Hem Kaygı Yaratıyor Hem de Kaygıyı Yok Ediyor
Bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, beyindeki bir bölgede bulunan bazı yapıların kaygıya neden olup, uyarıldıktan sonra bunu yok edebildiğini gösterdi.
Bilim insanları, enerji için ışığı soğuran yosunlardaki bazı proteinleri enjekte ederek farelerin sinirlerinin ışığa duyarlı olmasını sağladı. Daha sonra hayvanların beynine, başta korku olmak üzere duyguların denetiminden sorumlu şakaklardaki amigdala bölgesini harekete geçirmek için optik lifler nakledildi.
Kaygı düzeylerinin belirlenmesi için hayvanlar bazı testlere tabi tutuldu. Işıklarla aydınlatılan beyaz bir çemberin ortasına bir parça peynir yerleştirildi. Sadece ''beyni uyarılan'' fareler, kaygılarını yenerek peynire ulaşabildi. Diğerleri ise ışıktan korktu.
İngiliz ''Nature'' dergisinde yayımlanan araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, araştırmanın büyük bir ilerleme olduğunu vurgulayarak, sonuçların insanlarda depresyon, kaygı ve iki uçlu duygu durum bozukluğunun tedavisinde, yeni yöntemlere ışık tutabileceğini belirtti.
Konuya ilişkin makale Fransız ''Le Point'' dergisinde de yayımlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.