İnsan Kaynaklarının Motivasyonunda Sosyo-Psikolojik Faktörlerin Önemi

İnsan Kaynaklarının Motivasyonunda Sosyo-Psikolojik Faktörlerin Önemi
İnsan kaynaklarının motivasyonunda sosyo-psikolojik faktörlerin önemi. Doç. Dr. M. Kemal DEMİRCİ - Yayınlanma tarihi: 1999

Motivasyon, bireylerin belli bir amaca ulaşmak için, arzu ve is­tekleri doğrultusunda davranmalarıdır. Örgütsel anlamda, motivasyon bir örgütteki işgörenlerin belirli bir amaca doğru harekete geçirilmesi ile ilgili bir süreci kapsar. Bu konudaki araştırmacılar, değişik insan motivlerinin sadece dışsal olmadığım, bazı motivlerin öğrenilemeyeceği ancak psikolojik yapı içerisinde bulunduğunu kabul etmektedirler.İşletmelerde sosyo-psikolojik faktörlerin önemi, gün geçtikçe anlaşılmakta ve insan faktörü bir taraftan mutlu edilirken, diğer ta­raftan da verimlilik arttırılmaktadır.

İnsanın doğasına yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar başlangıçta, insanı sosyal ve psikolojik açıdan çok, fiziki ihtiyaçlarını tatmine yönelik olarak ortaya çıkmıştır. Fiziki yapı ile ilgili somut bilgiler, insan davranışlarından yararlanılarak elde edilir. İnsanın doğasına yönelik bilgiler toplandıkça, bu konuda daha fa rklı sonuçlara ulaşılmaya başlanmıştır. M otivasyonda ekonomik faktörler, önceleri işletmelerde kullanılırken, artık bu fak törlerin verimlilikte tek başına bir anlam ifade etm ediği ortaya çıkmıştır. Bunlarla birlikte, sosyo-psikolojik faktörlerin de m otivasyonda kullanılmasıyla, çalışanlar daha fa zla motive olmaktadırlar.

MAKALENİN DEVAMI İÇİN

Bu haber toplam 43008 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.