığını araştırdılar.

LABORATUARDA KISKANÇLIK DENEYİ

Yapılan deneyde araştırmacılar katılımcılara belli bir para ödülü alacaklarını söylediler. Bu ödülü kimi zaman hak etmeden kimi zaman da test başarılarından ötürü alacaklarını belirttiler. Hak etmeden alınan ödülün yıkıcı kıskançlık doğurabileceğini, diğerinin ise gıptaya yol açabileceğini ima ettiler.

Daha sonra katılımcılardan potansiyel kıskanç kişilere uzunca bir süre danışmanlık yapmaları istendi. Diğerlerine göre, hak etmedikleri bir ödül aldıkları ve buna bağlı olarak yıkıcı kıskançlığa hedef olduklarını düşünen kişilerin zaman ayırıp danışmanlık yapma ihtimalleri daha yüksek çıktı.

Yapılan bir başka deneyde ise deney yapan kişi bir deste silgiyi yere düşürdü. Yıkıcı kıskançlığa maruz kalacaklarını düşünen kişilerin silgileri toplamaya yardım etme ihtimalleri daha fazla idi. 

Olumsuz kıskançlığın olumlu etkilerine dikkat çeken araştırmacılar bu konuda şu yorumu yapıyorlar:

"Bizler daha iyi durumdaki kişilerin başkalarıyla paylaşması gerektiğini düşünürüz. Ne var ki daha iyi konumdaki kişi kendimiz olduğunda, bu tarz bir eğilim içerisinde olmayız. Kıskanılma korkusu ise bu tutukluğumuzu kırıp, grup içi sosyal etkileşimleri güçlendirecek şekilde bizi olumlu davranışlara yöneltiyor."

Ssciencedaily News & MCATURK.com

Bu haber toplam 4754 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.