Her 5 Kişiden Birinde Psikolojik Rahatsızlık Var
Psikiyatrist Prof. Dr. Erol Göka 'Her 5 kişiden birinde psikolojik rahatsızlık bulunmasını' yorumladı. Göka'ya göre veriler Batı ile aynı. Ancak Türk halkı bir zihniyet devrimi yaşıyor. İnsanlar artık psikolog ve psikiyatriste gidiyor...
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 'Ruh Sağlığı Eylem Planı'nda yer alan verilere psikiyatri dünyasından ilginç bir yaklaşım geldi. AKŞAM'ın 'Türk Ruhu Hastanelik' manşetiyle duyurduğu ruh sağlığı verilerini ürkütücü bulmayan Psikiyatrist Prof. Dr. Erol Göka, 'Aslında Türkiye'deki ruh sağlığı istatistikleri Batıdakilerle aynı. Sadece bazı kültürel farklılıklar var' diye konuştu.
AKŞAM'ın dünkü manşetinde, Türkiye'de her 5 kişiden birinin psikolojik bir hastalığının bulunduğu, ancak ruhsal sorunları olan her 6 kişiden sadece 1'inin yardım aldığı bilgisi yer almıştı. Prof. Göka, farklı bir duruma dikkat çekerek rakamları yorumladı:
BAŞVURULAR ÇOK ARTTI: 'Türkiye'deki oranlar, dünyadaki, Avrupa'daki oranlarla aslında çok farklılık göstermiyor. Önemli olan Türk halkında görülmeyen bir zihniyet devriminin yaşanmasıdır. İnsanların ruh sağlığıyla ilgili bir sorun karşısında psikiyatriye başvurusu çok yoğunlaştı.
HASTADAN BAŞIMIZI ALAMIYORUZ: Bu zihniyet devrimi de medya sayesinde oldu. Artık insanlar 'Psikiyatriste mi gitsem, psikoloğa mı?' bunu tartışıyorlar. Hastanelerin psikiyatri klinikleri, dolup taşıyor. Hastadan başımızı alamıyoruz.'
Sağlık Bakanlığı'nın psikiyatri alanındaki yatak ve uzman yetersizliğine yönelik çalışmalarının da övgüye değer olduğunu belirten Prof. Göka, 'Resmi kurumlarımız da artık psikiyatri profesyonellerinin yıllardır dile getirdiği sorunları fark etti ve çok önemli çalışmalar yürütüyor' yorumu yaptı.
Dilek GEDİK / AKŞAM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.