Hiperaktivite Uyku İlişkisi

Hiperaktivite Uyku İlişkisi
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, iyi bir gece uykusu çocuklar arasında hiperaktivite ve kötü davranışlarda bulunma oranını azaltıyor.

ZAMAN - BBC'de yer alan habere göre, araştırmada, az uyuyan çocukların yorgun görünmedikleri, aksine kötü davranışlarda bulundukları saptandı. Pediatrics dergisinde yayınlanan ve 7-8 yaşlarındaki 280 çocuk üzerinde yapılan çalışmada, 8 saatten daha az uyuyan çocukların daha hiperaktif oldukları görüldü.

Uzmanlar, yeterli uykunun sağlıklı çocuklarda davranışları iyileştirdiğini, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtilerinin azaldığını söylüyor. Batı ülkelerinde birçok yetişkin için kronik uyku yetersizliği büyük bir problem ve bu sağlıklarını ve günlük yaşamlarını etkiliyor. Araştırma ekibi, Amerikalı çocukların üçte birinin yeteri kadar uymadıklarını tahmin ettiklerini belirtiyor.

Helsinki Üniversitesi ve Finlandiya Ulusal Sağlık Enstitisü'nün yürüttüğü çalışma, az uyuyan çocuklarda DEHB belirtileri görülüp görülmediği tespit etmek amacıyla gerçekleştirildi. Çocuklardan hiçbirinde dikkat bozukluğu görülmedi. Aileler, çocuklarının genel uyku alışkanlıkları hakkında bir anket doldurdular ve sonra 7 günlük sürede çocuklarının ne kadar uyuduklarını not ettiler. Çocuklara da hareketi ölçen, ne kadar süre dinlendiklerini gözlemleyen bir cihaz taktılar. Ailelerin uyku süresi tahmini, cihazın ölçümünden daha uzun olmadı.

Ailelere aynı zamanda çocukların davranışları da soruldu. Çocuklarda 7.7 saatten az uyumanın hiperaktivite ve atılgan davranış skorunu artırdığı görüldü. Aynı zamanda az uyuyan çocuklarda DEHB belirtinin görüldüğü açıklandı.

Araştırma lideri, Dr Juulia Paavonen, "Kısa uyku süresinin ve uyuma güçlüklerinin DEHB ile ilişkili olduğunu gösterdik. Çocuklarda uyku periyodu oluşturmak, davranışsal bozukluklarını önlemede önemli olabilir " dedi.

İngiltere'deki Doğu Anglia Üniversitesi'nden uyku uzmanı Neil Stanley, ailelerden çocuklar için uykunun çok önemli olduğunun farkına varmalarını istedi.

Bu haber toplam 4614 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.