İstanbul Arel Üniversitesi “Suriyeli Kadınları Güçlendirme Projesi’

İstanbul Arel Üniversitesi “Suriyeli Kadınları Güçlendirme Projesi’
Suriyeli Göçmen Kadınları Güçlendirme projesinin açılış ve tanıtımı 31 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Yerleşkesi Aziz Sancar Amfisi’nde gerçekleştirildi.

İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Güneş Koç’un yürütücüsü olduğu proje açılış toplantısına Norveç Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Kristin Melsom, Norveç Büyükelçiliği Politik Danışmanı ve Proje Koordinatörü Timur Saydan ve projenin paydaşları olan HayatSür Derneği, İstanbul Arel Üniversitesi Radyo’su, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Mavi Hilal Vakfı, Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Sultanbeyli Belediyesi, Şişli Belediyesi ve Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği ile Sistem Matbaacılık katılım sağladı.

Proje paydaşlarının yanı sıra bu alanda çalışan uluslararası örgütlerden UNFPA (United Nations Population Fund) ve Küçükçekmece Belediyesi’nin de katılımının gerçekleştiği etkinliğe,  akademisyenler ve öğrenciler tarafından da yoğun ilgi ve katılım gösterdi.


scdf1.jpg


Norveç Büyükelçiliği’nin desteklediği projenin kapsamında sivil toplum örgütleri ve belediyeler arasında bir pilot proje olarak İstanbul’un Fatih, Küçükçekmece, Sefaköy, Sultanbeyli, Şişli semtleri ve çevresinde yaşayan Suriyeli göçmen kadınlara eğitimler ve çalıştaylar gerçekleştirilecek.

Bu bağlamda Suriyeli göçmen kadınların kadın hakları, mülteci kadın hakları, toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, kadın sağlığı başlıklarında düzenlenecek çalıştaylarla toplumsal farkındalığın artırılarak bilinçlenmenin sağlanması ve bu alanlardaki eğitimlerin yanı sıra psikososyal destek, Türkçe dil kursu ve meslek edindirme kursu ile de güçlendirilmeleri hedefleniyor.

Suriyeli Kadınları Güçlendirme Projesi açılış konuşmasında Dr. Öğretim Üyesi Güneş Koç, göçün bir cinsiyeti olduğunu ve Suriye’den 3.5 Milyon göç alan Türkiye’nin, bu nüfusun 1.7 Milyonu kadın olan göçmen kadınlara yönelik göç politikalarının geliştirilmesinin öneminden bahsetti.

 

Norveç Maslahatgüzarı Melsom: “GELİRİMİZ BENZİNDEN DEĞİL, KADIN İŞ GÜCÜNDEN!“

Melsom, Norveç Büyükelçiliği’nin Türkiye Cumhuriyeti’ne mültecileri kabul ettiği ve bu konudaki cömertliğinden ötürü de teşekkür ettiğini söyleyerek şu şekilde devam etti: ‘Norveç kadın hakları ve kadın erkek eşitliğinin sağlanması konusunda güçlü bir geleneğe sahip… Norveç’in eski Başbakanının Norveç ekonomisine ve gayrisafi yurtiçi milli hasılasına en büyük katkının benzin ya da gazdan kaynaklı olmadığını, kadınların işgücüne katılımından kaynaklı olduğunu söyledi. Bu da istihdamda kadınların önünün açılması ve çocuk bakımı gibi ilerici politikalar sayesinde mümkün oldu’ dedi.

Melsom ayrıca kadına karşı şiddetin tüm ülkelerin ajandasında önemli bir yer teşkil etmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek Norveç’in kadına karşı şiddetin önlenmesine verdiği önemin altını çizdi.

Proje kapsamında HayatSür Derneği Psikososyal Danışmanlık eğitimleri, İstanbul Arel Üniversitesi Radyo’su Radyo Program Yapımcılığı Sertifka programı eğitimleri, KADAV (Kadın Dayanışması Vakfı) toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyet temelli şiddet çalıştayları, Mavi Hilal Vakfı Hukuki Danışmanlık Çalıştayları, Sultanbeyli Belediyesi paydaşlığıyla Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Türkçe Dil Kursları, Şişli Belediyesi paydaşlığıyla Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği Kadın Sağlığı Eğitimleri vermektedir. Sistem Matbaacılık’ın ise projenin çıktılarını kitaplaştırarak projeye katkı sağlayacağı belirtildi.

Proje 1 Kasım 2018 ve 1 Mayıs 2019 tarihleri arasında devam edecek ve İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent Kampüsü’nde gerçekleştirilecek olan çalıştayların ve eğitimlerin paydaşlar tarafından kamuya açık bir şekilde değerlendirilmesi çalıştayının ardından sonlandırılacaktır.

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 2555 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.