Kaygı Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Kaygı bozukluğu kişinin duygu, düşünce ve davranışlarını etkiler ve eğer tedavi edilmezse, sosyal, mesleki ve kişiler arası ilişkilerde önemli problemlere yol açar. Ancak insan, günlük hayatta kaygı yaşadığının farkına nasıl varır? İşte cevabı...
Psikolog Merve Pehlivan, cevapla.tv'ye "Kaygı bozukluğu nasıl anlaşılır?" sorusunu cevapladı. Günlük hayatta aniden söylenen bir sözün ya da sorulan bir sorunun kaygının başlamasına zemin hazırladığını belirten Pehlivan, kaygı durumunun anlaşılması için şu noktalara dikkat çekti:
KAYGI ANINDA HAYATÎ İŞLEV AZALMAYA BAŞLAR
Kaygı nedir kimlerde görülür veliler çocuklarınıza dikkat!
"Stresli bir ortamdasınız ve bir problemi çözmek zorundasınız. Diyelim ki, bir iş ortamındasınız ve her zaman çözebildiğiniz problemler var. Toplantı anındasınız. Bir anda size beklemediğiniz bir soru geldi ve bir anda eliniz ayağınız titremeye başladı. Elinizin ve ayağınızın titreme sebebiyle artık düşünce sisteminiz dağıldı. Yani sordukları o soruya odaklanmak yerine kaygı dediğimiz kalbin atışının hızlanması, el ve ayakların terlemesiyle karşılaştınız. Bu bize kaygı bozukluğunun olduğunu gösterebilecek en önemli semptomlardan birisidir. Çünkü hayatî işlevleriniz burada azalmaya başladı. Tutumunuz ve davranışınız değişti. Aynı zamanda bir işe odaklanamamaya başladınız. Kaygının en çok insanı etkilediği nokta budur. Unutmamamız gereken en önemli noktada budur.
KAYGI BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ
Kaygı eğer ki sizin hayatınızda elinizi, ayağınızı titretiyorsa, düşünmek istediğiniz bir şeyi düşündüremez hale getiriyorsa, düşüncelerinize odaklayamadığınız için kendinize sinirleniyorsanız ve daha çok terlemeye başlıyorsanız, sürekli aklınızda "Acaba şimdi ne olacak?", "Acaba şimdi gelecek mi?", "Acaba şimdi bana kim bu soruyu soracak?" hislerini yaşıyorsanız kaygı bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz."
Kaynak:İnternet Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.