Kanseri Yenmek İçin Anti Kanser Kişiliğinizi Geliştirin

Kanseri Yenmek İçin Anti Kanser Kişiliğinizi Geliştirin
Kanser riskini azaltmak için anti-kanser kişiliğinizi geliştirmelisiniz. Bunun için de iyimser olmalı, kendi kendinizle konuşmalı ve doğru sorular sormayı öğrenmeniz gerek
Anti-kanser kişiliğini geliştirmenin ilk basamağı, pozitif zihinsel davranışlar sergilemektir. Yönümüzü belirleyen, hayatımızda olan şeyler değil; hayatlarımızın kalitesini şekillendiren ve sağlığımızın durumunu büyük ölçüde belirleyen zorluklar karşısında verdiğimiz tepkilerdir. Dr. Metin Seligman'a göre; insanlar doğal olarak iyimserdir. İyimserlik; sağlıklı olmanın yanı sıra mutluluk ve daha yüksek bir yaşam kalitesi de sağlar. Araştırmalar; iyimserlerin uzun yaşadığı, daha az ve daha düşük şiddette hastalıklara yakalandıklarını (kanser dahil) ve kötümserlere göre çok daha fazla sağlıklı olduklarını göstermektedir. 

İYİMSERLİĞİ ÖĞRENİN 

Güçlü ve pozitif olmak için kondisyon şarttır. Bunun için de belirli sağlık alışkanlıklarını kabul etmek gerekir. İyimserliği geliştirmek için üç önemli alışkanlığı edinmek gerekmektedir; pozitif hedefler koymak, kendinizle konuşmak ve doğru sorular sormak.

SİZİ MUTLU EDEN ŞEY NEDİR? 

Motivasyon uzmanı Anthony Robbins; yaşam kalitesinin, insanın kendisine sorduğu soruların kalitesine eşit olduğunu savunmaktadır. Bir terslik yaşadığınızda; "Niye bu kadar aptalım?", "Niçin kötü şeyler hep beni bulur?" ya da "Bu durumu düzeltmek için ne yapabilirim?" diye mi düşünürsünüz? Tepkinizi son cümledeki gibi gösteriyorsanız bu sizin iyimser olduğunuzu ortaya koyar. İşte pozitif düşünmeye başlamanızı sağlayacak bazı sorular:

  •  Hayatımda şu anda en mutlu olduğum şey nedir? 
  •  Hayatımda şu anda en heyecan duyduğum şey nedir? 
  •  Hayatımda şu anda en minnettar olduğum şey nedir? 
  •  Hayatımda şu anda en keyif aldığım şey nedir? 
  •  Hayatımda şu anda üstlendiğim şey nedir? 
  •  Kimi seviyorum? Kim beni seviyor? 
  •  Bugün uzun dönemdeki hedefime ulaşmak için neler yapmalıyım? 

HEDEFLERE ULAŞMAK SİZİ BAŞARILI KILAR

Kendinize ulaşılabilir hedefler koymayı öğrenmek; pozitif bir tutum geliştirmenizi ve özgüveninizi artırır. Hedeflere ulaşmak, bir başarı döngüsü yaratır; kendinizi daha iyi hissedersiniz ve başarılı olursunuz. 

GERÇEKÇİ OLMAYA ÇALIŞIN

Hedefinizi pozitif tanımlayın ve şimdiki zamanı kullanarak belirleyin. "Sağlıklı, besleyici gıdalar yemekten hoşlanıyorum" demek, "Şeker, dondurma ve diğer şişmanlatıcı yiyecekleri yemeyeceğim" demekten daha iyidir. Hedefinizi ulaşılabilir ve gerçekçi yapın. Günde altı bardak su içmek ve beyaz ekmeği, kepek ekmeğine çevirmek gibi erişilmesi kolay hedefler ile işe başlayın.

KENDİNİZLE KONUŞUN

İnsanların kafasında devamlı akıcı bir diyalog sürmektedir. Zamanla kendimize söylediğimiz şeyler biliçaltımıza süzülür. Bilinçaltımız; düşünme ve hissetme tarzımızı etkiler. Eğer kendinizi düzenli olarak bir negatif düşünce akımı ile beslerseniz; bunun duygu durumunuzda, immün sisteminizde ve yaşam kalitenizde negatif bir etkisi olur. Bunun çaresi kendinizle konuşmak ve iyimser mesajlarla kendinizi beslemektir.

TRAVMA İLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Kanserle mücadelede pozitif düşünce önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici unsurlar; pozitif zihinsel tutum, stres ile baş etmede etkin stratejiler geliştirme, travmalarla başa çıkma yolları, kendimiz ve başkalarına karşı duygularımızı kapsar. 

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ / Sabah 

Bu haber toplam 3515 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.