Kadınlar sigaraya kolay alışıyor, zor bırakıyor
Yaşar SEZER/HURRİYET (dha)
ADANA’nın Ceyhan Devlet Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, yapılan araştırmalara göre kadınların daha çabuk sigara bağımlısı olduğunu, bırakma konusunda da daha fazla zorlandıklarını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sigaranın kadın sağlığına erkeklere oranla iki kat yan etkisi olduğunu anlatan Dr. Adem Yılmaz, günlük yaşamda ağır yükler taşıyan kadınların, erkeklere oranla daha fazla strese girdiğini ve sıkıntıları gidermek için de sigarayı çözüm yolu olarak gördüğünü kaydetti. Stresin kadınları sigara bağımlısı yaptığını ve bırakma konusunda da zorlanmalarına neden olduğunu kaydeden Dr. Yılmaz, bu durumu fırsat bilen sigara firmalarının da kadın ve gençleri hedef kitle olarak belirlediği ve onlara özel kampanyalar yaptığını ileri sürdü. Sigaranın kanser başta olmak üzere birçok hastalığın tetikçisi olduğunu belirten Dr. Yılmaz, “Sigara, kadında erkekten daha fazla olumsuz etki gösteriyor. Erken menopoz ve kısırlığa yol açabildiği gibi, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün oluşmasına ya da mevcut kanserin vücutta daha çabuk yayılmasına neden oluyor. Sigara içen kadınların, yaşıtlarına oranla ortalama 3 yıl önce menopoza girdikleri belirlenmiştir” dedi.
HAMİLELERİN İÇMESİ BEBEĞE DE ZARAR VERİYOR
Kadınların sigara içerek sadece kendilerinin değil, gelecek nesillerin de hayatını tehlikeye attığını vurgulayan Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Sigara vücut bağışıklık sistemini çökerttiği için hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı gibi, anne adaylarında da erken doğum, düşük, ölü doğum ve dış gebelik gibi sorunlara neden oluyor. Tiryaki olan kadınların anne adaylığı sürecinde sorunlu bir gebelik yaşama riski yüksek. Yine aynı kadınlar sorun yaşamasa bile sigaradan vazgeçmiyor ve anne karnındaki çocuk zeka geriliği riskiyle dünyaya gözlerini açıyor. Unutmamak gerekir ki tütün her şekli ve her dozu ile zararlıdır. Yüksek bağımlılık yapıcı etkisinin yanı sıra başta kanser olmak üzere, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kısırlık, erken yaşlanma başta olmak üzere birçok hastalığı tetiklemektedir. Tütün, dünyanın güçlü endüstrileri tarafından özellikle gençlere ve kadınlara yönelik reklam ve promosyon taktikleri ile satılır. Sadece kullanana değil, maruz kalana da zarar verir. Üreticisinin önerdiği gibi kullanıldığında da kullanıcıyı hasta eder ve ölümcül hastalıklara yol açar.”
Sigara içimiyle ilgili yasanın tüketimi azalttığına da değinen Dr. Yılmaz, ayrıca sigara içen kadınların ciltlerinin de içmeyenlere oranla daha çabuk kırıştığını ve bozulduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.