İştahımızı Azaltmak İçin Ne Yapmalıyız?
Günlük hayatımızda yemek yemek, aslında basit gibi gelse de iştah ve doygunluk üzerine uzun yıllardır üzerinde yapılan araştırmalar, bu konunun tam anlamıyla bilinmeyen bir olay olduğunu gösteriyor. İnsanların, açlık hissi duymadan da yemek yiyebileceğini söyleyen diyetisyen Elif Küçük; birçok hormonun açlık ve tokluk hissi yarattığını belirtti.
İnsanların bazen tok olsa da yemeyi devam ettirdiğini ifade eden Küçük, "İnsanlar stresli, huzursuz, ve üzgün olduğunda da yemek yiyerek kendini mutlu hissetmektedir" dedi.
Küçük, iştahı azaltmak ve kontrol altına almak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Yeme isteğinin kontrol altında tutulması, atıştırma krizinden kurtulmak için sağlıklı karbonhidratlara yönelmek, bol bol su içmek, yiyecekleri iyice çiğnemek ve yemeği 15-20 dakikaya yayarak yemek gerekmektedir.
- Özellikle rafine şekerlerin veya beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi kan şekerini hızlı yükseltip insülin hormonunun salgılanmasına yol açan besinlerin yenmesi hızlı ve tekrar acıkmaya neden olur. Bu besinlerin yenmesiyle kanda yükselen insülin hormonu kan şekerini daha fazla düşürerek açlık hissi duymamıza neden olmaktadır. Bu nedenle daha çok kepekli ekmek, tam buğday ekmeği, kepekli makarna, bulgur pilavı, yulaf gibi kompleks karbonhidrat besinler tercih etmemiz gerekir.
- Su içmek, kişinin kendini tok hissetmesi açısından önemlidir. Kişinin, susuz kaldığında da açlığa benzer sinyaller verdiği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle açlıkta belli miktarda su içilerek açlık bastırılabilir.
- Protein içeren besinler karbonhidrat ve yağlara göre daha çok tutar. Bu sebepten protein içeriği yüksek olan besinler iştahı azaltır.
- Triptofan proteinlerin bir bölümünde bulunan bir çeşit aminoasittir. Triptofan vücutta seratoninin oluşmasında görev alır ve seratonin de iştah hissini azaltır. Özelliklede muz, avakadoda bulunur.
- Krom minerali de insülin dengesinde önemli görevi vardır. Krom kan şekerini dengelediği için iştahı azaltır. Krom ihtiyacımızı karşılamak için de fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler yiyebiliriz.
Kaynak:Aktüel Psikoloji
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.